Šport > Košarka
12328 ogledov

Žensko, ki je Dražena odvedla v smrt, prizadeli življenjski tragediji

dražen petrović Reševalni pas/Twitter
Danes mineva 28 let od smrti Dražena Petrovića.

Legendarni Dražen Petrović je umrl 7. junija 1993 v prometni nesreči na avtocesti v bližini nemškega mesta Denkedorf.

V avtomobilu, s katerim se je pokojnik vračal na Hrvaško, medtem ko so se njegovi reprezentančni kolegi na pot podali z letalom, so bili trije ljudje, poleg Petrovića še njegova partnerica in voznica, nemška manekenka Klara Szalantzy, ter sopotnica Hilal Edebal, nekdanja košarkarica in prijateljica Szalantzyjeve, ki je v nesreči utrpela hude poškodbe, po katerih si nikoli ni opomogla.

Dražen Petrović je blestel pri Netsih in tujcem odprl vrata v NBA. (Foto: slamon Pred 27 leti Šport Tretja potnica v 'Draženovem' avtu: Besna sem, vse bi lahko bilo drugače

Petrovića je nesreča, ki je bila posledica neprilagojene hitrosti (160 km/h), stala življenja, Edebalijevi pa pustila trajne posledice. Po pričevanjih Draženovih prijateljev se je nemška manekenka večkrat hvalila, da obožuje hitro vožnjo, njena strast pa je žal botrovala smrti košarkarskega idola, ki ga je ob silovitem trku katapultiralo skozi vetrobransko steklo, nakar je z glavo udaril ob cisterno in na licu mesta umrl.

Za razliko od Petrovića in sopotnice jo je voznica s težko nogo odnesla le z lažjimi poškodbami. V bolnišnici je preživela teden dni, nato pa se je vrnila v ZDA, kjer se je še naprej ukvarjala z manekenstvom, nadaljevala pa je tudi s košarkarsko kariero v Nemčiji.

Z novinarji se o Draženu in nesreči ni pogovarjala, za kar je v veliki meri zaslužna njena družina, ki je v času okrevanja preprečila dostop predstavnikom sedme sile, saj se je bala, da bi imelo medijsko poročanje negativne posledice na njeno psihološko stanje.

Tri leta po nesreči je spoznala nemškega nogometaša Oliverja Bierhoffa, s katerim si leta 2001 obljubila večno zvestobo. Šest let kasneje se jima je rodila hči, leta 2010 pa ju je doletela velika tragedija, ko je Klara v osmem mesecu nosečnosti izgubila otroka. Istega leta je mnogo prezgodaj umrl njen brat Ladislav, kar je samo še poglobilo njeno osebno stisko.

Klara Szalatzy, | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Hrvaška športna javnost je dolgo časa čakala na njeno opravičilo za tragično nesrečo, vendar ga do danes ni dočakala.

Nekdanja manekenka, ki je bila zaradi svoje vloge v nesreči tarča groženj, ostre besede pa je na njen račun izrekla tudi Draženova mama Biserka, tudi več kot četrt stoletja po tragediji zavrača vsa novinarska prizadevanja, znano pa je, da je nekajkrat obiskala Draženov grob.

Dražen Petrović Spomini Šport Rađa o zadnjih besedah Draženu: sprta zaradi Slovencev

"Dejstvo je, da je Klara vozila prehitro. Bila je mlada in neizkušena voznica, ki se ni dobro znašla v tisti situaciji. Pri hitrosti 160 km/h je naletela na tovornjak in ni znala reagirati. Vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi se uspela ustaviti. Prišlo je do strahovitega udarca, ki je bil usoden za Dražena," je za Slobodno Dalmacijo povedal eden od policistov na kraju nesreče.

Na poti med nesmrtne

Dražen Petrović je bil nekdanji član Šibenika, Cibone, Real Madrida, Portland Trail Blazers in New Jersey Nets. Dvakratni prvak Evrolige (1985, 1986) ter najboljši strelec in MVP tekmovanja (1985) se je leta 1988 preselil v Španijo, kjer je osvajal tako klubske kot individiualne lovorike.

Leto kasneje je okrepil Portland Trail Blazers, kjer niso imeli dovolj zaupanja v njegove sposobnosti, kar je privedlo do nezadovoljstva in posledične selitve v New Jersey, kjer je zablestel v vsem svojem sijaju.

V drugi in tretji sezoni je v povprečju dosegal več kot 20 točk na tekmo, njegova zadnja sezona pa je bila najboljša dotlej, a je z moštvom za las obstal na pragu konferenčnega polfinala.

Petrović je slovel kot odličen strelec, saj je v svoji kratki NBA karieri beležil 51-odstoten met iz igre, 44-odstoten met za tri in 84-odstoten prosti met.

Njegov odstotek zadetih metov izza črte je še vedno peti najboljši v zgodovini lige NBA.

dražen petrović | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

 

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:12 08.junij 2021.

    Še danes se spomnim dneva, ko je svet obšla novica o Draženovi smrti.

  • golčina 23:00 07.junij 2021.

    Kaj bi bilo, če bi bilo je samo eno sranje. Ona je bila voznica, ampak Dražen je sam sedel v avto in se zavestno ni pripel z varnostnim pasom. Ne samo, da jim je poltovornjak presekal pot, ko je prebil ...prikaži več sredinsko ograjo iz nasprotne smeri, tudi vidljivost je bila katastrofalna zaradi obilnega dežja. Če bi Dražen bil pripet, bi verjetno še danes bil z nami.

Sorodne novice