Šport
1671 ogledov

Slovenija po pravi drami med štirimi najboljšimi v Evropi!

Slovenska odbojkarska reprezentanca Epa
Slovenski odbojkarji so se z zmago nad Ukrajino uvrstili v polfinale evropskega prvenstva.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je s 3:1 (17, 29, -21, 23) po pravi drami premagala Ukrajino in se uvrstila v polfinale evropskega prvenstva. Slovenci so z zmago nad Ukrajino zaključili svoje nastope v bolgarski Varni, saj se bodo zdaj preselili v Rim, kjer jih bo v polfinalu čakal zmagovalec para Poljska - Srbija. 

Slovenci so še drugič na tem prvenstvu premagali Ukrajino, potem ko so naši odbojkarji dobili že otvoritveno tekmo letošnjega evropskega prvenstva, ko so v predtekmovalni skupini zmagali s 3:1, a se pošteno namučili z neugodnim nasprotnikom, ki je takrat igral brez svojega daleč najboljšega igralca Olega Plotnickija. Ta je bil tudi najbolj zaslužen, da je Ukrajina v osmini finala premagala Portugalsko in se uvrstila v četrtfinale.

V slovenskem taboru so bili prepričani, da so imeli v osmini finala v dvoboju s Turčijo, v katerem so se izvlekli iz neugodnega položaja in po preobratu zmagali, le nekoliko slabši dan. Zavedali so se, da bodo morali proti Ukrajincem, ki so jih lani namučili že v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Ljubljani, pokazati boljšo igro, predvsem v napadu. Na koncu je Slovencem le uspelo, a se Ukrajinci niso predali brez boja. Pokazali so se kot odličen tekmec in so favorite dobro namučili.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Po uvodnem nizu sicer ni kazalo, da bo tekma izenačena in negotova. Videti je bilo, da Ukrajinci ne bodo kos razpoloženim Slovencem, katerim sta zanesljivo prednost priborila Jan Kozamernik, ki je hitro dosegel dva bloka, ter Klemen Čebulj. Korošec je bil nezaustavljiv v napadu. V prvem nizu pri Ukrajincih ni bilo videti njihovega najboljšega igralca Olega Plotnickija, kar je bil eden od glavnih razlogov, da so dosegli le 17 točk.

A ko se je ta pri zbiranju točk pridružil Vasilu Tupčiju, Slovencem ni bilo več tako lahko. Igra ni bila več enostranska, postala je izenačena, Ukrajinci so bili milimetre oddaljeni od izenačenja. Vodili so 24:22, pozneje imeli še dve zaključni žogi, toda Slovenci so vse štiri ubranili, na koncu pa je Čebulj poskrbel za zmago z 31:29 in vodstvo 2:0.

Toda v tretjem nizu se je Slovencem povsem zaustavilo v napadu in začelo se je mučenje. Tekmec je brez težav niz dobil, nato pa grozil še do konca četrtega niza. Pred tem je po seriji odličnih servisov Plotnickija vodil s 14:9, Cretu je zaradi sprejema Čebulja zamenjal z Žigo Šternom.

Sprejem je s tem stabiliziral, bi pa lahko Štern postal tudi tragični junak, saj je po izenačenju na 16:16 storil dve napaki, po katerih so tekmeci prišli do vodstva dveh točk. Taka je bila razlika v njihovo korist tudi pri izidu 20:22. A nato je težak položaj reševal Kozamernik. Najprej je z blokom izenačil na 22:22, nato pa Sloveniji z novim blokom zagotovil še zaključno žogo. To je s pametnim napadom izkoristil kapetan Tine Urnaut.

To je bila sicer že sedma slovenska zmaga na tem prvenstvu, na katerem je naša reprezentanca še neporažena. Slovenci bodo tako v polfinalu evropskih prvenstvih igrali tretjič zapovrstjo in četrtič v zadnjih osmih letih. V vseh treh prejšnjih primerih so se Slovenci na koncu vrnili domov s srebrno medaljo kot evropski podprvaki.

* Palača kulture in športa Varna, gledalcev 1066, sodnika: Vasileiadis (Grčija), Zulfugarov (Azerbajdžan).
* Slovenija: Pajenk 7, Planinšič, Kozamernik 12 (2 bloka), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret, Urnaut 13 (3 bloke), Čebulj 17 (2 bloka), Možič 16 (1 as, 2 bloka), Mujanović 2.
* Ukrajina: Polujan, Mazenko, Plotnickij 20 (4 ase), Sinicja 2 (1 blok), Ostapenko, Semenjuk 7 (1 blok), Kanajev, Jevstratov, Tupčij 21 (2 asa, 2 bloka), Kovaljev 10 (2 bloka), Kučer 1 (1 as), Bojko, Kisiljuk, Ščurov 9 (2 bloka).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:33 12.september 2023.

    Je pa blo napeto do konca,bravo fantje

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 04:47 12.september 2023.

    Naša reprezentanca v Rim, ukrajinska v Bahmut...

  • Antivaxer 19:29 11.september 2023.

    Vse poti vodijo v Rim 😂 Bravo fantje!

Sorodne novice