Šport > Košarka
5333 ogledov

Klici MVP, MVP za izjemnega Dončića, ta presegel štiridesetico

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so doma premagali Houston Rockets s 121:115.

Košarkarji Dallasa so se tokrat pred domačimi gledalci pomerili z moštvom Houston Rockets, ki so ga v preteklih letih redno premagovali, a se je tokrat v teksaški obračun krenilo na papirju s precej bolj enakovrednega položaja. Obe moštvi sta v tej sezoni zabeležili po šest porazov, Mavericks so zbrali 10 zmag, Rockets pa osem, a ob dveh odigranih tekmah manj. 

Precej spremenjene in tudi boljše Rakete so med sezono poskrbele za menjavo na mestu trenerja, prevzel jih je Ime Udoka, kot okrepitvi sta prišla Fred VanVleet in Dillon Brooks. Slednji se je v preteklosti že 'izkazal' v bojih z Luko Dončićem, ob tem pa ni izbiral sredstev za ustavitev prvega zvezdnika Dallasa. Nazadnje se je to zgodilo na svetovnem prvenstvu, ko je Kanada premagala Slovenijo, oba košarkarja pa sta bila na omenjeni tekmi izključena. 

Luka je tokrat sicer nastopil z načetim palcem na roki, v ekipo Dallasa pa se je vrnil tudi novinec Dereck Lively II. 

Sodniki v prvih minutah dvoboja niso piskali dveh očitnih prekrškov nad Slovencem, ko pa so, mu ob tem niso priznali koša. Ocenili so namreč, da je do kontakta prišlo še preden se je Dončić odločil za met. Namesto dodatnega prostega meta je sledila le žoga s strani. Luka je v uvodnih minutah vseeno dosegel pet točk.

Po njegovi tretji asistenci, met za tri točke je ob tem uspešno izvedel Josh Green, se je na polovici četrtine izpisal izid 13:7.

Prvi mož Dallasa je na klop sedel minuto kasneje, pred tem je dosegel še svojo 6. in 7. točko s črte prostih metov in poskrbel za 18:9.

Prednost je po njegovem odhodu s parketa še naraščala. Obramba domačih je bila odlična, naskok se je povečal na 12 točk, Dante Exum bi ga lahko še nadgradil, a je zgrešil oba prosta meta.

Sledila je minuta odmora, ki jo je zahteval Udoka, po njej pa so njegovi izbranci prišli do delnega izida 7:0 in se precej približali. Na koncu se je prvih 12 minut končalo z rezultatom 29:22.

Luka je zaigral od začetka druge četrtine, po minuti in pol pa je tudi dosegel prvi koš v tem obdobju igre. Kasneje so se gostje približali le na tri točke zaostanka, slovenski zvezdnik je z dvema prostima metoma izpisal izid 35:30. 

Po novi trojki Greena in košu Dončića se je Dallas znova oddaljil, nato pa je Brooks ob Luki zgrešil polaganje, ob tem od Slovenca slišal še kakšno pikro na svoj račun, nato pa sta se oba zapletla tudi na drugi strani parketa. Dončić je ob tem nekoliko zašepal, Brooks pa si je prislužil svojo tretjo osebno napako. Udoka ga je 'umaknil' na klop.

V zadnje tri minute prvega polčasa je Dallas krenil s prednostjo enajstih točk, Luka je tik pred tem s trojko poskrbel za 50:39.

A tudi tokrat je prišel Houston do uspešnega niza, na začetku zadnje minute v drugi četrtini so gostitelji tako vodili le še za dve točki. Dončić je prodrl pod koš in izsilil prekršek, po še dveh zadetih prostih metih, skupno 6/6, pa je bilo 54:50. Naslednji napad Houstona je bil neuspešen, ob izteku časa pa je na drugi strani s trojko poizkusil še Dončić, a se je žoga odbila od obroča. 

Ostal je tako pri 18 točkah, zbral je še štiri skoke, šest asistenc in ukradeno žogo. Izgubil ni nobene.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretjo četrtino so bolje odprli gostje, ti so po minuti povedli z 58:56, nato pa so sodniki Greenu prisodili še sumljiv 'flagrant foul'. Houston je to izkoristil in povedel za pet točk. Dončić je odgovoril s trojko, v naslednji napadalni akciji pa je z izjemno podajo našel Livelyja II., ki je z zabijanjem zaključil za 61:64.

Luka se je razigral. Dallas je dvakrat približal na dve točki zaostanka, ob drugi akciji se je dolgo prerival z Brooksom, nato pa ga zavrtel in uspešno zadel. 

Dvojec se je spopadel tudi štiri minute in pol pred koncem četrtine, končalo se je s četrto osebno napako Kanadčana in košem Slovenca. Ta je sicer zgrešil dodaten prosti met, z naslednjima dvema točkama pa je Mavericks vseeno  pripeljal do 73:74. Nato je sedel na klop.

Houston je to izkoristil in hitro dosegel šest zaporednih točk, s tem pa pri sedmih prišel do svoje najvišje prednosti na tekmi.

Ob zaključku tretje četrtine se je pri Dallasu razigral Kyrie Irving, ki je v dobri minuti dosegel kar devet točk in bil najzaslužnejši, da so se Mavericks približali na 84:88.

Četrta četrtina se je začela s košem Dončića, nato je dva prosta meta za izenačenje dodal še Irving.

Luka je v naslednjih minutah še dvakrat poskrbel za neodločen izid, nato pa je s svojo osmo asistenco na trojki našel Derricka Jonesa Jr., ki je Dallas vrnil v vodstvo pri 97:96.

Isti igralec je nato po ukradeni žogi povečal prednost domačih, ko je naslednji napad Dallasa z zabijanjem zaključil še Lively II., pa so gostitelji povedli s 103:98. Udoka je vzel minuto odmora, do konca je ostalo še pet minut in pol.

Po posvetu na klopi je za Houston zadel odlični Turek Alperen Şengün, a je odgovoril Dončić, po naslednjem neuspešnem napadu Raket pa je Irving na drugi strani s trojko Mavericks popeljal do 108:100.

Tri minute in pol pred zadnjim piskom sirene si je Brooks privoščil hudo napako. Ob izteku Dallasovega napada je storil prekršek nad Jonesom Jr., ki je bil pri metu za tri točke. Omenjeni košarkar je nato zadel vse tri proste mete za 111:102.

Şengün je v naslednji minuti zaporedoma dosegel štiri točke, Brooks pa si je nato ob aplavzu celotne dvorane 'pridelal' šesto osebno napako in tako končal s tekmo.

Irving je minuto in pol pred koncem zadel za 113:106, Şengün je odgovoril. Na potezi je bil Dončić. Temu so prvi met blokirali, a je srečno prišel do žoge in se odločil za težek met preko glave ter ga tudi zadel za 115:108. Verjetno je menil, da se izteka čas napada.

A turški košarkar še ni vrgel puške v koruzo, z novimi štirimi točkami je Houston približal le na tri točke zaostanka. 

Dvanajst sekund pred koncem je Irving nato zadel dva prosta meta za 117:112.

Po minuti odmora je Jabari Smith Jr. zadel trojko, vendar je Dončić uničil še zadnje upe gostov s takojšnjo podajo čez celotno igrišče, Jones Jr. pa je zabil za 119:115. Zadnji napad so gostje zgrešili, Luka je pobral žogo, nad njim pa je bil storjen prekršek. Pol sekunde pred koncem je s prostima metoma postavil končnih 121:115.

Pri tem je ob klicih MVP, MVP presegel štiridesetico. Na koncu je v svojo statistiko vpisal 41 točk, 9 skokov, 9 podaj in dve ukradeni žogi. Izgubil ni nobene. Irving je k zmagi dodal 27, Jones Jr. pa 15 točk. Pri Raketah je Şengün zbral 31 točk, po 16 pa Smith Jr. in Brooks.

Houston je s porazom sicer izgubil prvo mesto v skupini in tako možnost za preboj v izločilne boje 'in-season tournamenta', zmaga Dallasa je v tem pogledu razveselila moštvo New Orleans Pelicans, ki se bo tako potegovalo za 'pokalno lovoriko' lige NBA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice