Šport > Košarka
3028 ogledov

Izjemni Barnes po stopinjah Luke Dončića

Scottie Barnes Profimedia
V Torontu imajo razlog za slavje! Izsilili so peto tekmo, njihov košarkarski dragulj pa je bil izbran za najboljšega novinca lige.

Košarkarji Toronta so ponoči v končnici severnoameriške lige NBA premagali Philadelphio s 110:102 in tako zaostanek v zmagah znižali na 1:3. Tik pred tekmo pa je liga objavila, da je prav Torontov krilni igralec Scottie Barnes dobil priznanje za novinca leta.

Gre za prestižno nagrado, katero podeljujejo že od leta 1953 in jo je pred tremi leti osvojil tudi naš Luka Dončić. Prejemniki omenjene nagrade so po navadi na dobri poti, da postanejo eni najboljših igralcev na svetu, in le redko se zgodi, da se njihove kariere ne razvijejo po načrtih (Michael Carter-Williams, Emeka Okafor, Tyreke Evans...)

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Letos je bilo izjemno napeto. Barnes je v glasovanju za "rookieja" sezone zbral 378 točk ter le za 15 točk prehitel centra Clevelanda Evana Mobleyja, ki je morda veljal celo za prvega favorita, saj je bil tekom sezone najbolj konstanten in je imel neverjeten vpliv na presenetljivo dobro sezono ekipe iz Ohia. Šlo je najmanjšo razliko v zadnjih 19 letih, odkar je bil sprejet trenutni način glasovanja.

Tretji izbor na lanskem naboru je namreč v 34 minutah na tekmo dosegal povprečno 15 točk ter kar 8,3 skoke in 2,5 asistenc ter 1,7 blokad. Imel je tudi odličen met iz igre, kar 50,8 %, svojo ekipo, od katere se ni veliko pričakovalo, pa je vodil do "pozitivne sezone", saj so Cavaliers zbrali 44 zmag ob 38 porazih.

Tretji v tem glasovanju pa je bil branilec Detroita Cade Cunningham, prvi izbor na lanskem naboru, ki je dobil 153 točk, se je prebudil nekoliko prepozno v sezoni in zato ni resno posegel v dvoboj med Mobleyem in Barnesom, a je s fenomenalnim zaključkom sezone dokazal, da gre še za enega izjemnega mladega košarkarja.

Za porazni Detroit, ki je zmagal na vsega 23 tekmah in zbral kar 59 porazov, je v povprečju v 33 minutah na tekmo dosegal 17,4 točk, 5,5 skokov in 5,6 asistenc, ob 41,6-odstotnem metu iz igre ter skoraj 4 izgubljenih žogah.

Novinec leta pa je tako postal Barnes, četrti z minulega drafta, ki je v svoji prvi sezoni povprečno dosegal po 15,3 točke in 7,5 skoka na tekmo, katerim je 35 minutah igranja dodal še 3,5 asistenc ter ukradeno žogo. Torontu, ki je šel v precejšnjo prenovo ekipe, pa je tudi z odličnim delom v obrambi pomagal do 48 zmag ob 34 porazih.

Nocoj pa je k zmagi Toronta nad Philadelphio, ki ji do napredovanja v drugi krog končnice manjka še zmaga, prispeval šest točk in 11 skokov. Najboljši strelec je bil sicer Pascal Siakam s 34 točkami. James Harden in Joel Embiid sta jih za goste prispevala 22 oziroma 21.

Luka Dončić Luka odličen Šport Kakšna drama ob vrnitvi Dončića, odločil zadnji met
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice