Šport > Kolesarstvo
35717 ogledov

Eden glavnih ljudi kolesarstva s sramotnim odnosom do obeh Slovencev

Tadej Pogačar in Primož Roglič Profimedia
Prvi mož Dirke po Franciji je očitno nekoliko pozabil, kdo sta najboljša kolesarja zadnjih let.

Mladi slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar je v svoji kratki karieri dvakrat nastopil na legendarni Dirki po Franciji in obakrat dirko tudi dobil, obenem pa je zbral še dve majici za najboljšega hribolazca in najboljšega mladega kolesarja, vse skupaj pa je začinil še s šestimi etapnimi zmagami.

Poleg tega je lansko sezono končal kot drugi najboljši kolesar na svetu, medtem ko je letos postal prepričljivo najboljši. Med svoje neverjetne lovorike je vpisal še zmagi na dveh spomenikih kolesarstva, Dirki po lombardiji in dirki Liege-Bastogne-Liege, slavil je na Tirrenu-Adriaticu, Dirki po ZAE, Kaliforniji, Sloveniji, Valencii, Algarveju... Pri vsega 23 letih pa je dosegel že neverjetnih 30 profesionalnih zmag!

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Potem imamo tu še Primoža Rogliča, le kaj je do sedaj osvojil on? Nič takega, le trikrat je slavil skupno zmago na legendarni Vuelti (ob devetih etapnah zmagah), dvakrat je dobil Dirko po Baskiji in Romandiji, kot prvi Slovenec je dobil enega od spomenikov kolesarstva, ko je dobil dirko Liege-Bastogne-Liege, dobil je skupni seštevek Dirke po ZAE, Tirrena-Adriatica, Dirke po Sloveniji, ima tri etapne z Dirke po Italiji... Vsega skupaj ima neverjetnih 60 profesionalnih zmag, dve sezoni je končal kot najboljši kolesar sveta in eno kot tretji, mimogrede pa je še aktualni olimpijski prvak v vožnji na čas!

Kljub bolečemu porazu je močno zaznamoval tudi dirko vseh dirk, saj se je Toura udeležil štirikrat in na čisto vsaki izvedbi razen zadnji, ko se je moral zaradi poškodbe predčasno posloviti, dobil po eno etapo. Leta 2020 pa je s Pogačarjem uprizoril verjetno najbolj epski spopad vseh časov, ko je rumeno majico nosil skoraj celotno dirko, potem pa jo izgubil na odločilni etapi ter zasedel vseeno izjemno drugo mesto, s čimer je še izboljšal četrto mesto iz leta 2018.

Primož Roglič rumena majica TdF | Avtor: Epa Epa

Oba Slovenca imata tako kar solidne rezultate, glede na to, da ju vodja Dirke po Franciji Christian Prudhomme sploh ne smatra za dva izmed najboljših treh kolesarjev na svetu, kljub temu da sta na zadnjih dveh izvedbah njegove dirke popolnoma zasenčila vso konkurenco ter predvsem z bojem na lanskem Touru poskrbela za enega najbolj odmevnih športnih dogodkov vseh časov.

Prudhomme s svojo izjavo zagotovo ni mislil nič slabega, a je vseeno naravnost sramotno, da je pri odgovoru na vprašanje, zakaj bo trasa prihodnje leto tako raznovrstna ter bo vsebovala praktično vse mogoče elemente, od granitnih kock, preko vetrovnih območij, do spektakularnih vzponov, preprosto pozabil, kdo sta najboljša kolesarja zadnjih let.

"Ko imate takšno srečo, da imate Mathieu van der Poela, Wouta van Aerta in Juliana Alaphilippa, ki so zame Roger Federer, Novak Đoković in Rafael Nadal našega športa, seveda pripravite traso, ki jim bo odgovarjala," je omenjene tri kolesarje primerjal s sveto teniško trojico Prudhomme. In vsi vemo, kaj pomenijo Federer, Đoković in Nadal v svetu tenisa - najboljše v tem tisočletju, če že ne vseh časov.

Christian Prudhomme | Avtor: Profimedia Profimedia

Že prav, da ima Prudhomme kot ljubitelj kolesarstva med kolesarji svoje osebne favorite, katerim je bolj naklonjen, kot ostalim, a kot organizator največje dirke na svetu, bi vseeno moral pokazati več spoštovanja do obeh kolesarjev, ki sta zadnji dve leti dominirala na njegovi dirki.

Gospod Prudhomme, koliko je torej vredna vaša dirka, če njen zmagovalec ne seže niti med trojico najboljših na svetu?

Komentarjev 2
  • Amy_Hill 12:27 17.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 10:31 17.oktober 2021.

    Kolesarstvo je šport, ki si ga, vsaj poklicno in domicilno, lastijo Francozi, Belgijci, Nizozemci in Italijani, dovolijo pa še Angležem in Američanom, včasih Špancem. Velikim kolesarskim trgom. Ko nimajo nikogar v vrhu, jih to hudo bremeni, še huje, če jim ...prikaži več vrh prevzamejo neki Slovenci z nikakršnim trgom.

Sorodne novice