Šport > Kolesarstvo
790 ogledov

Tratnik se vrača na dirko, kjer je slavil enega največjih uspehov kariere

Jan Tratnik dirka po Romandiji Epa
Jan Tratnik je zacelil poškodbe in se bo na ceste vrnil na dirki po Romandiji, kjer je v preteklosti že slavil eno svojih največjih zmag. Na startu bo tudi Matevž Govekar.

Slovenska kolesarja Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) bosta ta teden nastopila na dirki po Romandiji. Šestdnevna preizkušnja v Švici se bo začela s torkovim kratkim prologom v Payernu (2,28 km) in končala v nedeljo v Vernierju. Dirka sicer poteka že vse od leta 1947, le med koronskim letom 2020 je preizkušnja odpadla, in velja za eno najprestižnejših etapnih dirk za vsemi tremi tritedenskimi preizkušnjami.

Na njej so Slovenci slavili že pred ero Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ko je leta 2010 zmagal Simon Špilak. Roglič je eden od 12 kolesarjev in edini še aktivni ob Chrisu Froomu, ki so dirko dobili dvakrat, to je 34-letnemu Kisovčanu uspelo v letih 2018 in 2019. S tremi zmagami na tej preizkušnji se lahko pohvalijo Stephen Roche, Ferdi Kübler, Jean Forestier, Louis Rostollan, Vittorio Adorni in Gianni Motta.

Primož Roglič dirka po Romandiji | Avtor: Epa Epa

Glede na startno listo bodo Slovenci težko dodali četrto skupno zmago. Ni pa nemogoče kakšno posamično etapno slavje. Tratnik se z dirko po Romandiji pripravlja na italijansko pentljo, ki se bo začela 4. maja, vsi pa upamo, da je po hudi poškodbi na dirki Gent-Wevelgem ujel formo, ki ga je krasila na uvodu sezone, ko je prve štiri preizkušnje (tudi tedensko etapno dirko po Algarveju) vse ekončal na stopničkah, na prestižni klasiki Omloop Het Nieuwsblad pa je celo slavil največjo zmago svoje kariere.

Ta je bila celo večja od etapne zmage na dirki po Italiji ter tisti iz leta 2019, ko je ravno na dirki po Romandiji slavil svojo prvo zmago najvišjega WorldTour razreda. Takrat je na 3,87 kilometrov dolgem prologu dobil vožnjo na čas s sekundo prednosti pred Rogličem. Tudi tokrat bo zanj najverjetneje največja priložnost ravno v vožnji na čas, saj kolesarje po 2,28 kilometrov dolgem prologu čaka še 15,5 kilometrov dolg kronometer v petkovi tretji etapi.

Jan Tratnik dirka po Romandiji | Avtor: Epa Epa

Drugi Slovenec na dirki Govekar bo bržčas lovil priložnost v eni od dveh lažjih etap. Na papirju sta to prva (po prologu) in zadnja, ki bi mu omogočili napad na vidno uvrstitev. Tudi Govekar ima za sabo vrhunski uvod v sezono, saj je z etapno zmago na dirki po Antalyji dosegel eno izmed dveh največjih zmag svoje kariere, potem ko je leta 2022 že dobil etapo dirke po Burgosu.

Trasa bo razmeroma razgibana, kot se spodobi za dirko po Romandiji. Po uvodnem kratkem ravninskem prologu sledi sredina prva etapa od Chateau-d'Oexa in Fribourga (165,7 km) z 2,2 km dolgim klancem okoli deset kilometrov pred ciljem. Kolesarji se bodo na razgibani trasi povzpeli za 2650 višinskih metrov.

Dirka po Romandiji trasa | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage
Najbolj zahtevni bosta četrtkova druga in sobotna četrta etapa. Najprej kolesarje čaka zaključni vzpon na Les Marecottes (7,8 km/7,3 %) in skupno 171 km ter 2770 višinskih metrov (vsi vzponi so nagneteni v zadnjih 70 kilometrov) v drugi etapi, nato pa v soboto še ciljni vzpon na Leysin (14 km/6, %). S štirimi kategoriziranimi vzponi (3536 višinskih metrov) je sobotna 151,7 kilometrov dolga etapa označena kot kraljevska.

Med obema dnevoma z zaključkom navkreber bo na sporedu še petkov kronometer v Oronu (15,5 km). Tekmovalci bodo morali v prvi četrtini trase premagati tudi 1,8 km klanca s povprečnim naklonom 6,5 %. Za konec 77. dirke po Romandiji bo na vrsti krožna trasa v Vernieru (150,8 km), ki pa ne bo pretirano zahtevna (1800 višinskih metrov) in bi lahko ponudila priložnost najbolj vzdržljivim sprinterjem, tudi Matevžu Govekarju.

Lansko zmago bo branil Britanec Adam Yates (UAE Team Emirates). Ekipa slovenskih kolesarjev Tadeja Pogačarja in Domna Novaka bo sicer v Švico poslala močno zasedbo, vključno s Špancem Juanom Ayusom in Američanom Brandonom McNultyjem, ki prav tako veljata za dva izmed glavnih favoritov za skupno zmago.

Med ostalimi favoriti so sicer še Adamov brat Simon Yates (Jayco-AlUla), Kolumbijec Egan Bernal in Nizozemec Thymen Arensman (oba Ineos Grenadiers), Kazahstanec Aleksej Lucenko, Britanec Tao Geoghegan Hart in Italijan Giulio Ciccone (oba Lidl-Trek), Rus Aleksandr Vlasov in Avstralec Jai Hindley (oba Bora-hansgrohe), Francozi Guillaume Martin (Cofidis), Lenny Martinez in David Gaudu (oba Groupama-FDJ) ter Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) in Španec Enric Mas (Movistar).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice