Šport > Košarka
4910 ogledov

Legendarni trener hudo zbolel, vse razkril v srce parajočem pismu

David Blatt Profimedia
Znameniti evroligaški košarkarski trener, David Blatt, je zbolel za hudo obliko multiple skleroze.

Aktualni trener Olympiacosa in nekdanji prvi trener NBA ekipe Cleveland Cavaliers ter evropski prvak z Maccabijem je pred nekaj meseci odkril, da je zbolel za hudo boleznijo, multiplo sklerozo.

Klub iz Pireja je v ponedeljek to tudi javno naznanil skozi čustveno pismo, v katerem David Blatt opisuje, kako se je spoprijel z novico ter obljublja, da se v boju z zahrbtno boleznijo ne misli predati.

"Včasih življenje vrže vate stvari, ki res nimajo razlage ali razloga. To so trenutki, ko morate ob spoznanju sprejeti odločitve, ki preizkusijo vaš pravi značaj."

"Pred nekaj meseci so mi diagnosticirali PPMS - primarno progresivno multiplo sklerozo. To je bolezen, ki ima številne oblike in se na različne načine manifestira pri različnih ljudeh. To je bolezen avto imunskega sistema, ki lahko na različne načine spremeni kakovost življenja in zmožnost opravljanja tudi najosnovnejših funkcij na načine, ki so se vam vedno zdeli običajni."

David Blatt | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ko sem prebolel začetni šok in bolečino spoznanja, kako bi lahko to od danes naprej spremenilo moje življenje, sem se odločil, da se ne mislim predati. Odločil sem se, da se bom prilagodil ter iskal način, kako nadaljevati moje življenje čim bolj normalno. Prvo, kar sem storil, sem se vrnil k svojii košarkarski metodologiji reševanja in premagovanja težav. To je moj postopek v treh korakih. 1) Kaj je težava? 2) Zakaj se je to zgodilo? 3) Kako to popravimo?"

"No, težava je PPMS, ki se v mojem primeru in v moji starosti kaže predvsem v šibkosti nog. Utrujenost, ravnotežje in moč so zame resnična težava. Lotil sem se točno določenega režima vaj za krepitev in ravnotežje, kot tudi plavanja in vodne vadbe za izboljšanje splošne telesne kondicije in gibljivosti mišic. Poskušam biti bolj aktiven kot ne, tudi če gre zgolj za preproste gibe, da mišicam ne omogočim lenarjenja. Izzivam se, da opravljam preproste funkcije, ki so za večino enostavne, zame pa so na trenutke zelo težavne. Delam. Vzdržujem svoje telo in od sebe zahtevam več kot manj."

David Blatt | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zakaj se je zgodilo? Razlog, zakaj nekdo zboli za to boleznijo, ni znan. Glede na to, da ne obstaja noben poseben vzrok ali razlaga, se moramo preprosto sprijazniti, da je to, kar je, in se osredotočiiti na to, da izkoristimo vse razpoložljive možnosti za izboljšanje svojega stanja. Od danes naprej. Zlahka se pade v duševno depresijo in fizično letargijo. Ta boj je resničen, stalen ter neprekinjen, saj zdravila ni, vendar bolezen ni smrtonosna. Veliko je ljudi s še večjimi izzivi in vsi moramo biti svoje lastne bitke. Vsi moramo imeti pogum in odločnost ter se nikoli ne odpovedati odnosu, da lahko napredujemo in živimo čim kakovostnejše življenje. V tem primeru pozabimo na vprašanje zakaj. To ni vprašanje, na katerega se da odgovoriti. Osredotočimo se na naslednje."

"Kako to popravimo? Lotimo se dela. Naredimo načrt. Vsak dan trdo delamo. Glavo držimo privzdignjeno. Se prilagajamo, spreminjamo in iščemo načine za izboljšanje. Se izobražujemo. Najdemo ljudi, katerim se lahko zaupamo in nam lahko pomagajo. Odprti smo in iskreni do sebe ter do drugih."

David Blatt | Avtor: Profimedia Profimedia

"Blagoslovljen sem bil s pomočjo toliko dobrih in ljubečih ljudi. Tistih, ki me podpirajo in mi pomagajo, ali pa vsaj razumejo, da sem kljub temu, da izgledam in delujem nekoliko drugače, še vedno ista oseba. In poskrbijo, da tega ne pozabim niti sam, ko sem nekoliko razočaran ter brez poguma. Samopomilovanje ne naredi ničesar, vzpodbuja drsenje navzdol, iz katerega je težje vstati."

"Sem trener, in moja naloga je, da vodim in poučujem ter navdihujem veliko ljudi. To, da nisem več toliko gibčen ali aktiven, ne vpliva na mojo sposobnost. Imam srečo. Imam odlične zdravnike, fizikalne terapevte in vodstvo, ki sprejema mojo invalidnost in mi pomaga pri premagovanju ovir. Kako bi se le lahko pritoževal? Absolutno se ne morem in se tudi ne bom. Bil bi zapravljen trud in ker zahtevam od svojih igralcev in osebja, da so svoja najboljša različica, moram enako zahtevati tudi od sebe."

"Veliki John Wooden je nekoč dejal: 'Stvari se najbolje izidejo ljudem, ki izvlečejo največ iz tega, kako se stvari izidejo.' Moje stanje ni mala malica, toda mnogim je še huje. Moja odgovornost je biti zgled vsem, da lahko še naprej živijo svoje življenje na najboljši možni način ter da se nikoli, nikoli ne predajo," je svoje pismo zaključil izjemni trener.

David Blatt | Avtor: Profimedia Profimedia

V ZDA rojeni 60-letni izraelski trener  je sicer z ekipami, ki jih je vodil, osvojil šest naslovov državnega prvaka, sedem pokalnih naslovov, leta 2014 je osvojil tudi evroligo.

Leta 2015 je popeljal Cleveland Cavaliers do finala lige NBA, rusko reprezentanco pa leta 2007 kot selektor do naslova evropskega prvaka ter brona na EP 2011 in OI 2012.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice