Šport > Moto športi
510 ogledov

Perez do zmage, Verstappen tretji

Sergio Perez Profimedia
Perez zmagovalec sprinterske dirke v Bakuju.

Mehičan Sergio Perez (Red Bull) je zmagovalec prve letošnje sprinterske dirke formule 1. Na preizkušnji v Bakuju je premagal Monačana Charlesa Leclerca (Ferrari) in moštvenega sotekmovalca, Nizozemca Maxa Verstappna.

Leclerc je bil najboljši v petek, ko so dirkači vozili klasične kvalifikacije za nedeljsko dirko, pa tudi danes na novosti te sezone, posebni kvalifikacijski preizkušnji za sprintersko dirko.

A najboljšega startnega položaja mu ni uspelo spremeniti v zmago na dirki. Po 17 krogih se je uspeha veselil Perez, ki je tako ohranil nepremagljivost ekipe Red Bull v tej sezoni.

Odločitev o zmagovalcu je padla po posredovanju varnostnega avtomobila sredi dirke, ko je Perez prehitel Leclerca, pozneje pa si je privozil precejšnjo prednost in zmaga ni bila več ogrožena.

Leclerc je tako bolj kot o napadu na prvo mesto moral razmišljati o tem, kako se ubraniti Verstappna na tretjem. Na koncu mu je uspelo, svetovnega prvaka in vodilnega v sezoni je pustil za seboj.

Četrti je bil na koncu Britanec George Russell v Mercedesu, peti pa drugi Ferrarijev voznik Španec Carlos Sainz.

"Bila je zahtevna dirka, težko je nastopiti v takšnih razmerah, veliko pritiska je za vse, tako dirkače kot člane ekip. Vesel sem, da sem zmagal, vendar bo glavna dirka jutri, ko bo vse skupaj povsem drugače in tudi današnje izkušnje ne bodo veliko pomagale," je bil ob zmagi zadržan Perez.

Sergio Perez | Avtor: Profimedia Profimedia

V taboru Red Bulla so bili ob zmagi Pereza tudi slabe volje zaradi dogajanja ob startu, ko se je Russell zelo agresivno prebijal mimo Verstappna in pri tem tudi poškodoval Nizozemčev dirkalnik.

To je bila prva letošnja sprinterska dirka, naslednja bo na vrsti šele 1. julija v Spielbergu. Skupno bo v sezoni 2023 šest sprinterskih dirk.

V seštevku sezone je na vrhu ostal Verstappen, ki ima zdaj 75 točk. Z zmago se mu je Perez nekoliko približal, zdaj je pri 62 točkah, tretji je Španec Fernando Alonso z 48.

V nedeljo se bo klasična preizkušnja po ulicah Bakuja začela ob 13. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice