Šport > Kolesarstvo
6262 ogledov

Šampionski Roglič na kraljevski etapi strl vse konkurente!

Šport:  Šampionski Roglič na kraljevski etapi strl vse konkurente! - Primož Roglič Profimedia
Kraljevska etapa Kriterija Dauphine ubežniku Carlosu Veroni, Primož Roglič z drugim mestom suvereno do rumene majice vodilnega.

Španec Carlos Verona (Movistar) je kot še edini preostali ubežnik dobil kraljevsko etapo letošnjega Kriterija Dauphine, ki je kolesarje na 135 kilomterih od Saint-Chaffreya do Vaujanyja popeljala preko dveh legendarnih vzponov, Col du Galibierja in Col de la Croix de Fera, in se zaključila še z enim zahtevnim vzponom na Vaujany.

Carlos Verona | Avtor: Profimedia Profimedia

Španec je z junaško vožnjo uspel zadržati 13 sekund prednosti pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma), ki se je izkazal za daleč najmočnejšega izmed favoritov in je tudi prevzel rumeno majico vodilnega na dirki.

Za popolno dominanco Jumbo-Visme je poskrbel Rogličev moštveni kolega Jonas Vingegaard, ki je etapo končal na tretjem mestu, 12 sekund za Rogličem, medtem ko je izmed vseh ostalih konkurentov najbolje nastopil Ben O'Connor (AG2R Citroen), ki je na četrtem mestu zaostal 14 sekund za Rogličem.

Roglič je z izjemno predstavo tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku, saj je dosedanji nosilec rumene majice Wout van Aert v zanj pretežki gorski etapi zaostal za več kot 14 minut, Mattia Cattaneo, ki je bil pred današnjo sedmo etapo tudi pred Rogličem, pa je v cilj prikolesaril z dvema minutama in 27 sekundami zaostanka za zmagovalcem Verono.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred zadnjo, še eno zelo zahtevno gorsko etapo, ima tako Roglič pred najbilžjim zasledovalcem Vingegaardom 44 sekund prednosti, medtem ko O'Connor zaostaja že za minuto in 24 sekund. Manj kot dve minuti za Rogličem zaostajajo le še Tao Geoghegan Hart (1:30), Damiano Caruso (1:32) in David Gaudu (1:40).

Do prve resne akcije na etapi je sicer prišlo med zadnjimi petimi kilometri vzpona na Galibier, ko sta se v ospredje podala Matteo Fabbro in Pierre Rolland. Slednji je prvi prečkal vrh in tako še zacementiral svoje vodstvo v seštevku za pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Naslednji napad pa smo doživeli na spustu z Galibierja, ko se v ospredje k omenjenemu dvojcu preselijo še  Andrey Amador, Andres Ardila, Toms Skujins, Dries Devenyns, Simon Guglielmi, Jasper Stuyven, Laurens Huys, Mark Donovan, Kevin Vermaerke, Luis León Sánchez, Gregor Mühlberger, Carlos Verona, Bruno Armirail, Omer Goldstein, Kenny Elissonde in Victor Lafay.

Vodilna skupina si je do začetka vzpona na Croix de Fer privozila skoraj tri minute prednosti, preden se za solo akcijo odloči Donovan, ki si sicer privozi minuto prednosti, a ga sedem kilometrov do vrha ostali ubežniki ujamejo in kmalu tudi pustijo za sabo.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Naslednji se za poizkus pet kilometrov pod vrhom odloči Mühlberger, kmalu pa se mu v ospredju pridružijo še Rolland, Elissonde, Verona in Lafay. V ozadju v skupini favoritov van Aert izgubi priključek z najboljšimi. Rolland je znova prvi na vrhu in si tako, v primeru da dokonča jutrišnjo osmo etapo, že zagotovi zmago v seštevku za najboljšega hribolazca.

Na spustu napade Verona, čigar vratolomnemu spustu lahko sledi le Elissonde. Do poslednjega vzpona na Vaujany uspeta ohraniti še minuto in 40 sekund prednosti pred glavno skupino favoritov.

Verona se kmalu izkaže za močnejšega na vzponu in počasi pusti Elissonda za sabo. V ozadju že v prvih metrih vzpona popusti tudi še Cattaneo in Primož Roglič postane novi virtualni vodilni kolesar dirke, toda želi si tudi etapne zmage.

Iz skupine najboljših najprej napade Ruben Guerreiro, kateremu sledi še Louis Meintjes, preden se pri Jumbo-Vismi odločijo, da imajo vsega dovolj. Na čelo glavnine pošljejo Vingegaarda, ki opravi odlično delo za Primoža in povsem razbije skupino favoritov. Ko ujame Guerreira in Meintjesa, se poleg Rogliča lahko odličnega Danca držijo le še O'Connor, Esteban Chaves, Gaudu in Tobias Halland Johanessen.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

2 kilometra pred ciljem pa pokaže vso svojo moč Roglič, ko se odloči za silovit napad, kateremu ne more slediti nihče. Izjemni Slovenec začne tudi topiti prednost še edinega preostalega ubežnika, ki je imel v tem trenutku še 45 sekund naskoka. Prednost se je iz metra v meter zmanjševala, toda izkušeni Španec je vendarle zbral še dovolj moči, da je zadržal 13 sekund prednosti.

Verona je tako dobil svojo prvo etapo katere izmed etapnih dirk najvišjega (WorldTour) ranga, medtem ko se je Roglič zadovoljil z rumeno majico vodilnega.

"Ko garamo za druge v ekipi, se nam malokrat ponudi priložnost za kaj takega. Danes pa je bil na vrsti moj dan in zmagal sem. Bilo je težko, a ostal sem samozavesten, potem ko nam je na vzponu na Galibier kljub nasprotnemu vetru uspel beg. Nato sva se s Kennyjem Elissondejem lovila skozi celo etapo. V končnici pa sem vedel, da moram napasti takoj na začetku, saj so se tudi zasledovalci začeli bližati. Dal sem vse od sebe in v končnici zelo trpel, saj mi ni ostalo prav nič več energije. Šel sem prav do roba svojih zmogljivosti," je po tekmi povedal Verona.

"Carlos Verona je bil zelo močan in si je zaslužil zmago na etapi. Res je, da nismo šli na etapno zmago. Bolj sem iskal lastne občutke, počutil sem se res dobro in zato sem na koncu lahko napadel. Zelo sem vesel. Sem sem prišel s trening kampa, na katerem nismo trenirali intenzivnosti. A z nastopi napredujem in počasi se mi vračajo noge," pa spletna stran Cyclingnews povzema Rogliča.

Dirka se bo končala v nedeljo s 139,2 km dolgo etapo med Saint Alban Leyssejem in gorskim ciljem na Plateau de Solaisonu. Roglič poudarja, da ne bo razočarn, če mu ne bo uspelo ubraniti skupnega vodstva: "Šel bom na vse, a še vedno sem v treningu, zato mi je vseeno, ali zmagam ali izgubim. Če zmagamo kot ekipa, pa še toliko bolje. Skupaj smo lahko optimistični. Z vsemi fanti in prikazanim bomo skušali pomagati drug drugemu. Vsi vemo, da je jutri za nas na sporedu odločilna etapa," je še dejal Roglič.

8. etapa Kriterija Dauphine | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Komentarjev 1
  • nezemljan 18:10 11.junij 2022.

    ... rogla the king of road ...👑

Sorodne novice