Šport > Košarka
16956 ogledov

Resno? Dončić ni v deseterici najboljših Neameričanov!

Luka Dončić Dallas Mavs Profimedia
Na dan je prišla nova lestvica, na kateri se slovenski zvezdnik ni znašel blizu vrha.

V ZDA zelo radi rangirajo individualne igralce v kolektivnih športih. Pred kratkim je liga NBA izbrala najboljših 75 košarkarjev vseh časov, vzporedno pa so nastali še drugi seznami.

Eden od teh je luč sveta ugledal ta teden, prišel je izpod peresa znanega ameriškega medija HoopsHype. Za košarko specializirana publikacija je naredila seznam najboljših 75 neameriških košarkarjev. Niso upoštevali le tistih, ki so igrali v ligi NBA, ampak vse brez ameriškega potnega lista.

Luka Dončić Prevzel krivdo Šport Luka brutalno iskreno o očitkih, da je pretežek: "Mogoče sem preveč..."

Na prvo mesto se je zvrstil Hakeem Olajuwon. Čeprav je leta 1996 igral za ZDA na OI v Atlanti, je zaigral kot naturalizirani Nigerijec. V elitno peterico so se prebili še Nemec Dirk Nowitzki, Grk Giannis Antetokounmpo, Kanadčan Steve Nash in Španec Pau Gasol.

Sledijo Francoz Tony Parker, Argentinec Manu Ginobili, Srb Nikola Jokić, Dikembe Mutombo iz DR Kongo in Španec Marc Gasol. Šele za njimi je moč najti Luko Dončića. 

Avtorji so ob tem dodali, da ima Ljubljančan vse možnosti, da v naslednjih letih postane eden najboljših igralcev sploh. A vendarle se je težko znebiti občutka, da bi ob naslovih v Evroligi in na EuroBasketu ter dveh izborih na NBA All-Stars lahko bil precej višje.

Edini preostali Slovenec na lestvici je Goran Dragić, trenutno neaktivni član Toronto Raptors in evropski prvak s Slovenijo zaseda 29. pozicijo.

Poleg aktualnega MVP lige NBA Jokića so na lestvici še štirje Srbi: Peđa Stojaković, Vlade Divac, Dejan Bodiroga in Predrag Danilović.

Skupno je na seznamu četverica hrvaških košarkarjev, najvišje uvrščen je Dražen Petrović na 14. mestu. Ob velemojstru iz Šibenika so v izbor prišli še Toni Kukoč, Dino Rađa in Bojan Bogdanović.

Iz ostalih republik bivše Jugoslavije se je na ameriškem seznamu znašel le še reprezentant Bosne in Hercegovine - Jusuf Nurkić na 74. mestu.

Največ igralcev, po šest, imajo na seznamu Kanada, Francija in Španija. Srbija in Litva se lahko ponašajo s petimi, Hrvati, Brazilci in Avstralci s po štirimi, Nemci in Grki pa s po tremi.

Goran Dragić Razkrita odločitev Šport Američani navdušili z razkritjem, katero ekipo si želi okrepiti Dragić
Komentarjev 8
  • Avatar Finnaliona
    Finnaliona 00:55 10.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:07 09.december 2021.

    Saj glede na tekme letošnje sezone tega niti ne zasluži. Kar nekaj balkanizma je zlezlo vanj, včasih se bolj se pritožuje kot pa igra. Namesto da se samo posipa s pepelom, pa bi se lahko bolj potrudil, več vložil v ...prikaži več napredek. Manj govoril in več delal. Žal, a moral bo odrasti v moža hitreje in končati otroško zavetje lažne varnosti.

  • ilija 15:06 09.december 2021.

    Dončič je vrhunski košarkaš če smo pošteni bi pred njemu morali bit še veliko evropskih igralcev ni košarka samo v številkah bil je evropski prvak z realom in Slovenijo bodimo realni koliko igralcev je osvojilo evropskih svetovnih olimpiskih i nba ...prikaži več prvenstvih je pa še mlad privoščimo mu vse in navijamo za njega.

Sorodne novice