Šport
7993 ogledov

Neverjeten dosežek slovenskega odbojkarskega dragulja

Slovenska odbojkarska reprezentanca CEV
Rok Možič je minulo evropsko prvenstvo prepričljivo končal na prvem mestu med vsemi igralci po doseženih točkah.

V soboto je padel zastor nad letošnjim evropskim prvenstvom za odbojkarje. V Rimu so se naslova veselili Poljaki, Slovenci so tekmovanje zaključili na izvrstnem tretjem mestu, slovenski odbojkarski biser Rok Možič pa je izmed vseh odbojkarjev prispeval daleč največ točk.

Naši odbojkarji so poskrbeli za nov uspeh slovenskega športa. Z desetega nastopa na prvenstvu stare celine so se četrtič vrnili s kolajno. Potem ko so bile predhodne v letih 2015, 2019 in 2021 srebrne, so sedaj zbirki dodali še bron. Četudi je žlahtnost kovine nekoliko nižja od prejšnjih, pa so se bronaste kolajne neprimerno bolj razveselili. "Končno prvenstvo zaključujemo z zmago!" so poudarjali v en glas.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: CEV Slovenska odbojkarska reprezentanca. CEV

Slovenska reprezentanca se od tekmovanja ni poslovila le z zmago, temveč tudi izjemnim izkupičkom. Na devetih tekmah je vpisala osem zmag. Nastope v skupinskem delu v Varni je začela v izjemnem slogu. Potem ko je uvodoma Ukrajino odpravila s 3:1, je brez izgubljenega niza odpravila še Fince, Špance, Hrvate in Bolgare.

Na izjemen značaj, veliko srce in odbojkarsko zrelost so Slovenci izdatno opozorili na prvi stopnički končnice. Na tekmi osmine finala je namreč Turčija z nekdanjim slovenskim selektorjem Albertom Giulianijem vodila že z 2:0, pa na koncu morala priznati premoč Sloveniji z 2:3. Za selitev v Rim, kjer so se zbrale najboljše štiri ekipe prvenstva, so Slovenci nato še drugič s 3:1 premagali neugodne Ukrajince.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: CEV CEV

Kljub nekaterim preprekam so se slovenski odbojkarji v polfinale podali izjemno motivirani in prvi niz proti Poljakom dobili. Za tem so slednji izid poravnali na 1:1, sredi tretjega niza pa je slovensko vrsto doletel velik šok. Po izenačenju na 12:12 je podajalec Gregor Ropret po poskusu bloka doskočil na stopalo tekmeca, poškodoval gleženj in ni mogel nadaljevati s tekmo. Preostala ekipa je stopila skupaj, a je bila vodilna ekipa svetovne jakostne lestvice in aktualni prvak elitne Lige narodov prevelik zalogaj (1:3). Poljaki so nato tudi v finalu suvereno s 3:0 premagali Italijane, tako da so se v boju za evropski prestol še najbolj namučili ravno proti našim fantom.

Bolečina poraza pa je slovenske odbojkarje le še bolj motivirala. Na tekmovanja prosti dan so se na trening vrnili z nasmeški in znova poprijeli za delo. Med njimi tudi Dejan Vinčić, ki je v italijansko prestolnico prispel tik pred treningom, z jasnim ciljem, da ekipi po najboljših močeh pomaga na odločilni tekmi.

Sobotni obračun s Francijo so Slovenci začeli izjemno ter dobili uvodna niza. A za tem so svojo kakovost pokazali tudi aktualni olimpijski prvaki. Obračun je odločil peti niz, v katerem so na plano znova prišle vse odlike, ki jih ta izjemna slovenska generacija odbojkarjev premore.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: CEV CEV

"Polet" Janija Kovačiča, za katerega lahko brez ovinkarjenja rečemo, da sodi v sam svetovni vrh prostih igralcev, je s tal še enkrat več pobral že izgubljeno žogo, ki jo je kapetan Tine Urnaut, nesporni motor ekipe na in ob igrišču, z odbojem poslal v zrak do Roka Možiča. Sprejemalec, ki je na tem evropskem prvenstvu krpal vrzel na mestu korektorja, je z izjemno močnim udarcem poskrbel, da je žoga od tekmecev poletela za slovensko devetmetrsko črto. Slavje se je lahko začelo.

Prav Možič je bil eden najopaznejših posameznikov celotnega tekmovanja, čeprav se je moral žrtvovati za ekipo in igrati na poziciji korektorja, katere sicer ni vajen, saj že leta navdušuje na položaju sprejemalca. S 152 doseženimi točkami je bil z naskokom najboljši med vsemi sodelujočimi odbojkarji. Na tretje mesto se je s 129 točkami zavihtel še en slovenski as, Klemen Čebulj. Možič je bil najboljši tudi po številu zbranih točk iz napadov (132). Čebulj je bil četrti (109), Urnaut pa šesti (103).

Na celotnem tekmovanju je Slovenija odigrala 34 nizov, največ med vsemi reprezentancami. Dosegla je tudi največ točk in sicer 576, dve več od prvakov Poljakov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice