Šport > Košarka
3398 ogledov

Katastrofalna predstava Dončića in Dallasa

Luka Dončić Grizzlies Mavs Profimedia
Dallas Mavericks so tokrat prikazali katastrofalno predstavo proti tekmecu, ki so ga pred dnevi zmleli. New Orleans je tokrat slavil s 131:110.

Dallas Mavericks so še drugič v nekaj dneh pomerili z moštvom New Orleans Pelicans. Prvo tekmo so košarkarji iz Teksasa prepričljivo dobili, Luka Dončić je tako lahko že ob koncu tretje četrtine zapustil igrišče in se nanj ni več vračal. Pelikani, ki so po uspešnem začetku sezone izgubili zvezdnika CJ McColluma, so nanizali že pet porazov.

Tokratni obračun je, kot vsi torkovi in petkovi dvoboji v novembru, štel za tako imenovani 'in-season tournament', ki ga je vodstvo lige uvedlo v tej sezoni in šteje kot nekakšno pokalno tekmovanje. Dallas je na dveh dosedanjih tekmah 'medsezonskega turnirja' zbral poraz proti Denverju in zmago proti LA Clippers. V skupini bo po tej tekmi sledil le še en dvoboj, izbranci Jasona Kidda se bodo pomerili s Houston Rockets. Zmagovalci šestih skupin bodo napredovali v četrtfinale, pridružile pa se jim bosta še dve najboljši drugouvrščeni ekipi. Razlika v točkah tako tokrat nekaj šteje.

Tokratni dvoboj so gostje odprli z izidom 7:2. Dončić je zadel trojko, Derrick Jones Jr. pa je po podaji Kyrieja Irvinga najprej atraktivno zabil, nato pa v naslednjem napadu dodal še dva prosta meta. Obe ekipi sta sicer v uvodnih štirih minutah iz igre zadeli le dva od šestih poizkusov, domači so ob tem izgubili že tri žoge.

A kmalu so ta 'dosežek' izenačili tudi gostje, ki so na prejšnjem medsebojnem dvoboju storili le šest napak. Pelicans so nezbranost Dallasovih košarkarjev izkoristili z delnim izidom 10:0 in povedli z 12:7.

Luka je bil tokrat v prvi četrtini 'neprepoznaven'. Dve minuti in pol pred koncem prvih 12 minut je izgubil že šesto žogo, Dallas pa ni blestel niti pri metu. Dončić je na primer iz igre metal le 1/6, skupno pa celotna ekipa 6/16. Ob vsem tem zaostanek pred zadnjima dvema minutama četrtine niti ni bil tako velik, znašal je 20:25. 

Irving je zadel tri sekunde pred iztekom četrtine, a je z noro trojko globoko s svoje polovice odgovoril Naji Marshall. Ta je New Orleans popeljal do 33:26.

Druga četrtina se je začela z novo napako gostov in protinapadom domačih za +9, a sta kasneje v dveh zaporednih napadih za Dallas trojki zadela Irving in Grant Williams, Mavericks so se približali na 34:37. Domača klop je po dveh minutah četrtine že vzela minuto odmora.

Luka, ki je v statistiko vpisal le tri točke ter po skok in podajo, je tudi po njej ostal na klopi. Na parket se je kasneje vrnil ob zaostanku šestih točk. Nadaljeval je še z dvema zgrešenima metoma, prvič je poizkusil za tri točke, a zgrešil tudi obroč, nato pa je ob kontaktu dobil še blokado. Zahteval je prekršek, a so ga sodniki 'nagradili' le s tehnično napako, že tretjo v sezoni. Domači so ob tem uspešno izvedli prosti met in mu dodali še koš za dve točki. Ko je nato trojko zadel še Matt Ryan, je New Orleans povedel že z 49:36.

Po minuti odmora je Dončić le zadel, nato dodal še dva prosta meta. Izkazal se je tudi s podajama za odprta meta na trojki, a sta Tim Hardaway Jr. in Jones Jr. zgrešila. Dallasov met za tri točke je znašal 6/20. Na drugi strani so se domači povsem razigrali in povedli s kar 61:42.

Luka je znova sedel na klop. Njegovi soigralci so zaigrali boljše, nekaj pomembnih košev je zadel Hardaway Jr., razlika pa se je skoraj prepolovila. A pol minute pred koncem je Jeremiah Robinson-Earl zadel trojko za +13, po neuspešnem napadu gostov pa je Dante Exum 0,6 sekunde pred koncem storil prekršek pri metu za tri točke. Jordan Hawkins je zadel vse tri proste mete za 70:54.

Dončić je ob metu 2/12 (1/3 trojke, 2/2 prosti meti) zbral samo 7 točk, imel je še dva skoka in podajo ter kar šest izgubljenih žog.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine sta Luka In Kyrie izgubila še po eno žogo, šrednost je narastla že na 20 točk. Dončić je nato zadel koš ob prekršku in uspešno izvedel tudi dodaten prosti met. Zdelo se je, da Dallas igra z nekoliko več energije, a se razlika ni in ni manjšala. Na vsak koš gostov so domači znali odgovoriti. 

Na polovici četrtine, ko je Luka sedel na klop, je bilo 89:72. Sledilo je še nekaj napak gostov, Pelicans pa so s šestimi zaporednimi točkami pobegnili na +23. Dallas je bil pri petnajstih izgubljenih žogah, New Orleans je imel ob tem kar 13 ukradenih žog, ki so se po pravilu končale s protinapadi in lahkimi koši.

Slabi dve minuti pred koncem so Pelicans po košu Brandona Ingrama povedli s 108:80. Dončić je odgovoril s svojo drugo zadeto trojko v tretji četrtini. Dallas bi lahko prišel še bližje, a sta Irving in Dončić vsak zgrešila po dva prosta meta.

V zadnjo četrtino je New Orleans vstopil s prednostjo 114:85, tokrat nekoliko pomembnejša koš razlika je tako znašala +29. Ob tem, da bo Dallas že nocoj zaigral proti Washingtonu, je Kidd hitro vrgel puško v koruzo in na igrišče poslal rezerviste. S tem so se pri Mavericks tudi že najverjetneje poslovili od izločilnih bojev 'pokalnega' tekmovanja.

Na polovici četrtine je bilo še vedno +23 za domače, čeprav so rezervisti Dallasa tokrat pokazali precej več želje kot začetna peterka. Končalo se je s 131:110.

Luka je tekmo končal z metom 5/16, v drugem polčasu je tako iz igre zadel tri od štirih metov, skupno pa je zbral 16 točk ter dva skoka in podaji. Izgubil je 8 žog, njegov +/- (razmerje med danimi in prejetimi koši, ko je igralec na igrišču) pa je znašal -26.

Po točko več sta dosegla Irving in Hardaway Jr. Na drugi strani sta Hawkins in Ingram zabeležila 25 točk.

Dallas je zapravil 20 žog.

Komentarjev 2
  • BenX 07:33 15.november 2023.

    Samo od trojk se ne da živeti. Čudno, da jim je tako dolgo laufala. Vsaj jaz te "novodobne" košarke ne zaspim, niti se mi ne dopade preveč. Pač, "stara" šola iz devetdesetih...

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:26 15.november 2023.

    To je pa tista balkanska mentaliteta "Lako čemo"!!!

Sorodne novice