Šport > Kolesarstvo
1148 ogledov

Kakšen zasuk! Eden največjih nasprotnikov obeh Slovencev šokiral vse!

Nairo Quintana Profimedia
Izjemni Kolumbijec Nairo Quintana kljub napovedim v medijih ne razmišlja o upokojitvi.

Kolumbijski kolesar Nairo Quintana je zanikal poročila v medijih, da razmišlja o upokojitvi. Dvaintridesetletnik je trenutno še brez kluba, potem ko je lani po jemanju prepovedanih protibolečinskih sredstev ostal brez šestega mesta v skupni razvrstitvi dirke po Franciji ter tudi brez moštva.

Quintane sicer niso kaznovali s prepovedjo nastopanja, a so mu kljub temu vzeli šesto mesto na Touru, potem ko so v njegovem vzorcu našli sledi tramadola. Tega je od 1. marca zaradi stranskih učinkov prepovedala zdravniška komisija Mednarodne kolesarske zveze (Uci), na seznamu prepovedanih poživil pa bo od leta 2024 naprej.

Nairo Quintana | Avtor: Profimedia Profimedia

Kasneje se je Quintana na to odločitev pritožil, a Mednarodno športno razsodišče ni odločilo v njegovo korist. Vse od takrat se je Kolumbijec, sicer zmagovalec dirke po Španiji (2016) in Italiji (2014), znašel v nemilosti kolesarskega sveta. Po koncu pogodbe z moštvom Arkea Samsic še vedno išče novega delodajalca.

Ker to iskanje v zadnjih mesecih ni obrodilo sadov, so se začele pojavljati govorice o njegovi upokojitvi. Zmagovalec 51 preizkušenj v poklicnem kolesarstvu je te napovedi v domovini demantiral. "Nisem nekdo, ki bi obupal. Še naprej se bom boril, da bom na kolesu, dokler moje telo ali um ne odpoveta. Znova si želim nastopati in čutiti bolečino v nogah, želim pa spet občutiti slast zmag ter dati vse od sebe," je dejal na tiskovni konferenci v Bogoti. Zahvalil se je vsem domačim ekipam, ki so mu ponudile mesto v ekipi, a je prepričan, da lahko delodajalca najde med največjimi moštvi. "Zanima me zgolj dirkanje pod kolumbijsko zastavo na velikih dirkah po svetu," je ob tem dodal 32-letnik.

Quintana sicer velja za enega najboljših kolesarjev tega tisočletja. Potem ko je že slavil v skupnem seštevku Gira in Vuelte, se mu še vedno izmika zmaga na največji izmed tritedenskih dirk, slovitem Touru. Na dirki po Franciji je sicer dvakrat končal na drugem mestu (2013, 2015) in zdelo se je, da je le vprašanje časa, kdaj mu bo uspelo slaviti tudi na dirki vseh dirk. Toda njegova forma v zadnjih letih se je nekoliko ohladila in kot vse kaže, je zamudil svojo priložnost, da bi se pridružil velikanom, ki so slavili na vseh treh grand tourih.

Nairo Quintana | Avtor: Epa Epa

Vseeno je za njim že zelo zavidljiva kariera, saj je na velikih tritedenskih dirkah kar 12-krat končal v prvi deseterici, od tega šestkrat na stopničkah. Prav tako je slavil na številnih drugih prestižnih etapnih dirkah in še vedno velja za največjega kolumbijskega kolesarja vseh časov, čeprav mu za razliko od Egana Bernala ni nikoli uspelo dobiti dirke po Franciji.

Quintana je sicer v času svoje največje slave nastopal za španski Movistar, v dresu katerega je med drugim dobil tri etape, dve beli majici za najboljšega mladega kolesarja ter eno pikčasto majico najboljšega hribolazca dirke po Franciji, na dirki po Italiji je skupni zmagi dodal še tri etape ter majico za najboljšega mladega kolesarja, medtem ko je na dirki po Španiji dobil skupni seštevek, kombinacijski seštevek ter dve etapi.

Izmed najbolj prestižnih enotedenskih etapnih dirk je slavil na dirkah po Baskiji, Kataloniji, Romandiji, Burgosu (dvakrat), Provansi (dvakrat) in dirki Tirenno-Adriatico (dvakrat). Izmed enodnevnih klasik pa je najbolj odmevna njegova zmaga na Giru dell'Emilia.

Komentarjev 1
  • robi2107 04:15 27.januar 2023.

    Uf, tramal je pa res hud doping.

Sorodne novice