Šport > Košarka
3767 ogledov

Luka v prvi četrtini v težavah, a ga nič ne more dokončno zaustaviti

Tyler Herro Profimedia
Dallas Mavericks so vpisali še peto zmago v nizu, že 16. na zadnjih 18 tekmah. Tokrat so slavili v Miamiju s 111:92.

Zasedba iz Teksasa je v odlični formi, pred dvobojem z Miamijem, ki je bil na sporedu manj kot 24 ur po koncu obračuna proti Charlotte, je Dallas dobil kar 15 od zadnjih 17 tekem. Luka Dončić in kolegi bi si z uspehom na Floridi že zagotovili peto mesto v zahodni konferenci.

Tudi Miami je še imel možnosti za neposredni preboj v končnico, zato je bil dvoboj za domače še kako pomemben. Za četrtim mestom na Vzhodu so Heat pred sredinimi tekmami zaostajali le za dve zmagi, četrti Orlando, peti Cleveland in šesta Indiana so namreč zbrali po 46 zmag, sedma Philadelphia 45, Miami pa 44. 

Gostje so zapravili prve tri napade na tekmi, po zaostanku za štiri točke pa je nato slovenski zvezdnik najprej zadel dva meta za tri točke, tretjega zgrešil, a pri tem pobral odbito žogo in zaključil za 8:8.

V dobrih petih minutah je sicer dosegel kar 10 od 12 točk Dallasa, po njegovi prvi asistenci pa so nato Mavericks prvič tudi povedli.

Dončić je zadel še trojko za 20:18. A ustavile so ga osebne napake. Tri minute in pol pred koncem četrtine je namreč dobil že tretjo, želel je, da Jason Kidd zahteva pregled posnetka, a se klop gostov ni odločila za takšno potezo. Prvič v NBA karieri je tri prekrške storil že v prvih 12 minutah. Igrišče je zapustil z naslednjo statistiko: 13 točk, štirje skoki, podaja.

V zaključku četrtine je zablestel Kyrie Irving, ki je nanizal sedem točk in Dallas popeljal do prednosti s 33:24. Zadnji koš je dosegel ob zvoku sirene.

Miami je na začetku druge četrtine izgubil kar nekaj žog, ob razpoloženem Irvingu pa je prednost še naprej naraščala. Po odlični blokadi Derricka Jonesa Jr., 'banano' je pokasiral Caleb Martin, je sledil še hiter protinapad, ki ga je za 42:29 zaključil Tim Haradaway Jr. Sloviti strateg Miamija Erik Spoelstra je moral poseči po 'timeoutu'.

Kidd se je odločil, da ne bo 'šparal' Dončića in ga je kljub težavam z osebnimi napakami vrnil v igro. Slovenec se je takoj oddolžil z dvema asistencama za koša Irvinga in Jonesa Jr. Ko je nato zadel še dva prosta meta, se je na semaforju izpisal izid 49:36. Skupaj s Kyriejem sta dosegla že 33 točk, Slovenec 15, košarkar rojen v Avstraliji pa 18.

Dallas je bil v naletu, odličen in znova nezgrešljiv pri metih iz igre je bil Daniel Gafford (4/4). 

Hardaway Jr. je s trojko kasneje poskrbel za +20. Do konca prvega polčasa so ostale dobre štiri minute in pol časa, ko je Spoelstra znova zahteval posvet na klopi.

Razlika, ki je po dveh prostih metih Dončića in novi trojki Irvinga vmes narastla že na 25 točk, je okrogli dve desetici znašala tudi pred zadnjim napadom gostov v drugi četrtini. Žogo je skozi cel napad vodil slovenski as, tik pred zvokom sirene pa se je odločil za težek met in ga tudi zadel preko Bama Adebayja. Irving se je pod obročem le prijel za glavo ob novi izjemni potezi soigralca.

Mavericks so na glavni odmor odšli s prednostjo 69:47.

Zvezdniški dvojec je vpisal že 40 točk. Irving jih je dosegel 21, Dončić, ki je zabeležil tudi pet skokov in šest asistenc, pa v 17 odigranih minutah 19. 

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dallas je priigrano prednost zlahka ohranjal tudi na začetku drugega polčasa. Dončić je svoj prvi koš v tretji četrtini sicer dosegel po slabih treh minutah, ko je zadel za 76:54. S tem se je po strelskem izkupičku izenačil z Irvingom, nato pa je svojega kolega z novo trojko tudi presegel. Slovenec je hitro zbral tudi tri skoke.

Na polovici četrtine so gostje še vodili z 82:60.

Z dvema trojkama je veteran Kevin Love Miami v naslednjih dveh minutah približal na 16 točk zaostanka. Košarkarjem Dallasa se je povsem ustavil met, še zlasti Dončiću, ki je veliko poizkušal, a žoga ni in ni hotela skozi obroč. Pri izidu 85:72 je prvič na tekmi po minuti odmora tako posegel tudi Kidd.

Po vrnitvi na parket je Luka vpisal svojo sedmo asistenco, v kotu je našel Josha Greena, ki je zadel trojko. Avstralec se je vrnil v postavo Dallasa po približno mesecu premora zaradi poškodbe gležnja.

Tudi ob koncu tretje četrtine so imeli zadnji napad gostje, vendar je Dončić zgrešil met za tri točke, ostalo je pri rezultatu 88:74. Luka, ki je na začetku zadnje četrtine seveda obsedel na klopi, je imel na svojem kontu 25 točk, 8 skokov in 7 asistenc.

Po slabi minuti in pol je Love z novo trojko Miami pripeljal na -10, po dveh trojkah Tylerja Herra pa se je v zadnjih osem minut in pol vstopilo s 94:86.

Dončić, ki se je vrnil v igro, je odgovoril z asistenco do P. J. Washingtona. Nad tem je bil storjen tudi prekršek, zgrešil je dodaten prosti met, vendar je Dallas prišel do ofenzivnega skoka. Jones Jr. je nato zadel enega od dveh prostih metov za 97:86. Obe obrambi sta nato zdržali še nekaj časa, natanko sedem minut pred koncem pa je Luka prednost Mavericks še povišal za dve točki.

Tri minute kasneje je s črte prostih metov prišel do svoje 28. in 29. točke, na semaforju se je izpisal izid 103:88. Dvoboj je bil pravzaprav odločen, kmalu pa sta na klop sedla tudi Dončić in Irving, na parket so prišli rezervisti.

Končalo se je s 111:92.

Luka je z metom 9/23 (4/15 trojke, 7/8 prosti meti) prišel do 29 točk. K temu je dodal še po devet skokov in podaj. Irving je zbral 25 točk, le štiri v drugem polčasu, po 12 pa so jih k zmagi prispevali preostali člani prve peterke Jones Jr., Washington in Gafford.

Pri domačih je Herro dosegel 21 točk, Love 16. Razočarala sta zvezdnika Jimmy Butler (12 točk) in Adebayo (8 točk, met 3/13).

Komentarjev 2
  • hudini 07:10 11.april 2024.

    Katastrofalna statistika

Sorodne novice