Šport > Kolesarstvo
9778 ogledov

Razkrita šokantna trasa za Tour de France 2022, to si o njej misli Pogačar

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar bo na Dirki po Franciji leta 2022 napadal še tretjo zaporedno zmago.

V četrtek so organizatorji Dirke po Franciji razkrili traso za 109. izvedbo te legendarne kolesarske dirke. V letu 2022 bo tako najboljše kolesarje sveta pričakalo kar pet etap s ciljem na vrhu gora, medtem ko bodo preko dveh kronometerskih etap morali odvoziti kar 53 kilometrov vožnje na čas.

Prav tako se bodo kolesarji morali pomeriti na treh etapah s kratkim a brutalno strmim zaključnim vzponom, kot najbolj nevarne za glavne favorite pa se bodo izkazale etape, kjer bodo izpostavljeni bočnim vetrovom, najbolj brutalna ter kontroverzna pa bo zagotovo etapa, kjer bodo morali kolesarji v boju za skupni seštevek preživeti slovite tlakovce z dirke Pariz-Roubaix.

Organizatorji so tako predstavili izjemno zahtevno ter na trenutke celo kontroverzno traso, ki pa vseeno ni preveč zaskrbela zmagovalca poslednjih dveh izvedb dirke, našega Tadeja Pogačarja, ki je bil prisoten na slovesnosti v Parizu ob razkritju trase. Slovenec namreč verjame, da bo takšna proga poskrbela, da bo zmagal resnično najbolj kompleten kolesar na svetu. Zelo ga je razveselila raznolikost dirke, tako da komaj čaka, da se vrne in pozkuša obraniti svoj naslov.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Gre za dobro traso, zanimiva je od prve do zadnje etape. Sprinti, bočni veter, kocke, kratki, dolgi in strmi vzponi. To bo res popoln Tour," je uvodoma v izjavi za organizatorje dirke ASO dejal Pogačar ter nadaljeval: "Komaj čakam na začetek. Nekaj prog si bom moral ogledati ter jih tudi preizkusiti, zdaj ko smo videli, kaj vse nas čaka. Resnično komaj čakam!"

Mladi Slovenec, ki je leto zaključil kot najboljši kolesar sveta po UCI-jevi lestvici, velja za enega najbolj vsestranskih in kompletnih kolesarjev, ki se borijo za skupni seštevek, kar je v preteklih dveh letih dokazal z zmagami tako na gorskih, kot kronometerskih etapah. Toda kljub vsemu svojemu razkošnemu talentu se bo Pogačar prvič v življenju moral udariti tudi z zahrbtnimi tlakovci (ali bolje rečeno granitnimi kockami) severnega dela Francije, prav tako pa bo moral biti pazljiv na morebitne bočne vetrove, ki bi ga skoraj izločili iz boja za zmago leta 2020.

"Vetrovne etape so vedno zahrbtne. Vsi so nervozni na takšnih etapah. Zelo zanimivo bo videti, kaj se bo vse zgodilo. Upam, da ne bo vetrov, toda ko imaš recimo na eni izmed danskih etap 20-kilometerski most, ali nekaj takega, si je težko predstavljati, da se ne bo nič zgodilo. To bo resnično zastrašujoče."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

V lanski sezoni je 23-letni slovenski kolesar na vzponu na La Planche des Belles Filles tlakoval pot do prve skupne zmage po sijajni predstavi v vožnji na čas, tudi prihodnje leto pa ga v sedmi etapi čaka še daljši, sedem kilometrov dolg ciljni vzpon s povprečnim naklonom skoraj 9 % in zaključnim makadamskim odsekom.

"Na Planche des Belles Filles sem že zmagal. Gre za zahtevno sedmo etapo, marsikaj se lahko zgodi. Bo pa ta etapa na vrsti daleč od cilja. Na ta vzpon imam lepe spomine in komaj čakam, da ga ponovno prekolesarim," je spomine na predzadnjo etapo Toura 2020 strnil slovenski as.

O favoritih ni želel govoriti. "Veliko bo kandidatov za zmago, ampak o tem bomo govorili, ko bomo bližje začetku. Komaj sem končal sezono, potrebujem nekaj premora, preden začnem razmišljati o letu 2022. Je pa na naših ramenih nekaj več pritiska, ker smo preizkušnjo že dobili," je vendarle priznal najboljši kolesar na lestvici Mednarodne kolesarske zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice