Šport
4436 ogledov

Roglič v vse večjih težavah, Nibali že pred njim

Primož Roglič
Primož Roglič izgublja boj z največjimi tekmeci.

Na izjemno pomembni 16. etapi, ki sicer zaradi slabih razmer ni vsebovala vzpona na Gavio, so se napadi v skupini favoritov za skupno zmago pričakovano začeli na klancu na Mortirolo. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je pred tokratnim bojem za Richardom Carapazom (Movistar) sicer zaostajal 47 sekund, minuto za slovenskim kolesarskim asom pa je bil Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida). Ker se tekmeci zavedajo, da je Slovenec izjemno močan v vožnji na čas, dirka po Italiji pa se bo končala prav s kronometrom, so tudi v tej etapi poskušali premagati prav kapetana moštva Jumbo-Visma).

Domenico Pozzovivo je narekoval ritem za Nibalija, kmalu pa so se za obema kolesarjema Bahraina obdržali le najboljši. Odpadla sta tudi Miguel Angel Lopez in Rafal Majka. Nibali se je nato odločil za samostojen napad in si prikolesaril nekaj sekund prednosti, kasneje pa se mu je pridružil še Hugh Carthy. S težavo so sledili Carapaz, Mikel Landa in Roglič, pridružil pa se je tudi Lopez. Roglič je začel zaostajati.

Slovenec se je kasneje pridružil Simonu Yatesu, ki ga je prehitel na cesti, Carapaz in Landa pa sta se začela približevati Nibaliju. Ta je že nadoknadil minuto zaostanka za Rogličem.

Trojica Carapaz, Landa in Lopez je ujela Carthyja in morskega psa iz Messine. V ospredju se je sicer večji del etape nahajala velika skupina ubežnikov. Pred Mortirolo je imela okoli pet minut prednosti, na vrhu pa sta sta sama ostala Giulio Ciccone in Jan Hirt. Prvi se je še utrdil na prvem mestu v boju za modro majico najboljšega hribolazca.

Od favoritov je prvi na vrh prikolesaril Lopez, s 15 sekundami zaostanka so sledili ostali, Roglič je zaostajal minuto in 45 sekund. Sledil je spust v deževnem vremenu. Lopezu se je uspelo tudi mirno obleči v toplejšo obleko, ostali za to preprosto niso našli dovolj časa. Carapaz se je oblekel šele v dolini, pri tem pa je imel zaradi mrzlih rok kar nekaj težav z zadrgo.

Roglič, Bauke Molema in Yates so na spustu pridobila mekaj sekund, za skupino z Nibalijem so zaostajali približno 45 sekund. Morski pes, ki mu je na domači dirki na pomoč z zavetrjem priskočil tudi spremljevalni motor, odgnal ga je šele avtomobil s komisarji dirke, se je zato postavil na čelo skupine in začel narekovati tempo. Z Nibalijem je moči združil tudi Carapaz s svojimi pomočniki, vse z namenom, da se ustvari čim večja razlika do Rogliča. Prednost je narastla na minuto. Medtem ko je Slovenec vozil le v spremljavi treh kolesarjev, so njegovi tekmeci kolesarili v skupini osmih kolesarjev. Pet kilometrov pred ciljem je prednost favoritov pred Rogličem znašala 1:12.

Ciccone in Hirt sta se pomerila za zmago, Italijan, ki je sicer vseskozi narekoval ritem, pa je uspel zmagati. "Na drugo etapno zmago sem čakal dve leti. Zato sem od veselja kričal na ciljni črti, posebej po tako težki etapi v dežju in mrazu. Bilo je malce napetosti med mano in Janom Hirtom, ker ni želel sodelovati, ampak na koncu sem zadovoljen," je dejal današnji zmagovalec.

Kot tretji je ciljno črto prečkal Fausto Masnada in tako odnesel še zadnje bonus sekunde. Skupina s Carapazom in Nibalijem je zaostala 1:41, Roglič pa še dodatno minuto in dvainvajset sekund. 

Jan Polanc (UAE Emirates)je bil danes 25. s 5:35 minute zamude, skupno je 10.

Primož Roglič Boj za rožnato Šport Toliko zdaj zaostaja Roglič

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice