Šport > Košarka
1731 ogledov

Dončić z ekipo nadoknadil -22 proti najbolj vroči ekipi, potem je bilo napeto

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so po hudem boju morali priznati premoč LA Clippers. Ti so z zmago 120:111 vpisali deveto zaporedno zmago in na lestvici prehiteli Dallas.

Še vedno zelo oslabljeni Dallas Mavericks, tudi tokrat so manjkali Kyrie Irving, Dereck Lively II, Josh Green in Maxi Kleber, so na domačem parketu gostili zasedbo Los Angeles Clippers. Ta je v dvoboj vstopila v izjemni formi, saj je zaporedoma zabeležila kar osem zmag, kar je trenutno najboljši niz v ligi NBA. 

Pri zvezdniški zasedbi iz Los Angelesa je tokrat sicer manjkal Paul George. Obe moštvi sta v tej sezoni zabeležili po 16 zmag in 10 porazov.

Luka Dončić v uvodnih minutah ni bil pri metu, tekmo je odprl z metom 0/6 iz igre, a je bil vseeno najzaslužnejši za vodstvo domačih pri 11:8, zbral je namreč že tri podaje. Clippers so se slovenskega zvezdnika sicer od prve minute odločili pokrivati z dvema igralcema, ko je v napadu prejel žogo.

Gostje so ob odlični obrambi prevzeli pobudo, z delnim izidom 12:1 pa so hitro prišli do osem točk prednosti. Jason Kidd je vzel minuto odmora.

Šele dve minuti in pol pred koncem četrtine je Dončić vpisal svoj prvi koš iz igre, ob tem je bil nad njim storjen še prekršek, z dodatnim prostim metom pa je Dallas pripeljal do zaostanka 19:24.

A na drugi strani je bil razpoložen Kawhi Leonard, ki je na zadnjih šestih tekmah za tri točke metal več kot 58-odstotno. Prav Leonard je začel serijo trojk gostov, priključila sta se mu še Daniel Theis in Norman Powell, Clippers pa so po prvih 12 minutah že vodili s 35:22.

Luka je začetek druge četrtine prebil na klopi, prednost ekipe iz Kalifornije pa je še naprej rastla. Po petih zaporednih točkah Theisa se je povzpela na +18.

Pri izidu 27:45 se je na parket vrnil tudi slovenski zvezdnik. Ta je v prvem napadu dosegel koš in nato uspešno izvedel tudi dodaten prosti met. A na drugi strani je sledilo novih pet točk v nizu, tokrat jih je prispeval James Harden. Razlika je prvič narastla že čez dvajset točk, Dončić jo je s trojko za 33:52 spustil pod to mejo.

Tudi njemu je nato uspel niz petih točk. Najprej je kljub dobri obrambi Hardna zadel preko slednjega, pod svojim košem je pobral odbito žogo, nato pa zadel met za tri točke. Strateg gostov Tyronn Lue je takoj ukrepal in s 'timeoutom' prekinil uspešne akcije Slovenca. Bilo je 42:57. Ostalo je še pet minut do konca prvega polčasa.

Luka je ob novem zaostanku za 18 točk ukradel žogo Hardnu, krenil v protinapad, dosegel koš, ob tem pa je Terance Mann dobil še osebno napako. Na klopi gostov se s to odločitvijo sodnikov niso strinjali, zahtevali so pregled posnetka, a delilci pravice dosojenega niso spremenili. Dončić je z dodatnim prostim metom prišel do svoje 21. točke.

Tudi sam konec četrtine je bil uspešen za Dallas. Tim Hardaway Jr. je v 'enem napadu' domačih kar štirikrat vrgel za tri točke, po ofenzivnih skokih Derricka Jonesa Jr., Dončića in Granta Williamsa pa je bil v četrtem poizkusu tudi uspešen.

Clippers so zapravili naslednji napad, Luka je pred iztekom četrtine hitro podal do Hardawayja, ta pa je pred piskom sirene z velike razdalje zadel za 56:67. Po prikazanem so bili pri Dallasu lahko zadovoljni, da so zaostajali 'le' za 11 točk.

Dončić je 21. točkam dodal še štiri skoke, šest asistenc in ukradeno žogo.

Tretja četrtina se je začela s košema Hardawayja Jr. in Williamsa za zgolj -7. Dallas je imel nato še dva napada za manjšo razliko, ki pa ju ni izkoristil. Na drugi strani je žogo skozi obroč poslal Ivica Zubac.

A zamujeno je Dallas uspel nadoknaditi po zabijanjih Jonesa Jr. in Hardawayja Jr., po vsega dveh minutah in pol drugega polčasa so Mavericks tako prišli do zaostanka 64:69. Gostje so se odločili za minuto odmora.

Tudi ta ni pomagala. Po zgrešenem metu Manna je Dončić pobral skok, nato pa podal za novo zabijanje Hardawayja mlajšega. Luka je imel v naslednjem napadu priložnost za izenačenje, a je njegov met za tri točke ustavil obroč. 

Jones Jr. je nato zadel dva prosta meta za 68:69. Clippers so v prvih petih minutah tretje četrtine dosegli le dve točki, nato je trojko zadel Norman Powell. A na drugi strani je z enako mero odgovoril Jaden Hardy.

Da ni prišlo do preobrata je z nekaj koši preprečil Leonard. Ta je štiri minute pred koncem četrtine Clippers znova oddaljil na 83:73.

Luka bi lahko svojo prvo točko v drugem polčasu dosegel slabo minuto in pol pred zaključkom četrtine, a je zgrešil oba prosta meta. Vseeno se je Dallas znova uspel povsem približati gostom. Williams je po zgrešenem metu Dončića prišel do odbite žoge, nato pa pol sekunde pred zadnjim piskom zadel za 83:85.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Isti igralec je imel na začetku zadnje četrtine priložnost, da vrne domače v vodstvo, a je zgrešil met za tri točke. 

V treh minutah je Luka prišel do devete asistence in devetega skoka, nato pa je z dvema prostima metoma rezultat izenačil na 92. točki. V naslednjem napadu so Mavericks povedli s trojko Danteja Exuma za 95:94. To je bilo prvo vodstvo gostiteljev po rezultatu 11:10.

Na polovici četrtine je Dončić zadel svoj prvi met iz igre v drugem polčasu. Poskrbel je za 102:102.

Minuto kasneje je Hardaway Jr. s trojko iz kora Dallas vrnil v vodstvo pri 105:104.

Ekipi sta se še nekjkrat zamenjali v vodstvu, Luka je dve minuti in pol pred koncem zadel za -1, a je nato Norman Powell dosegel koš in z dodatnim prostim metom popeljal Clippers do štirih točk naskoka, po zapravljenem napadu Dallasa pa je Leonard zadel za 116:110.

Po minuti odmora je Luka prodrl pod koš, zgrešil, a pobral skok in zadel. A sodniki so se oglasili, razveljavili koš, saj naj bi se prekršek zgodil že prej in Slovenca poslali na črto za proste mete. Znervirani in utrujeni Dončić, odigral je celoten drugi polčas, je zgrešil oba prosta meta. Leonard je na drugi strani zadel, nato pa še z dvema prostima metoma poskrbel za 120:110.

Luka je v napadu prišel do skoka, s tem tudi do trojnega dvojčka, a je po prekršku zgrešil še en prosti met. Z drugim je prišel do 28. točke. Z njo je postavil končni izid 111:120. Končal se je njegov niz tekem z vsaj tridesetimi doseženimi točkami.

Zbral je 28 točk, 10 skokov in 10 asistenc. Enaindvajset točk je dosegel Hardaway Jr., 19 Jones Jr., 16 Exum, 15 pa Hardy.

Na drugi strani je Leonard vknjižil 30 točk, 21 Powell, 17 pa ob 11 asistencah Harden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice