Šport > Košarka
21720 ogledov

Nova drama, zadnji met odločil zmagovalca

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so se z zmago 98:96 prvič po letu 2011 prebili čez prvi krog končnice.

Košarkarji Dallasa so imeli po prepričljivi zmagi na petem dvoboju tokrat priložnost, da v Salt Lake Cityju odločijo serijo prvega kroga končnice proti Utahu. Slednji je imel pred tokratnim obračunom kar nekaj problemov, težave s stegenskimi mišicami je imel v zadnjih dneh Donovan Mitchell, Rudyja Goberta pa je v nos pičila čebela iz domačega čebelnjaka.

Mavericks so v prvih minutah dvoboja svoje akcije zaključevali izključno preko Jalena Brunsona, ki je najprej zgrešil dva meta, nato pa dosegel prvih šest točk gostov. Luka Dončić je s prvim metom poizkusil šele po več kot štirih minutah, s košem je svoje moštvo približal na točko zaostanka pri 8:9.

Obe ekipi sta izjemno težko dosegali koše. Slovenski zvezdnik je sicer dvakrat podal za vodstvo Dallasa, pri zaostanku 14:15 pa je dobri dve minuti in pol pred koncem četrtine sedel na klop. Zbral je dve točki, dva skoka, tri asistence ter po blokado in ukradeno žogo.

Utah je v zadnji minuti četrtine zadel dve trojki in povedel z 21:16. Dallasov met za tri točke je v prvih 12 minutah znašal 0/10, Utahov 3/12.

Druga četrtina se je začela s prostima metoma Dončića, ki je bil obakrat uspešen, po njegovem drugem uspešnem metu iz igre pa se je na semaforju izpisal rezultat 24:25. Pred tem je Slovenec prišel do četrte asistence ob trojki Doriana Finney-Smitha. Ko je Luka tudi sam zadel izza črte za tri točke, je Dallas še tretjič na tekmi povedel za točko.

Kasneje so imeli Mavericks dva napada za povišanje prednosti, a sta bila neuspešna. Na polovici četrtine je bilo tako še naprej 34:33, trener Utaha Quin Snyder je vzel minuto odmora.

Po njej se je razigral Mitchell in bil najzaslužnejši za delni izid 8:2, ki ga je Jazz dosegel v naslednjih dveh minutah in pol. Dončić je sedel na klop, Jason Kidd pa ga je precej nerazumljivo na njej pustil vse do glavnega odmora. Dallas je bil brez prave igre v napadu, Utah je to znal izkoristiti, s številnimi uspešnimi prodori pod obroč gostov in s košem Bojana Bogdanovića v zadnji sekundi polčasa pa je povedel s 53:41.

Luka je v prvih dveh četrtinah dosegel 9 točk ob treh ulovljenih žogah, štirih podajah, dveh blokadah in ukradeni žogi.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku drugega polčasa je Dončić dobil udarec v obraz, a so sodniki nerazumljivo dosodili njegovo osebno napako v napadu. Luka je v naslednji napadalni akciji vseeno dosegel prvi koš v tretji četrtini za -10. Po trojkah Reggieja Bullocka in Dinwiddieja se je nato Dallas približal na 53:57.

Prvi mož Dallasa se je razigral v napadu, nanizal je dve trojki, z vsako je svojo ekipo pripeljal na točko zaostanka. A z enako mero mu je dvakrat odgovoril Bogdanović. Hrvata je ustavila četrta osebna napaka, ki jo je dobil v napadu pri vodstvu Utaha s 70:69.

Že v naslednjem napadu je Dinwiddie popeljal goste v vodstvo, isti igralec pa je nato dosegel tudi zadnji koš v četrtini. Poskrbel je za prednost s 77:72. Mavs, ki so v prvem polčasu trojke metali 3/18, so ta element v tretji četrtini izjemno popravili. Zadeli so kar 8 od 12 metov izza črte. Luka je v četrtini, ki so jo košarkarji iz Teksasa dobili s kar 36:19, dosegel 10 točk.

Tudi zadnjih 12 minut se je začelo po željah Dallasa. Dončić je najprej zbral svoj deveti skok, v napadu pa šesto podajo za trojko Maxija Kleberja (80:72). A tu se je gostom nekoliko ustavilo, sledilo je šest zaporednih točk gostiteljev. Njihovo serijo je z novo trojko prekinil Dinwiddie. Slabih osem minut pred koncem je Luka dosegel svojo 20. in 21 točko s prostih metov za 85:80.

Pri vodstvu Dallasa z 88:84 so sodniki najprej gostom odvzeli žogo zaradi osebne napake v napadu, nato pa so dosodili zelo sumljiv prekršek nad Mitchellom. Gostujoča klop je sicer želela pregled posnetka, a je to zahtevala prepozno, sodniki so prvemu možu Utaha že izročili žogo za izvajanje prostih metov. 'Challenga' nato po pravilih niso mogli več dovoliti. Jazz je izid izenačil, vendar je s trojko odgovoril Finney-Smith, ki je štiri minute pred koncem poskrbel za 91:88.

Gobert je nato zadel oba prosta meta, Dončić je s trojko postavil rezultat 94:90.

A vodstvo ni zdržalo, Bogdanović je z metom za tri točke izenačil. Pred tem je Mitchell zgrešil enega od dveh prostih metov.

Dve minuti pred samim zaključkom je Brunson zadel trojko za 97:94, nato pa je sledilo nekaj neuspešnih napadov. Sušo je 35 sekund pred koncem prekinil Gobert, ki je Jazz približal na -1. Naslednji napad Dallasa je Dončić zaključil neuspešno, ostalo je še 11 sekund. V napad je krenil Mike Conley, a pet sekund pred koncem naredil korake. 

Sledil je hiter prekršek nad Brunsonom, ki je bil s črte prostih metov polovično uspešen za 98:96. Pri Jazz so 4.3 sekunde pred zadnjim piskom sirene vzeli minuto odmora.

Bogdanović je nato prišel do povsem odprtega meta za zmago, vendar se je žoga po njegovem metu za tri točke odbila od obroča. Dallas se je po 11 letih znova uvrstil v drugi krog končnice.

Luka je ob metu 8/21 (4/10 trojke, 4/4 prosti meti) zbral 24 točk. K temu je dodal še 9 skokov, 8 asistenc, dve blokadi in dve ukradeni žogi. Enako število točk kot Slovenec je v svojo statistiko vpisal Brunson, Dinwiddie je dosegel 19, Finney-Smith pa ob desetih skokih 18 točk. S tem je izenačil svoj najboljši dosežek na tekmah v končnicah.

Mitchell je vknjižil 23 točk, Bogdanović 19, Jordan Clarkson pa 15 točk.

Komentarjev 1
  • jakec1575 11:42 29.april 2022.

    Kolikor gledam NBA je vpeljal nekaj for evropske košarke v NBA in ima posnemovalce. Ke zadeva deluje. Ta človek je veličina. Samo pri 23ih. In še veličina človeka.

Sorodne novice