Šport > Košarka
7183 ogledov

Luka znova blestel ob zmagi Dallasa, z Irvingom skupaj do 66 točk

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so dobili še tretji tesen dvoboj z Minnesoto. Tokrat je bilo 116:107.

Dallas Mavericks so na prvih dveh tekmah v Minneapolisu šokirali domače moštvo in občinstvo ter prišli do dveh gostujočih zmag s skupno točkovno razliko štirih točk. Luka Dončić je blestel na obeh dvobojih, drugega je odločil s trojko tri sekunde pred zadnjim piskom sirene. Zdaj se je serija preselila v Teksas, s še enim uspehom bi Mavs že odločno zakorakali v veliki finale lige NBA. Nihče v zgodovini še ni napredoval po zaostanku z 0:3 (154:0).

Pri Minnesoti so sicer spremenili obrambo nad Dončićem, že pri prvi akciji sta nanj krenila dva obrambna igralca. Domači se ob tem v prvih dveh akcijah niso znašli, izgubili so dve žogi, nato pa sta ob takšnem pokrivanju Slovenca na črti za tri točke sama ostala P.J. Washington in Derrick Jones Jr., oba sta bila natančna. Ko je nato trojko zadel še Luka, se je na semaforju izpisal izid 9:5.

Gostitelji so v naslednjih minutah ostajali korak pred nasprotniki. Pri slednjih je sicer nekoliko več ponujal prvi zvezdnik Anthony Edwards, po trojki Jadena McDanielsa pa so se Volkovi približali le na dve točki zaostanka. Odgovorila je naveza Dončić/Dereck Lively II., Luka je dvakrat podal, novinec pa dvakrat zabil za 19:13.

Razigran je bil McDaniels, ki je na drugi tekmi skupno dosegel le dve točki, tokrat v slabih osmih minutah že 7. Še za točko boljši je bil na drugi strani Dončić, ki je s svojo drugo trojko na tekmi poskrbel za 26:21. Ob tem je imel še skok, dve asistenci in ukradeno žogo.

Tri minute in pol pred koncem četrtine je v garderobo odšel izjemno pomembni organizator igre pri Volkovih Mike Conley, očitno je šlo za poškodbo. Izkazalo se je, da za manjšo, saj se je kasneje vrnil v igro.

Irving je zadel še peto trojko Dallasa na tekmi, Jones Jr. pa je z dvema prostima metoma poskrbel za +8. Luka je prišel do druge ukradene žoge, krenil na polovico tekmeca, a tudi sam naredil napako. Sicer je prišlo do vsaj manjšega kontakta, a ko mu sodi Tony Brothers, ta je bil najbližje situaciji, slovenski as resnično ne more pričakovati 'prijazne piščalke'. 

V zadnjem napadu četrtine je trojko za Minnesoto zadel Nickeil Alexander-Walker, sicer bratranec Shaija Gilgeous-Alexandra, ki je v predhodni seriji z ekipo Oklahoma City Thunder povzročal toliko težav Dallasu. Po prvih 12 minutah je bilo 33:28.

V prvi akciji druge četrtine je Karl-Anthony Towns s kolenom zadel Livelyja na najbolj boleče mesto, sodniki pa so dosodili prekršek dvajsetletniku. Svoje odločitve niso spremenili tudi po zahtevi Dallasa po ogledu posnetka.

Brothers je kmalu zatem dosodil še osebno napako Jadenu Hardyju v napadu.

Kljub vsemu je Dallas po trojkah Josha Greena in Jonesa Jr. povedel z 41:33. Nato je Brothers prekršek v napadu dosodil še gostujočemu košarkarju Kylu Andersonu, po ugovarjanju pa mu je podelil še tehnično napako. Irving je poskrbel za +10.

Towns je nato še drugič s kolenom priletel v Livelyja, tokrat v glavo. Odlični 'rookie' je kar nekaj časa obležal na tleh. Kasneje je  vidno omotičen ob pomoči soigralcev odšel s parketa.

Malce po polovici četrtine je Dončić z dvema prostima metoma na semaforju izpisal rezultat 50:38, nato se je v obrambi pravočasno na pot postavil Edwardsu, ki je tako storil osebno napako v napadu. Pri Minnesoti so zahtevali ogled posnetka, a niso bili uspešni. Obe moštvi sta tako že v prvem polčasu ostali brez izzivov sodniških odločitev.

To se je poznalo v akciji, ko je Dwight Powell, Kanadčan je ob osebnih napakah Daniela Gafforda in poškodbi Livelyja, zaigral prvič v seriji, blokiral met Edwardsa, oglasil pa se je Brothers in dosodil prekršek.

Dončić je v zaključku četrtine dosegel pet točk. S trojko je Dallas v zadnji minuti prvega polčasa popeljal do +11.

A nato je koš po skoku v napadu dosegel Rudy Gobert, Gafford pa je storil neumnost, po zgrešenem metu Slovenca je pod nasprotnikovim obročem storil prekršek nad Gobertom 0,3 sekunde pred odhodom na glavni odmor. Francoz je zadel enega od dveh prostih metov za zaostanek 52:60.

Luka je v prvih dveh četrtinah zbral 15 točk, štiri skoke, tri asistence in dve ukradeni žogi, izgubil je eno. Irving je vknjižil 14 točk, Jones Jr. pa 11. Pri Minnesoti sta po ducat točk zbrala McDaniels in Edwards.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugi polčas se je začel z ukradeno žogo Dončića. Iz rok jo je izbil Gobertu, nato pa pogledal proti klopi Minnesote in ji namignil, da naj Francoza ne pošiljajo več v boj ena na ena proti njemu. Izkazal se je tudi v naslednji obrambni akciji, a je Brothers napačno žogo, ki je ušla v avt, prisodil Minnesoti. V napadu je Slovenec s prostima metoma poskrbel za 64:55.

Conley je kasneje s svojo drugo trojko v tretji četrtini poskrbel za -6, vendar je izza črte takoj zadel tudi Dončić.

Conley se je ustavil kar sam, storil je namreč svojo četrto osebno napako in odšel z igrišča, ob tem je koš in dodaten prosti met zadel Irving. A v napadu gostov je nato vse reči v svoje roke prevzel Edwards, ta je brez težav prodiral proti košu in zaključeval. Ko je zadel za 71:76, je Dallasova klop reagirala ter zahtevala minuto odmora.

Posvet na klopi ni pomagal. Edwards je bil nezaustavljiv, s šestimi zaporednimi točkami pa je poskrbel za izenačenje na 77:77. Pri Dallasu so bili pred tem po vrsti pri metih nenatančni Washington, Gafford in Irving.

Štiri minute pred koncem četrtine so Volkovi povedli, prvič po izidu 5:3. S košem je odgovoril Irving, Luka je v obrambi prišel do četrte ukradene žoge, nato pa je s prostima metoma Dallas vrnil v vodstvo. 

V zadnjo minuto tretjega dela igre so gostitelji krenili s točko naskoka. Dončić je pobral žogo pod svojim košem, krenil v napad in zadel. A s trojko je odgvoril Naz Reid. Po košu Townsa so Wolves znova povedli, 1.6 sekunde pred koncem četrtine pa je za 87:87 poskrbel Hardy.

Na začetku zadnjih 12 minut je Luka sedel na klopi. Gafford je bil neuspešen v napadu, še kako se je poznala odsotnost Livelyja, Minnesota je že povedla za tri točke, to je bila njihova najvišja prednost na tekmi, a je Irving odgovoril s trojko za novo izenačenje.

Dončić se je vrnil za zadnjih devet minut igre. Takoj je zadel težko trojko za 97:94.

Ekipi sta v zadnjih sedem minut krenili poravnani, obe sta dosegli natanko sto točk.

Rezultat je po košu iz obrata spremenil Dončić, hitro je odgovoril Edwards. Sledila sta dva težka meta, po eden na vsaki strani, pri Minnesoti je zadel Anderson, pri Dallasu za 104:104 pa Irving. Pri tem izidu so štiri minute in pol pred koncem 'timeout' zahtevali pri Volkovih.

Minnesota je bila po vrnitvi na parket neuspešna v napadu, na drugi strani je Washington zadel trojko. Reid je zgrešil prvi prosti met, drugega je vnovčil za 105:107. Nato je znova v prvi plan skočil Brothers, Dončiću je dosodil korake. Ta je sicer v skoku oddal žogo do Gafforda, po mnenju sodnika prepozno. Sumljivo.

A tudi to ni zmotilo Slovenca. Ta je v naslednjem napadu zadel za 109:105.

V obrambi se je nato vrgel za žogo in izsilil sodniški met proti Edwardsu. Ta je bil sicer višji v skoku, a se je žoga odbila do košarkarjev Dallasa. Irving je nato prednost povišal na +6.

Naposled so prišli Gaffordovi trenutki. Slednji skozi tekmo ni blestel, predvsem odločitve po 'podvajanju' Dončića niso bile prave, v tem elementu je precej boljši Lively s podajami do prostih igralcev na trojki, a je Gafford 57 sekund pred koncem odločilno blokiral met Conleyja, v napadu pa nato izkoristil podajo Slovenca za koš in dodaten prosti met. Po njem je bilo že 114:105.

Ko je po gostujoči minuti odmora zgrešil še KAT, je bilo vse že odločeno. Končalo se je s 116:107.

Luka je ob metu iz igre 10/20 (trojke 5/11, prosti meti 8/10) zabeležil 33 točk. K temu je dodal še 7 skokov, 5 asistenc, blokado in kar 5 ukradenih žog. Tudi Irving je dosegel 33 točk, 16 Washington, 11 Jones Jr.

Pri gostih je 26 točk zbral Edwards, 16 Conley, 15 pa McDaniels.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:21 27.maj 2024.

    Sem bil zjutraj slabe volje,ko to pogledam sem čist ozdravel,res super tekma

  • jakec1575 07:16 27.maj 2024.

    minnesota ima vrhunsko ekipo, ampak zmaguje klju poskodbam, tisti, ki je bolj lacen prstana. Goooo, Luka!!!

Sorodne novice