Šport > Košarka
54869 ogledov

Dvorana norela: "Luka, Luka!" Dončić do strelskega rekorda kariere

Luka Dončić Profimedia
Dallas je s 112:105 premagal LA Clippers. Luka Dončić je prvič v karieri presegel mejo 50 točk.

Dallas Mavericks so že pred dvobojem z Los Angeles Clippers svojim navijačem priskrbeli zelo buren večer. Na zadnji dan prestopnega roka v ligi NBA se je vodstvo kluba namreč odločilo za menjavo Kristapsa Porzingisa, ki ga je poslalo v Washington, v drugo smer pa sta se napotila Spencer Dinwiddie in Davis Bertans. 

Vodilni možje franšize so nato še sklenili novo sodelovanje z Dorianom Finney-Smithom, temu bi po koncu sezone sicer potekla dosedanja pogodba. DFS bo za podaljšanje zvestobe v naslednjih štirih letih prejel 52 milijonov dolarjev.

Luka Dončić je tekmo proti zasedbi iz Los Angelesa odprl z dvema zadetima trojkama, nato je prodrl še mimo Ivice Zubca in zadel za 12:7. A to so bili edini trije koši Dallasa iz igre v prvih petih minutah uvodne četrtine. Clippers so se tako najprej približali in nato izenačili rezultat. Vendar je sledila prava eksplozija Slovenca.

Ta je v naslednjih dveh minutah zadel tri mete za tri točke, skupno je izza črte metal 5/6, in dodal še en koš za 23:14. Dončić je sam dosegel 19 točk, nihče od njegovih soigralcev še ni bil natančen iz igre. Po dva prosta meta sta k omenjenemu rezultatu namreč prispevala Reggie Bullock in Dwight Powell.

Šele tri minute in pol pred koncem četrtine je žogo skozi mrežico poslal Trey Burke, nato še Josh Green po asistenci Dončića. Vendar je bila to le krajša prekinitev v simultanki Slovenca. Ta je četrtino končal s kar 28 doseženimi točkami (trojke 7/10), zbral je eno manj od rekorda Dirka Nowitzkega, ki je leta 2009 v zadnji četrtini tekme z Utahom nanizal 29 točk.

Luka bi ta dosežek lahko presegel, a je ob koncu četrtine, ki se je končala z izidom 36:28, zgrešil dva prosta meta. V dvorani so se med Slovenčevim nizom kar nekaj časa razlegali klici: "Luka, Luka!" 

Začetek druge četrtine je Dončić presedel na klopi, na parket pa se je vrnil slabih sedem minut in pol pred odhodom na glavni odmor. Takoj je prodrl pod koš in zadel za 45:36. Kasneje so se tekmeci odločili, da ga bodo pokrivali z dvema igralcema, slovenski zvezdnik pa se je tako hitreje znebil žoge, napade pa so zaključevali njegovi soigralci. Sam je dodal le še dva prosta meta, ob polčasu pa je zbral 32 točk, štiri skoke in tri podaje. Dallas je na polovici tekme vodil z 59:50.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V prvi akciji tretje četrtine je Luka zbral četrto podajo ob košu Powella, nato je prišel do bloka v obrambi, v napadu pa od table zadel za 63:50. Skupno je v prvih treh minutah in pol drugega polčasa zbral šest točk, pri zaostanku z -15 pa so gostje zahtevali minuto odmora.

Štiri minute in pol pred koncem četrtine je Dončić že presegel mejo štiridesetih točk, ko je poskrbel za 82:65. Kasneje je dodal še en koš, a so v tem obdobju Clippers igrali nekoliko boljše, približali so se na osem točk zaostanka. Tolikšna je bila razlika tudi ob zadnjem napadu domačih v četrtini, ko je Dončić zgrešil met za tri točke ob zvoku sirene. Če bi zadel, bi že dosegel svojo rekordno znamko po številu točk v NBA karieri. Tako je ostal pri 43 točkah. K temu je dodal še štiri skoke in pet asistenc.

V zadnjo četrtino, ki jo je Ljubljančan na začetku presedel na klopi, se je krenilo z 89:81. S prvimi petimi točkami v zadnjih 12 minut so se Clippers približali na -3.

Luka se je vrnil pri izidu 95:90, na semaforju je ostalo še osem minut in pol igre. Minuto in pol kasneje je Maxi Kleber dobil nešportno napako, košarkarji iz Kalifornije so se s prostima metoma znova približali le na tri točke zaostanka, dobili pa so tudi žogo iz avta. A njihov nalet je z ukradeno žogo prekinil Dončić, DFS pa je zaključil protinapad. Slovenski zvezdnik je nato prišel do šestega skoka v obrambi, v napadu pa do šeste asistence za trojko Bullocka za 102:94.

Po minuti odmora je Luka s prostih metov prišel še do 44. in 45. točke, Dallas pa je povedel za deset točk. Dončić je nato vse skupaj ponovil, še dvakrat je bil namreč uspešen s črte s prostih metov za svoj rekordni strelski dosežek. Ostalo je še skoraj pet minut igralnega časa.

A tu se še ni ustavil, dobre tri minute pred zadnjim piskom sirene je zadel za 108:98. Še pred zadnjo minuto so se gostje približali na pet točk zaostanka, Luka je z dvema uspešnima prostima metoma 40 sekund pred koncem poskrbel za 110:103. 

Le sedem sekund je minilo za koš Clippersov in njihovo osebno napako nad Jalenom Brunsonom. Ta je bil obakrat natančen s črte prostih metov. Ko se je naslednji napad gostov končal z zgrešenim metom, je bilo vsega konec, gostitelji so žogo mirno zadržali do sirene.

Luka je tekmo ob metu iz igre 17/26 (7/14 za tri točke, 10/14 prosti meti) končal z 51 točkami. Za Dallasovim rekordom Nowitzkega je zaostal za dve točki. Zbral je še 9 skokov, 6 podaj ter po blokado in ukradeno žogo. Drugi strelec domačih je bil z 12 točkami Finney-Smith, po 11 sta jih k zmagi dodala Brunson in Bullock. Na drugi strani je Marcus Morris Sr. dosegel 21 točk, Norman Powell pa 19.

Komentarjev 3
  • albert6 08:23 11.februar 2022.

    Vse to je LEPO plačano ko postal kripl ne bo več vzklika ja samo en velikgoodby

Sorodne novice