Šport > Košarka
3652 ogledov

Črne napovedi so se uresničile, toda vidi se luč na koncu tunela ...

žoga košarka Profimedia
Zaradi stavke košarkarskih sodnikov je sreda minila kot prvi tekmovalni dan brez odigranih tekem.

Košarkarski sodniki so včeraj izpolnili napoved in začeli stavko, s katero želijo doseči višje plačilo. Zaradi tega so bile odložene prve tekme pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije (KZS). Predstavniki sodnikov so se medtem v večernih urah sestali s predstavniki lig.

Komisar članskih košarkarskih tekmovanj Gorazd Trontelj je že v torek zaradi napovedanega začetka stavke košarkarskih sodnikov odložil sredine in četrtkove tekme državnega prvenstva in pokalnega tekmovanja. Zaradi tega je bila v sredo odložena moška pokalna tekma v Kopru med domačo ekipo in Novo Gorico ter tekma 2. lige za moške, na kateri bi moral Portorož gostiti Vrhniko.

Za danes je odložena tekma lige Nova NKBM med Rogaško in Krko. Zaenkrat pa nemoteno potekajo mladinska tekmovanja, saj so sodniki na tej ravni stavko napovedali šele za konec meseca.

V skladu z napovedmi iz prejšnjih dni pa so se v večernih urah sestali predstavniki sodnikov in predstavnikov košarkarskih lig, je potrdil predstavnik sodnikov Janez Pejovnik. Pogovori naj bi se sicer po prvotnih napovedih nadaljevali tudi danes.

Stavko so sodniki napovedali prejšnji teden po tem, ko izvršni odbor Košarkarske zveze (KZS) ni potrdil njihovega predloga za zvišanje sodniških taks. Predlagano zvišanje so na KZS označili za "drastično" in izrazili nezadovoljstvo z napovedjo stavke.

Na drugi strani sodniki prek svojega predstavnika izpostavljajo, da so se takse tekem članskih kategorij nazadnje dvignile leta 2007, ko so bile postavljene na 150 evrov. Takrat je razmerje med takso prve lige in povprečno bruto plačo znašalo 11,88 odstotka, danes pa je ta še zgolj 6,8 odstotka.

Sodniki zato zahtevajo zvišanje takse na 250 evrov na tekmo, kar bi predstavljalo 11,33 odstotka bruto plače. V stavkovnem odboru so sodniki z mednarodnega seznama Fibe ter najvišjega seznama tekmovanj KZS.

 

Luč na koncu tunela?

Stavkajoči košarkarski sodniki in predstavniki košarkarskih lig v Sloveniji pa naj bi na sredinih pogajanjih o taksah za sodnike dosegli preboj in so blizu končnega dogovora, je v četrtek dopoldne za STA dejal Pejovnik. Predlog stroškovnika bi tako lahko bil usklajen že danes, nato ga mora potrditi še izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije (KZS).

"Pogajanja so bila dolga in naporna, ampak klubi in sodniki so se zelo zbližali," je dogajanje na sredinih nočnih pogajanjih opisal Pejovnik. Usklajene naj bi bile tarife za 1. in 2. moško ligo ter za žensko ligo, danes pa predstavnike obeh strani čaka še usklajevanja za 3. in 4. ligo ter mladinska tekmovanja.

Pri tem je Pejovnik napovedal, da so sodniki glede na preboj v pogovorih o višjih ligah pri preostalih vprašanjih pripravljeni stopiti nasproti ligam ter sprejeti stroškovnik za nižje ravni tekmovanj, ki ga je že potrdil IO KZS.

O konkretnih številkah za 1. in 2. ligo ter žensko ligo Pejovnik ni želel govoriti, je pa dejal, da je dogovor bližji osnovnemu predlogu sodnikov. Ta je predvideval postopno zvišanje tarif v naslednjih treh letih, sprva na 220 evrov na tekmo, nato prihodnje leto na 250 evrov in leta 2025 na 280 evrov.

Z dogovorom med sodniki in ligami se sicer stavka ne bo končala takoj, saj mora predlog stroškovnika potrditi tudi IO KZS. "Velika želja vseh na pogajanjih je, da se to zgodi čim prej in se tako lahko tekmovanja čim prej nadaljujejo," je zaključil Pejovnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice