Šport > Košarka
5678 ogledov

Luka v vlogi mačke, Utah majhne miške

Luka Dončić Profimedia
Dallas je na peti tekmi povozil Utah s 102:77.

Liga NBA je pred petim dvobojem med Dallasom in Utahom objavila tudi pregled sojenja v zadnjih dveh minutah četrte tekme. Pri tem je 'odkrila' hudo sodniško napako. Ob vodstvu Mavericks z 99:95 bi morali delilci pravice dobre pol minute pred koncem tako dosoditi osebno napako Donovana Mitchella v napadu, a so jo nato Luki Dončiću, Mitchell pa je s košem in dodatnim prostim metom takrat Utah približal na zaostanek ene točke. Nato je Dwight Powell zgrešil oba prosta meta, po uspešni akciji Mitchella in Rudyja Goberta pa je Jazz prišel do zmage s 100:99.

Sodniška napaka je tako v veliki meri odločila četrti obračun, z njim je Utah serijo izenačil na 2:2, navijače Dallasa pa je tokrat skrbela predvsem prisotnost sodnika Tonyja Brothersa, ki po mnenju mnogih ni niti malo naklonjen slovenskemu zvezdniku.

Mavericks so tekmo v domači dvorani sicer dobro odprli. V prvi minuti in pol je Luka že zbral dve točki, asistenco in kar tri skoke, košarkarji iz Teksasa pa so dosegli prve štiri točke na tekmi. Z dobro obrambo, predvsem pa s prekrški nad s prostih metov nenatančnim Rudyjem Gobertom, so gostitelji po dobrih petih minutah vodili z 12:6.

Dallas je presenetljivo dobro lovil žoge, predvsem v napadu, štiri minute pred koncem četrtine pa je Dončić prvič na tekmi sedel na klop. S soigralci je takrat vodil s 16:9, dosegel je dve točki, k temu pa dodal še pet skokov in dve asistenci. Po prvem košu Jalena Brunsona je prednost nato narastla že na 9 točk, vendar se je Utah minuto in pol pred koncem četrtine približal na 16:19.

Sledila je dokaj srečna trojka Spencerja Dinwiddieja, žoga se je od obroča odbila v tablo in nato šla skozi mrežico, v naslednjem napadu pa je zadel še Brunson. Utah je do konca prvih 12 minut preko Mika Conleyja zadel dva od treh prostih metov za zaostanek 18:24.

Na začetku druge četrtine se je na parket vrnil slovenski zvezdnik, ki je dosegel tudi prvi koš v drugih ducat minut. A Jazz so se kasneje približali le na dve točki, Dončić je podal za trojko Doriana Finney-Smitha, domači pa so povedli s 33:28. Gostje so zapovrstjo izgubili nekaj žog v napadu, ista naveza pa je vse skupaj ponovila še pred polovico četrtine za +10.

Utahu ni in ni stekel met, na drugi strani pa se je strelsko v napadu naposled razigral tudi Slovenec, ki je dosegel sedem zaporednih točk in svoje moštvo popeljal do 50:32.

Razlika se je nato celo povzpela na dvajset točk, a jo je nekoliko z dvema košema v zadnji minuti polčasa omilil Jordan Clarkson. Na glavni odmor se je tako odšlo pri izidu 52:36.

Luka je zbral 11 točk, od tega devet v drugi četrtini, 9 skokov in 4 asistence.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine je Dončić dosegel prvih osem točk domačih, na semaforju se je po njegovih dveh prostih metih izpisalo 60:40, v naslednjih minutah pa se je naskok domačih vseskozi vrtel okoli dvajsetice. 

Na polovici četrtine je nato Luka izsilil osebno napako v napadu Royca O'Nealea, ob tem so sodniki po ogledu posnetka razveljavili trojko Bojana Bogdanovića, v naslednji minuti pa je prvi zvezdnik Dallasa zadel svoji prvi trojki na tekmi. Mavs so povedli s 74:46.

Gostje so simultanko Slovenca poskusili prekiniti z minuto odmora, a se ni izšlo. Luka je s črte prostih metov še povišal prednost, v obrambi z blokado zaustavil met za tri točke Clarksona, sledila pa je še njegova trojka za 79:46. Dvorana je ponorela.

Do konca četrine je Utah nato le uspel nekoliko zmanjšati prednost domačih, v zadnih 12 minut pete medsebojne tekme je Jazz krenil s 26 točkami zaostanka pri izidu 55:81. Dončić, ki je na prejšnem obračunu v Salt Lake Cityju zbral 30 točk in 10 skokov, je bil tokrat po treh četrtinah pri enakem strelskem izkupičku, v svojo statistiko pa je dodal še dve ulovljeni žogi več. Ob tem je imel tudi štiri podaje in blokado. 

Luka, ki je odigral celotno tretjo četrtino, je začetek zadnje presedel na klopi. Ob njegovi odsotnosti se je Utah predvsem po zaslugi Clarksona približal na -21, a je Dončić že v prvi akciji asistiral Reggieju Bullocku za trojko in vodstvo 89:65.

Pet minut in pol pred koncem je Luka po prodoru skušal zabiti, a ga je zaustavil Hassan Whiteside, ki je nato Slovenca še povlekel na tla. Slednjemu so na pomoč priskočili soigralci, po prerivanju pa sta morala tekmo predčasno skleniti Bullock in Whiteside. Ljubljančan je s prostima metoma poskrbel za +26.

A tu še ni bilo konec slabih novic za Utah. Njihov prvi zvezdnik Mitchell je kmalu zatem šepajoč zapustil tekmo, pri tem se je držal za levo stegensko mišico.

Domači so 4:40 pred koncem zamenjali svoje najboljše igralce, vse skupaj je bilo namreč pri 94:65 že odločeno, čakalo se je le še na končni rezultat. Luka je ob metu 11/22 (3/10 trojke, 8/12 prosti meti) zbral 33 točk, Vknjižil je še 13 skokov, 5 asistenc in blokado. Brunson je k zmagi dodal 24, Finney-Smith pa 13 točk.

Pri Utahu je 20 točk dosegel Clarkson, 17 Gobert, povsem pa sta razočarala Mitchell (9 točk) in Bogdanović (2 točki).

Dallas je tokrat dobil skok, Utah pa je zadel tudi le tri trojke iz kar 30 metov. Končni rezultat je bil 102:77.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice