Šport > Moto športi
2529 ogledov

Na dirki številnih padcev slavil presenetljiv zmagovalec

Alex Rins Profimedia
VN Amerik v znamenju padcev, proga v Austinu očitno ustreza Rinsu.

Španec Alex Rins (Honda) je zmagovalec dirke motociklističnega svetovnega prvenstva za veliko nagrado Amerik v Austinu. Rins, ki je v Teksasu zmagal drugič po letu 2019, je prvo polovico dirko vozil na drugem mestu, v vodstvo pa prišel po padcu Francesca Bagnaiaje.

"Res sem vesel in ponosen. Tukaj sem zmagal v že v vseh razredih, v kraljevskem že s Suzukijem, zdaj še s Hondo. Težko je bilo slediti Bagnaiajo, a v določenih sektorjih sem od motocikla iztisnil vse, kar se je dalo. Obrestovalo se mi je," je po zmagi dejal Rins, ki je po Marcu Marquezu šele drugi voznik Honde z zmago v zadnjih petih letih.

Padci so na zahtevni progi sicer zaznamovali dirko, zaradi njih v cilj ni prispelo kar devet tekmovalcev, tudi nekaj favoritov. To sta že v tako ali tako okrnjeni konkurenci zaradi poškodb izkoristila Luca Marini (Ducati) in nekdanji svetovni prvak Fabio Quartararo (Yamaha), ki sta zasedla drugo in tretje mesto.

Za tako dobri uvrstitvi se lahko zahvalita zdrsom Bagnaie in Jacka Millerja, slednjemu se je pred padcem obetalo drugo ali tretje mesto. Že v prvem krogu sta padla Jorge Martin in Alex Marquez, ki sta prav tako računala na vrhunsko uvrstitev.

Vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva je tako še povečal Marco Bezzecchi (64 točk), ki je bil tokrat šesti in je izkoristil padec drugega v skupnem seštevku Bagnaie (53 točk).

Naslednja dirka bo žez 14 dni v španskem Jerezu.

- * Izidi:
- moto GP:
1. Alex Rins (Špa/Honda)             41:14,649
2. Luca Marini (Ita/Ducati-VR46)        +3,498
3. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)         4,936
4. Maverick Vinales (Špa/Aprilia)        8,318
5. Miguel Oliveira (Por/KTM)             9,989
6. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati-VR46)    12,049

vrstni red v svetovnem prvenstvu:
1. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati-VR46)   64 točk
2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)      53
3. Alex Rins  (Špa/Honda)              47
4. Maverick Vinales (Špa/Aprilia)      45
5. Johann Zarco (Fra/Ducati-Pramac)    44
6. Luca Marini (Ita/Ducati-VR46)       38

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice