Šport > Košarka
8953 ogledov

Luka zbral 30 točk in dva skoka več kot Jokić, a ...

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so pričakovano klonili proti Denverju. Nuggets so zmagali s 130:104.

Luka Dončić in soigralci so bili tokrat pred izjemno zahtevno nalogo, saj so se v gosteh pomerili z aktualnimi prvaki, nad Nikolo Jokića ter kolege pa so krenili brez še vedno poškodovanih Kyrieja Irvinga in Josha Greena, pod košem pa je manjkal tudi odlični novinec Dereck Lively II. Slednji bi prišel še kako prav v obračunu z dvakratnim najkoristnejšim igralcem lige, a si je na zadnjem dvoboju s Portlandom poškodoval gleženj.

Tudi Dončić, ki je prejel priznanje za najboljšega igralca v minulem tednu, se v tekmo ni podal stoodstoten, zaradi slabega počutja je namreč izpustil lažji jutranji trening. 

Pred dvobojem so Dallas Mavericks držali tetje mesto na Zahodu (16-9), Denver Nuggets pa četrto (17-10).

Gostitelji so tekmo odprli s petimi zaporednimi točkami in nato ostajali korak pred tekmeci. Luka se je že takoj srečal s 'podvajanjem', ob pokrivanju dveh igralcev pa se je redkeje odločal za met, a je hitro zbiral asistence. Do polovice četrtine je tako zbral štiri podaje, nato pa je dosegel tudi svoj prvi koš iz igre za 15:17. Na klop je tokrat prvič sedel že tri minute pred koncem četrtine, zbral je le tri točke, na zadnjem dvoboju s Portlandom jih je v uvodni četrtini na primer kar 22.

A počitek ni trajal dolgo, v igro se je vrnil po slabi minuti in pol. Najprej je še drugič na tekmi zadel le enega od dveh prostih metov, na zadnjih petih dvobojih je sicer uspešno izvedel kar 38 od 40 metov s črte, nato pa je po prodoru pod koš Dallas približal na štiri točke zaostanka. Prav toliko točk so nato v nizu do konca četrtine dosegli tudi domači, ki so po prvih 12 minutah tako vodili z 28:20.

Dallas je dobro odprl drugo četrtino, Tim Hardaway Jr., Dončić in Grant Williams so zadeli po trojko in goste približali le na točko zaostanka.

Nato je Luka še drugič na tekmi s komolcem prejel udarec v obraz, še drugič se sodniki za to niso zmenili. Sodnica Sha'rae Mitchell je udarec Juliana Strawtherja sicer spremljala s polmeterske razdalje. Tekma je bila nato za nekaj trenutkov prekinjena, saj je okrvavljeni Dončić moral poiskati pomoč na klopi.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Denver se je znova nekoliko oddaljil, a je Luka v treh Dallasovih napadih nanizal osem točk, dvakrat je bil pri tem natančen izza črte. Na semaforju se je izpisal izid 37:43.

Po vrnitvi Denverjeve prve peterke na parket je razlika znova hitro narastla do 13 točk, a je Dončić odgovoril z zaporednima trojkama za 56:63.

Sledilo je pet točk Denverja, nato pa je kot zadnji v prvem polčasu žogo skozi mrežico poslal slovenski as, ki je v drugi četrtini skupno dosegel 22 točk. Z novo trojko, ob tem je Mitchellova spregledala tudi poteg za njegovo majico, je poskrbel za 59:68.

Na odmor je Slovenec odšel z 28. točkami ob metu 10/16 iz igre (6/9 trojke, 2/4 prosti meti). Zbral je še pet skokov in šest asistenc. Jokić je na drugi strani vknjižil 6 točk, 5 skokov in tri podaje.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Že po pol minute tretje četrtine je Dončić prišel do 11. zaporedne tekme na kateri je dosegel vsaj 30 točk. Izenačil je tudi rekord lige z devetimi tekmami v nizu na katerih je zbral po vsaj 30 točk ter po pet skokov in podaj. To je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja uspelo le še legendarnemu Oscarju Robertsonu (pred leti smo z njim tudi opravili intervju).

Hitro je prišel tudi do svoje sedme podaje, zbral pa bi jih lahko tudi še nekaj več, a so njegovi soigralci grešili pri odprtih metih. Na drugi strani je koš Dallasa lepo napolnil Jamal Murray. Denver se je znova oddaljil na +12.

Na polovici četrtine je bilo 82:70.

Tri minute in pol pred koncem četrtine je Denver prišel do takrat najvišje prednosti. Po drugi trojki Aarona Gordona, v tej sezoni je le na dveh tekmah zadel dva meta izza črte, obakrat proti Dallasu, je razlika znašala že 17 točk. Z meti za tri točke so se poskušali v igro vrniti tudi pri Dallasu, a niso bili natančni.

Minuto pred iztekom četrtine je Luka s črte prostih metov prišel do 35. in 36. točke. Zbral je tudi osem ulovljenih žog in osem podaj. Le še 80 točk ga je ločilo od mejnika 10.000 točk v karieri.

V zadnjo četrtino je Denver vstopil s prednostjo 98:80.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka je zbral dva skoka v napadu in zadel za 84:105. Prišel je do 11. ulovljene žoge. A prednost domačih je še naprej naraščala, po treh minutah je znašala že 27 točk. 

Ob izidu 84:111 je Dončić tudi sedel na klop in se ni več vrnil v igro. Priložnost so na obeh straneh dobili rezervisti. 

Dvoboj se je končal s 130:104.

Slovenski zvezdnik je tekmo končal z metom 13/24 (6/12 trojke, 6/10 prosti meti) za 38 točk, k temu je dodal 11 skokov in 8 asistenc. Prave pomoči ni imel, 11 točk je sicer ob brezhibnem metu 5/5 zbral Dante Exum.

Na drugi strani je Murray vpisal 22, Gordon pa 21 točk. Jokić je tokrat dosegel le osem točk in imel še 9 ulovljenih žog ter 7 podaj.

Komentarjev 3
  • BenX 08:21 19.december 2023.

    S to ekipo ne bo prstana... Res jih je veliko poškodovanih, a tudi ti ki so na voljo bi mogli od sebe dat vsaj nekaj! Nič od nič...

Sorodne novice