Šport > Košarka
4595 ogledov

Noro! NBA strokovnjaki glasovali in izbrali Luko za igralca, ki ...

Luka Dončić Profimedia
Strokovnjaki so prepričani, da bo Luka Dončić v roku petih let postal najboljši košarkar na svetu.

Ljubitelji najmočnejše košarkarske lige na svetu bodo kmalu prišli na svoj račun, saj se bo že čez slab mesec začela nova sezona lige NBA, ki bo ponovno trajala vse do junija, ko bo znano, katera ekipa bo zmagoslavno dvignila v zrak pokal Larryja O'Briena.

Da pa bo čakanje na nov začetek sezone še nekoliko lažje, so poskrbeli pri slovitem ESPN-u, ki so vrgli košarkarskim navdušencem kost za glodanje z anketo opravljeno med 15 NBA strokovnjaki (skavti, trenerji in vodilnimi možmi klubov), kjer so jih povprašali za njihove napovedi, kdo je najboljši košarkar na svetu, kdo bo letošnji MVP, kateri košarkar bo najboljši na svetu čez pet let in podobno.

Rezultati so pokazali, da za najboljšega košarkarja na svetu trenutno velja Nikola Jokić, ki je prejel kar 13 glasov, medtem ko je edina preostala glasova dobil Giannis Antetokounmpo. Po mnenju devetih strokovnjakov je izjemni Srb tudi prvi favorit, da še tretjič v zadnjih štirih sezonah osvoji naziv MVP, medtem ko sta dva glasova dobila Giannis in Jayson Tatum, po enega pa Devin Booker in Donovan Mitchell. Zanimivo, aktualni MVP Joel Embiid ni dobil niti enega glasu v nobeni izmed omenjenih kategorij.

Nekoliko bolj napeto in zanimivo pa je bilo glasovanje, za katerega igralca verjamejo, da bo čez pet let najboljši na svetu. Največ jih verjame, da bo to naš Luka Dončić, ki je imel s šestimi glasovi dvakrat več glasov kot drugouvrščeni Anthony Edwards. Po dva glasova sta dobila Nikola Jokić in Victor Wembanyama, medtem ko sta si zadnja dva glasova razdelila Tatum in Shai Gilgeous-Alexander.

"Čez pet let bo ravno na svojem košarkarskem vrhuncu in že to, kar je dosegel do zdaj, je zgodovinsko," je svoj izbor utemeljil vodilni mož enega izmed klubov vzhodne konference.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na vprašanje, kateri izmed novincev z izjemo Wembanyame bo čez pet let najboljši, je kar 11 glasov dobil Scoot Henderson, medtem ko je kar deset strokovnjakov ocenilo, da bo francoski čudežni deček v roku petih let postal All-Star igralec, a mu vseeno ne bo mesta v kateri izmed prvih peterk lige ali celo v boju za naziv MVP.

Zanimivo je, da večina strokovnjakov verjame, da bosta dva nezadovoljna zvezdnika James Harden in Damian Lillard, ki si na vsak način želita zapustiti Philadelphio 76ers in Portland Trail Blazers, sezono dočakala v svojih trenutnih ekipah.

Strokovnjaki so tudi ocenili delo ekip med obema sezonama, tu pa je bilo glasovanje zelo izenačeno, saj so štirje strokovnjaki glasovali, da so najboljše delo opravili San Antonio Spurs, Boston Celtics so dobili tri glasove, kar tri ekipe pa so dobile po dva glasova. Precej izenačeno je bilo tudi na drugi strani, saj so za najslabše delo med obema sezonama pet glasov prejeli Toronto Raptors, Philadelphia 76ers pa štiri. Za največje presenečenje obdobja med obema sezonama je bila s sedmimi glasovi prepričljivo izbrana menjava Bostona, ki so v svoje vrste pripeljali Kristapsa Porzingisa.

Kristaps Porzingis | Avtor: Profimedia Profimedia

Za konec pa so strokovnjaki morali izbrati še svoje favorite za letošnjo sezono. Za prvaka vzhoda naj bi se po njihovem mnenju borila Boston Celtics, ki so prejeli devet glasov, in Milwaukee Bucks, ki so prejeli ostalih šest. Na zahodu naj bi bili izraziti favoriti aktualni prvaki Denver Nuggets, ki so prejeli deset glasov, medtem ko so tri glasove dobili Phoenix Suns in dva Golden State Warriors.

Najbolj napeto pa je bilo v glasovanju za novega NBA prvaka, kjer so Boston Celtics s šestimi glasovi premagali Denver Nuggets s petimi. Po dva glasova so prejeli še Phoenix Suns in Milwaukee Bucks.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice