Šport > Košarka
215 ogledov

NBA legenda brez pravega slovesa končala kariero

Vince Carter Profimedia
Eden najbolj spektakularnih košarkarjev vseh časov je pred letom najavil, da je pred njim poslednja sezona, a nihče si ni mislil, da se bo končala na tak način.

NBA sezona se bo vendarle nadaljevala, potem ko je bil rezultat glasovanja lastnikov moštev 29:1 v prid sistemu, da se bo 22 najboljših ekip na trenutni lestvici (to so ekipe, ki še imajo teoretične možnosti za končnico) preselilo v Disney World v Orlandu, kjer bodo od 31. julija dalje odigrale še osem tekem rednega dela sezone ter nato še play-in turnir, ki bi določil zadnje udeležence v končnici.

To pa na žalost pomeni, da ekipa Atlanta Hawks, katera za končnico zaostaja kar za 11 zmag in trenutno drži 14. mesto v Vzhodni konferenci, ne potuje v Orlando ter je že zaključila s sezono. Novica je žalostna predvsem z vidika, da to pomeni tudi konec kariere enega največjih košarkarjev zadnjih dvajsetih let.

Končala se je namreč kar 22 let dolga kariera, a eden izmed najbolj spektakularnih košarkarjev vseh časov je že ves čas ponavljal, da si ne želi počastitve, kakršne sta bila v svoji zadnji sezoni deležna Dwyane Wade ter Dirk Nowitzki. Navijači so dokaj upoštevali njegovo željo, a so mu vseeno nameravali prirediti epsko slovo prav na poslednji tekmi. Toda koronavirus je poskrbel, da je legendarni Vince Carter že odigral svojo zadnjo tekmo v karieri.

Carter je tako svojo poslednjo tekmo odigral že 11. marca, ko je Atlanta izgubila po podaljških s 131:136 proti New Yorku. Vince je 12 minutah zbral en skok ter pet točk, od tega je bil poslednji koš v njegovi karieri trojka po podaji bodoče (oziroma že sedanje) NBA zvezde Traea Younga.

"Ne morem verjeti, da je to konec. Ko se bliža konec, se začneš pripravljati na situacijo, da ne boš več igral, toda v teoriji mi je ostalo še 15 tekem. Toda tudi če je to konec, sem pripravljen sprejeti situacijo. Mi je pa čudno, ker sem medtem, ko so vsi prestrašeno poslušali o situaciji v svetu, sam lahko razmišljal le o tem, da to pomeni konec," je izjavil Carter, ko je bila marca NBA uradno prekinjena, njena usoda pa neznana.

Osemkratnega udeleženca tekme All-Star so sicer na naboru leta 1998 izbrali pri ekipi Golden State Warriors, a so ga takoj poslali k ekipi Toronto Raptors, za katero je igral najdaljši čas, saj se je v Kanadi zadržal do leta 2004, ko se je preselil v New Jersey, za katerega je nastopal naslednjih pet sezon. Sledile so epizode pri ekipah Orlando Magic, Phoenix Suns, Dallas Mavericks, Memphis Grizzlies ter Sacramento Kings, dokler se ni zadnji dve sezoni ustalil kot nekakšen mentor soigralcem pri sicer zelo mladi ekipi Atlante.

Poleg osmih nastopov na tekmi Vseh zvezd se lahko pohvali še z nazivom Novinca leta ter Zmagovalca v zabijanju. Leta 2000 je bil izbran v tretjo peterko lige, medtem ko je naslednje leto napredoval celo v drugo peterko.

S kar 22 sezonami je igralec z največ odigranimi sezonami v zgodovini lige ter edini košarkar, ki je igral tekom kar štirih različnih desetletij (1990-, 2000-, 2010-, 2020-). Pri 43 letih je bil še poslednji aktivni košarkar rojen v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Tekom svoje bogate košarkarske kariere se je uveljavil kot eden najboljših, če ne najboljši, v zabijanju. Leta 2000 pa se je tudi okitil z zlato olimpijsko medaljo. V prihodnosti pa ga zagotovo čaka še eno veliko priznanje... Vstop v Hišo slavnih! "Air Canada" si je to vsekakor zaslužil!

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice