Šport
166 ogledov

Na Dauphineju v apokaliptičnih razmerah sprememba v vodstvu

Kriterij Dauphine Reševalni pas/Twitter
Nizozemec Wout Poels (Team Ineos) je zmagovalec 7. etape Kriterija Dauphine, medtem ko je majico vodilnega prevzel Danec Jakob Fuglsang (Astana).

V hudem deževju se je za najmočnejšega na 7. etapi letošnjega Kriterija Dauphine izkazal Wout Poels, ki se je prvi povzpel na vrh brutalnega Montée de Pipaya. Jakob Fuglsang je končal na drugem mestu in je nov nosilec rumene majice vodilnega, medtem ko je Nemec Emanuel Buchmann (Bora Hansgrohe) končal na tretjem mestu.

Wout Poels | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Današnji beg se je sicer izoblikoval šele po 20 km stalnih napadov, v ospredje pa se poda kar 22 kolesarjev, med katerimi sta tudi nosilec pikčaste majice Julian Alaphilippe in Alexey Lutsenko, ki je zasedal odlično osmo mesto v skupnem sešetvku.

Alaphilippe še utrdi svoje vodstvo v seštevku za najboljšega hribolazca, ko prvi prečka vzpon prve kategorije Col de l'Epine, nato pa se v navezi z Lennardom Hofstedejem odloči še za napad med spustom. V ozadju se medtem preostalim ubežnikom priključi še sedem kolesarjev.

Alaphilippe in Hofstede prečkata še en vzpon prve kategorije, Col du Granier, z več kot minuto prednosti pred zasledovalci, medtem ko glavnina zaostaja več kot 4 minute. Oba vodilna sta ujeta šele med vzponom na še treji vzpon prve kategorije, Cole de Marcieu, kjer se za napad odločita Lutsenko in Michael Woods.

Kazahstanec se svojega konkurenta znebi med spustom, a ga Kanadčan s skupino še šestih kolesarjev ujame tik pred zaključnim vzponov posebne "hors" kategorije. Pred glavnino ima skupina osmih ubežnikov še dve minuti prednosti.

Kriterij Dauphine | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Med poslednjim vzponom pa se začne dogajati tudi v ozadju. 10 km pred ciljem se za nepričakovan napad odloči Nairo Quintana, kateremu se na zadnje kolo prilepi Michal Kwiatkowski. Ostali favoriti za skupni seštevek ju čez dva kilometra ujamejo, a se vztrajni Poljak odloči za nov napad in tudi uspe priključiti Lutsenku in Woodsu, še zadnjima preživelima ubežnikoma.

4 km pred ciljem je tudi vodilna trojica ujeta, za napad pa se odloči Romain Bardet. Napad je sicer neuspešen, a Richie Porte, Steven Kruijswijk in Quintana ne morejo več slediti tempa najhitrejših.

Kriterij Dauphine | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Naslednji na vrsti za napad je Buchmannza katerim se požene le Fuglsang. Vodilna dvojica se uspešno oddalji od preostalih konkurentov, nato pa se v zadnjem kilometru za njima poda Poels.

Nizozemec ujame in prehiti vodilna kolesarja 300 metrov pred ciljem za svojo prvo zmago v letu 2019. Fuglsang konča na drugem mestu ter prevzame rumeno majico od Adama Yatesa (Mitchelton-Scott), ki za Dancem zaostaja za 8 sekund, medtem ko se na tretje mesto povzpne Američan Tejay Van Garderen (EF Education First) z zaostankom 20 sekund.

Kriterij Dauphine | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Slovenci Jan Tratnik (Bahrain-Merida), Luka Pibernik (Bahrain Merida) in Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) v vlogi pomočnikov niso igrali vidne vloge pri končnem razpletu, v ozadju pa so tudi v skupni uvrstitvi.

V nedeljo čaka kolesarje še 113 km med Clusesom in švicarskim Champeryjem. Skupaj je pred kolesarji še sedem vzponov, zadnji dva kilometra pred ciljem.

 

V uvodu švicarske pentlje najhitrejši Dennis

 

Z 9,5 kilometra dolgim kronometrom se je začela devetetapna kolesarska dirka po Švici. Današnjo vožnjo na čas v okolici Langnaua je dobil Avstralec Rohan Dennis. Kolesar Bahrain Meride je traso prekolesaril v 10:50 minute. Za Dennisa je bila to tretja etapna zmaga na tej dirki, dvakrat je bil najboljši leta 2017.

Rohan Dennis | Avtor: Epa Epa

Drugo mesto je s praktično identičnim časom kot svetovni prvak v kronometru zasedel Poljak Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe), tretji pa je bil Avstralec Michael Matthews (Sunweb), ki je zaostal sekundo. Na sedmem mestu se je s sedmimi sekundami zaostanka izkazal tudi Slovak Peter Sagan (Bora).

Na dirki nastopata tudi dva Slovenca. Simon Špilak (Katjuša Alpecin) je bil 58. z 38 sekundami zaostanka, Matej Mohorič (Bahrain Merida) pa 89. Zaostal je 53 sekund.

V nedeljo bo na sporedu druga, malce bolj razgibana etapa, začela in končala se bo v Langnauu. Kolesarje čaka skoraj 160 kilometrov vožnje.

Tom Dumoulin Odpoved Šport Koleno ni zdržalo primož roglič Vedel, kaj dela Šport Predrzni tat sredi belega dne okradel Rogličevo ekipo chris froome Utrpel več zlomov Šport Froome v zid pri 60 km/h, to je počel tik pred nesrečo

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice