Šport
9756 ogledov

Bron je naš! Slovenci po pravi drami na kolena spravili olimpijske prvake!

Slovenska odbojkarska reprezentanca Profimedia
Slovenski odbojkarji so po petih nizih s 3:2 (22, 16, -21, -18, 11) premagali aktualne olimpijske prvake Francoze in osvojili bron na evropskem prvenstvu.

Potem ko v soboto ob deveti uri v Rimu sledi veliki finale med Italijo in Poljsko, so za uverturo vanj poskrbeli Slovenci, ki so se s Francozi pomerili za bron, kateri jim po treh srebrnih medaljah s prejšnjih evropskih prvenstev še manjkal v zbirki. Po bolečem porazu v četrtkovem polfinalu proti Poljski z 1:3 so bili slovenski odbojkarji trdno odločeni, da prvenstvo zaključijo z zmago in s še četrto kolajno v svoji zgodovini. 

V dvoboj se je naša ekipa podala v nekoliko spremenjeni zasedbi. Potem ko si je v polfinalu sredi tretjega niza Gregor Ropret poškodoval gleženj in ni mogel nadaljevati z nastopi, se je ekipi na svoj 37. rojstni dan pridružil Dejan Vinčić, ki je na odločilni tekmi za medaljo vrhunsko zapolnil nastalo vrzel.

Slovenski odbojkarji so začeli v pričakovani prvi postavi, na sprejemalskih mestih sta tekmo začela Tine Urnaut in Klemen Čebulj, blokerski par sta sestavljala Jan Kozamernik in Alen Pajenk, na korektorju se je na svoji nenaravni poziciji znova znašel Rok Možič, vloga prostega igralca je pripadla Janiju Kovačiču, medtem ko je poškodovanega Ropreta v prvi postavi na mestu podajalca zamenjal Vinčić.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija je odlično začela tekmo, po točki Tineta Urnauta pa je povedla s 6:3. Blestel je predvsem slovenski napad, kateremu je odlično poveljeval Vinčić. Po slovenskem bloku je Slovenija povedla že za štiri točke s 7:3. Slovenija je nadaljevala z odlično igro v napadu, a je nekoliko preveč grešila na servisu. Francozi so to izkoristili in se približali na 9:7. Sledilo je nekaj uspešnih napadov na obeh straneh, po Možičevem dotiku mreže pa so se Francozi približali na točko zaostanka 11:10, v naslednjem napadu pa že izenačili. Toda po dveh zaporednih točkah je Slovenija ponovno lažje zadihala. Po napaki Earvina N'Gapetha je Slovenija ponovno prišla do treh točk prednosti in povedla s 16:13. Giani je moral poseči po minuti odmora. Toda tudi po minuti odmora je Slovenija nadaljevala z odlično igro, pri 18:14 je povedla že za štiri točke. Francozi so se po odličnih servisih N'Gapetha vrnili v igro, ob rezultatu 19:17 za Slovenijo pa je po minuti odmora posegel tudi Gheorghe Cretu. Naši fantje so nato strnili vrste in dosegli dve zaporedni točki. Težave pa so nastopile, ko je na servis prišel Stephen Boyer, Francozi pa so osvojili tri zaporedne točke za 22:21. Odgovoril pa je Možič, ki je z dvema zaporednima točkama Sloveniji priboril tri zaključne žoge. Slovenci so izkoristili drugo in dobili prvi niz 25:22.

V drugem nizu sta bili ekipi izenačeni do rezultata 8:8, ko je Slovenija nato z zaporednimi točkami povedla 10:8. Slovenija je nadaljevala z odlično igro, predvsem v bloku in polju, po bloku Vinčića pa je povedla s 14:11. Giani je tako bil prvi, ki je v drugem nizu posegel po minuti odmora. A tudi prva točka po prekinitvi je pripadla Sloveniji, ki je vodila že s štirimi točkami prednosti. Giani je posegel po menjavah in zamenjal kar tri igralce, a je Slovenija nadaljevala z zbiranjem točk. Urnaut je tako Slovenijo popeljal do vodstva za pet točk, Giani pa je zahteval še en "timeout". Tudi to ni ustavilo Slovencev, ki so kmalu vodili že 19:12. Novo najvišjo prednost so Slovenci dosegli ob rezultatu 22:13. Francozi so odgovorili z dvema zaporednima točkama, a so Slovenci nato suvereno zaključili niz in ga dobili s 25:16.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretji niz so bolje odprli Francozi, ki so dobili prvi dve točki. Slovenija je nemudoma vrnila udarec in dosegla svoji dve zaporedni točki. Toda Francija je nadaljevala z nekoliko boljšo predstavo in povedla 6:3. Slovenija je vrnila s svojo serijo točk in izenačila rezultat na sedmi točki, ko je Vinčić z blokom zaustavil N'Gapetha. Še naprej je odlično serviral Čebulj in ob slovenskem vodstvu 8:7 je Giani ponovno poklical minuto odmora. Francozi so z odličnimi servisi N'Gapetha ponovno prišli do prednosti, ob 15:13 pa so se uspeli nekoliko odlepiti od Slovenije. Cretu je posegel po minuti odmora. Slovenija se Franciji ni uspela približati na točko zaostanka, po uspešnem napadu N'Gapetha pa so Francozi povedli že z 19:16. Ko se je Čebulj ujel v odbojkarsko mrežo, so Francozi povedli že z 21:17. Slovenija je na koncu izgubila niz z 21:25.

Tudi četrti niz so bolje odprli Francozi, ki so povedli s 4:2, a so Slovenci vrnili z dvema zaporednima točkama. Slovenija je prvič v četrtem nizu prišla v vodstvo s 6:5 po odličnem bloku Jeanu Patryju. Sledilo je obdobje, ko sta ekipi redno dosegali točke na nasprotnikov servis, preden je Francija po asu Patryja povedla z 10 :9. Francozi so se nato razigrali in pri zaostanku 11:14 je moral Cretu poseči po minuti odmora. Tudi to ni zaustavilo vse bolj razigrane Francoze. Ob zaostanku 12:17 je Cretu še drugič poklical svoje varovance na posvet. Francozi pa so nadaljevali s svojo zanesljivo predstavo in mirno pripeljali niz do konca. Slovenija je izgubila četrti niz z rezultatom 18:25.

Prvo točko v zadnjem odločilnem petem nizu je dosegel Urnaut, ki je nadaljeval z dobro igro in tudi dosegel točko za 2:1. Še naprej pa je fantastično deloval francoski sprejem. Čebulj je odlično odserviral, a so Francozi brez težav izenačili. Na srečo je takoj Slovenijo v vodstvo spet povedel Možič. Obe ekipi sta še naprej izmenično dosegali točke, nato pa je Možič z novo točko priigral prednost s 6:4. Na menjavo strani je Slovenija odšla s prednostjo 8:6, katero je nemudoma povišala z asom Roka Možiča. Francozi so odgovorili z dvema zaporednima točkama in slovenska prednost se je stopila na 9:8. Cretu je zahteval minuto odmora. Novo točko Sloveniji je priboril Možič, Giani pa je nemudoma posegel po svoji minuti odmora. Toda sledila je napaka Francozov in Slovenija je povedla z 11:8, po novem odličnem servisu Čebulja pa je Slovenija vodila že 12:8. Po francoski točki je novo točko Sloveniji priigral Urnaut. Francozi so z dvema zaporednima točkama znižali na 13:11, ko je Cretu posegrl po novi minuti odmora. Vinčić je nato sam napadel drugo žogo in Sloveniji priigral tri zaključne žoge, izmed katerih je prvo izkoristil Rok Možič! Slovenija je bron potrdila z zmago v petem nizu s 15:11.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Za Slovenijo je to že tretja zaporedna kolajna na evropskih prvenstvih, skupno pa četrta. V zadnjih letih samo enkrat ni osvojila odličja, vse prejšnje pa so bile srebrnega leska. Z zmago v malem finalu so se Francozom tudi oddolžili za nekaj bolečih porazov, kot sta bila na primer finalni na prvenstvu leta 2015, ko jih je vodil zdajšnji francoski selektor Andre Giani, in kvalifikacijski za olimpijske igre v Tokiu, ko so v Berlinu prav tako po vodstvu z 2:0 igrali pet nizov.

* Dvorana Palazzo dello sport, gledalcev 10.300, sodnika: Vagni (Italija), Porvažnik (Slovaška).
* Francija: Chinenyeze 10 (1 blok), Grebennikov, Patry 12 (1 as), Toniutti, Tillie 16, Ngapeth 18 (2 asa, 1 blok), Brizard 3, Boyer 8 (2 asa), Le Goff 7 (3 bloke), Bultor, Clevenot, Louati, Carle, Jouffroy.
* Slovenija: Pajenk 7 (2 bloka), Planinšič, Kozamernik 7 (2 bloka), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Vinčić 6 (3 bloke), Urnaut 19 (2 bloka), Čebulj 15 (1 as, 2 bloka), Možič 26 (2 asa, 1 blok), Mujanović.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:23 17.september 2023.

    Ko so Francozi izenačili na 2:2, sem se sam nekako že vdal v usodo, da se bo ponovila zgodovina in finale prejšnjega EP, ko so naši po vodstvu 2:0 popustili in Italijanom dovolili, da so "vstali od mrtvih" in na ...prikaži več koncu zmagali. Ampak tokrat so naši fantje v odločilnem petem nizu in po izenačeni igri vse do 10 točke, očitno še pravi čas spoznali, da vrag spet jemlje šalo in tekmo zaključili tako kot so jo začeli, v velikem slogu. Čestitke!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 06:57 17.september 2023.

    S takšno igro bi tudi Poljsko strli..

  • dusko89 23:19 16.september 2023.

    Francozov je par milijonov premalo saj morajo imeti tujce, da lahko tekmujejo s tako Veliko Slovenijo. Nas je več, tudi v srcu!

Sorodne novice