Šport
15965 ogledov

Naduti selektor grdo udaril po "Balkancih" in dobil silovit odgovor

Jesper Jensen Epa Jesper Jensen.
Končnica ženskega evropskega rokometnega prvenstva se ni razpletla po željah gostiteljic. Tekma za bron pa je vzpodbudila še zelo pestro polemiko.

Gostiteljice evropskega prvenstva Danke so ostale brez medalje. Po polfinalnem porazu proti Norvežankam so na tekmi za tretje mesto vpisale še neuspeh proti presenečenju turnirja - Hrvaški (25:19). Hrvatice, ki so s predstavami v zadnjih tednih sicer navdušile rokometno javnost, so do odločilne prednosti v obračunu za bron prišle v drugem polčasu, potem ko sta obe ekipi v prvem delu zabili po enajst zadetkov.

norveška ženska rokometna reprezentanca EP v rokometu Šport Norvežanke še osmič, Hrvatice do brona

V taboru Dank so na domačem parketu seveda pričakovali več. V boju za tretje mesto so bile v vlogi favoritinj, ki pa je niso upravičile. Danski selektor Jesper Jensen je za kolaps v drugem polčasu okrivil črnogorski sodnici - Jeleno Mitrović in Anđelino Kažanegro.

"To je bilo smešno, groteskno. Nam nista dosodili ničesar, Hrvaticam vse. Kot da bi igrali na Balkanu pred dvajsetimi leti, ko ste vedeli, da vas bodo prevarali, še preden se je tekma začela. Favorizirali sta Hrvatice," je po srečanju dejal Jensen in, namerno ali ne, vrgel senco dvoma na uspehe ekip s prostorov bivše Jugoslavije.

danska ženska rokometna reprezentanca | Avtor: Epa Epa

"Kar slabo mi je v trebuhu. Moram dati priznanje Hrvaticam, ker so dobro odigrale tekmo v pogojih, ki so jim odgovarjali. Sodnici sta pritiskali na nas, kakor so to delali pred dvema desetletjema. Takrat so sodniki in igralci tekali okrog in govorili v balkanskem jeziku," je svoje frustracije pokazal Jensen. Na kateri "balkanski" jezik je ciljal, ni znano. Najbrž ne ve niti sam.

S svojimi besedami je morda ciljal na vroče vzdušje, ki je v zlatih časih klubskega rokometa prevladovalo v dvoranah na območju bivše Jugoslavije. Med njih gotovo sodita celjski Golovec in Zlatorog, v času vzpona Prul in Krima pa tudi ljubljanski Tivoli in Kodeljevo.

Sodniki so resda pogosto padli pod vpliv vročekrvnega občinstva, a Jensen je najbrž pozabil, da so imele "balkanske" ekipe redno hude pripombe na sojenje ob gostovanjih v zahodni in severni Evropi. Le kolikokrat smo nad rokometnim deljenjem pravice, na reprezentančnem ali klubskem nivoju, bentili Slovenci ...

Nenad Šoštarić | Avtor: Epa Epa

Jensenovo besedičenje seveda ni ostalo neopaženo. Hrvaški selektor Nenad Šoštarić (na zgornji fotografiji), ki je ekipo popeljal do zgodovinskega uspeha in prve medalje na velikih tekmovanjih v ženski konkurenci, je ostro odgovoril kolegu na danski klopi. Jensen je namreč že pred tekmo za tretje mesto smelo napovedoval, da bi pred prvenstvom takoj podpisal, da bi moral za medaljo igrati s Hrvaško, češ da je njegova zasedba na precej višjem nivoju.

"Igrali smo z veliko motivacijo, ker je njihov selektor govoril, da smo mi nek nižji nivo rokometa. Njegova analiza je bila slaba. On je slab strokovnjak. Dvakrat se z Dansko ni uvrstil na olimpijske igre in zdaj je že drugič vzel četrto mesto na evropskem prvenstvu. On bo nekaj govoril o mojih dekletih ...," je odločno dejal Šoštarić, ki je v drugem polčasu taktično povozil Jensena.

hrvaška ženska rokometna reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Evropski naslov so sicer še osmič osvojile Norvežanke, te so v finalu ugnale Francozinje (22:20). Naslov bodo branile čez dve leti, ko bo prvenstvo v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Takrat bo Jensen, če bo ostal na klopi Danske, lahko pobliže spoznal balkanske tribune. Seveda vsi upamo, da bodo polne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice