Šport > Košarka
1116 ogledov

Dončić lovi Birda, James Abdul-Jabbarja

Luka Dončić Profimedia
Pred vrati je nova sezona lige NBA. Začela se bo v noči iz torka na sredo, redni del bo trajal do 9. aprila 2023. Naslov bo branila ekipa Golden State Warriors, Slovenijo bodo zastopali tri košarkarji.

Golden State Warriors so v minuli sezoni četrtič v zadnjih sedmih letih postali prvaki lige National Basketball Association. Redni del so končali z izkupičkom 53-29, v konferenčnem finalu na Zahodu so premagali Dallas Mavericks s 4:1, v velikem finalu pa Boston Celtics s 4:2. S povprečjem 31 točk na tekmo je naziv najkoristnejšega igralca finala (MVP) prejel Stephen Curry.

Pozornost slovenske športne javnosti bo usmerjena v Teksas, kjer bo Luka Dončić začel svojo peto sezono v dresu Dallas Mavericks, zanimivo pa bo spremljati tudi igre Gorana Dragića pri Chicago Bulls oziroma Vlatka Čančarja pri Denver Nuggets.

LeBron James pred zgodovinsko sezono

Sedeminsedemdeseta sezona lige NBA bo šla verjetno v zgodovino. Pade lahko namreč rekord po številu doseženih točk v ligi, ki je v veljavi že skoraj 40 let. 5. aprila 1984 je namreč legendarni Kareem Abdul-Jabbar zadel svoj zaščitni met preko glave in na vrhu lestvice strelcev lige NBA prehitel Wilta Chamberlaina.

Abdul-Jabbar je nato igral še pet let in kariero zaključil v 42. letu starosti pri 38.387 točkah. Karl Malone, ki se je košarkarsko upokojil 2004, se mu je približal na manj kot 1500 točk, LeBron James pa ima v tej sezoni priložnost, da podre enega najbolj eminentnih rekordov v ligi, saj za Abdul-Jabbarjem zaostaja le 1326 točk.

Član Los Angeles Lakers bo vstopil v dvajseto sezono - prav toliko jih je igral tudi Abdul-Jabbar, glede na to, da je njegovo povprečje v karieri dobrih 27 točk na tekmo, pa lahko rekord podre že po 49 tekmah.

James, ki bo konec decembra praznoval 38. rojstni dan, je vsaj 1326 točk dosegel v osemnajstih od devetnajst sezon, v zadnjih štirih sezonah je imel povprečje 1506 točk, v zadnji pa jih je dosegel 1695.

LeBron James Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na četrtem mestu po številu doseženih točk v ligi NBA je Kobe Bryant (33.643), peti je Michael Jordan (32.292), šesti Dirk Nowitzki (31.560), sedmi Chamberlain (31.419), osmi Shaquille O'Neal (28.596), edini še aktivni košarkar poleg Jamesa v prvi deseterico pa je Carmelo Anthony (28.289) na devetem mestu. Deseterico zaključuje Moses Malone (27.409).

Luka Dončić v lovu na Larryja Birda

Luka Dončić bo prvič plačan po novi pogodbi, ki jo je lani podpisal v Ljubljani, kar pomeni, da bo zaslužil dobrih 37 milijonov evrov. Sezono bo začel s povprečjem v karieri 26,4 točk, 8,5 skokov in osem podaj. Sezono 2021/22 je končal z 28,4 točkami, 9,1 skokom in 8,7 podajami.

V štirih letih je zbral 46 trojnih dvojčkov, kar ga uvršča na rob deseterice najboljših posameznikov v tej kategoriji v zgodovini lige. Na devetem mestu je Larry Bird z 59 trojnimi dvojčki, nato pa sledijo: James Harden (69), Nikola Jokić (76), Chamberlain (78), James (105), Jason Kidd (107), Magic Johnson (138), Oscar Roberston (181) in na prvem mestu Russell Westbrook s 194.

Goran Dragić bo petnajsto sezono v ligi NBA začel z enoletno pogodbo v dresu šestkratnih prvakov lige iz Chicaga s povprečjem v karieri 13,7 točk in 4,8 podaj, Vlatko Čančar pa se je Denverju zaobljubil za naslednje tri sezone.

Goran Dragić | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenski reprezentanti so v pripravah na novo sezono odigrali različno število tekem. Dončić je na dveh dvobojih v povprečju igral zgolj 24 minut in dosegel po 20 točk na tekmo, Dragić je trikrat stopil na parket (povprečno 16,7 minut) in zbral 7,7 točk, Čančar pa je odigral pet tekem in v dobre četrt ure na tekmo vknjižil 4,6 točke.

Napovedi se precej razlikujejo

V napovedi pred sezono je televizijska mreža Espn največ možnosti za naslov dala aktualnim prvakom Golden State Warriors, ki so v raziskavi med njihovimi poročevalci prejeli 36,8 odstotkov glasov za prvo mesto. Drugo mesto je zasedel LA Clippers (26,3%), tretje Boston Celtics (10,5), nato pa sledijo Milwaukee Bucks (10,5), Miami Heat, Phoenix Suns, Denver Nuggets (vsi 5,3%), Minnesota Timberwolves, Philadelphia 76ers in na desetem mestu Dallas Mavericks (vsi manj kot 5%).

Športna spletna stran The Athletic je napovedala, da bo naslov prvaka osvojila Philadelphia, ekipe pa je razvrstila glede na zmage v rednem delu. Na vzhodu je na prvem mestu Boston Celtics (55-27) pred Philadelphia 76ers (54-28) in Milwaukee Bucks (53-29), na zahodu pa LA Clippers (54-28) pred Golden State Warriors (53-29) in Memphis Grizzlies (51-31).

Denver Nuggets (v prejšnji sezoni 48-34) si na zahodu deli četrto mesto s Phoenix Suns (50-32), Dallas Mavericks (52-30) je osmi s 46-36, Chicago Bulls, ki se je v minuli sezoni prvič v zadnjih petih letih prebili v končnico z 50-odstotno uspešnostjo, pa se po raziskavi The Athletic ne bo prebil v playoff (40-42).

Spletna stran FiveThirtyEight iz ZDA, ki se osredotoča na statistične analize, daje največ možnosti za naslov prvaka Bostonu (21%) pred Denverjem (13%), Memphisom (8%), Philadelphio (7%) ter Atlanto, Miamijem, Dallasom ter Golden Statom s po šestimi odstotki. Nuggets naj bi v redni del končali z izkupičkom 50-32, Mavericks 50-32, Bulls pa 35-47.

S srede na četrtek Dončić - Booker

Nova sezona se bo začela z dvobojema Philadelphia 76ers - Boston Celtics in Los Angeles Lakers - Golden State Warriors, že takoj drugi dan pa sledi poslastica tudi za slovenske ljubitelje košarke, ki bodo lahko ligo NBA tako kot v minuli sezoni spremljali na Arena Tv. V Phoenixu se bosta prvič po sedmi tekmi polfinala zahoda srečala Luka Dončić in Devin Booker, ki sta si imela veliko za povedati v zadnji končnici.

Luka Dončić Devin Booker | Avtor: Profimedia Profimedia

Prva repriza finala med Celtics in Warriors bo 11. decembra po slovenskem času, ponovitev finala zahoda med Warriors in Mavericks bo 30. novembra, dvoboj dveh kandidatov za naziv MVP med Joelom Embiidom (Philadelphia) in dobitnikom tega priznanja v zadnjih dveh sezonah Jokićem (Denver) pa bo šele konec januarja.

Petindvajsetega decembra so na sporedu dvoboji Philadelphia - New York, LA Lakers - Dallas, Milwaukee - Boston, Memphis - Golden State in Phoenix - Denver. Tekma zvezd bo 19. februarja v Salt Lake Cityju, končnica se bo začela 15. aprila, zadnja tekma sezone, morebitna sedma finala pa bo na sporedu 18. junija 2023.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice