Šport > Nogomet
13867 ogledov

Čeferin pod hudim pritiskom, kličejo ga šefi držav

aleksander čeferin Epa
Dogodki na srečanjih v Sofiji oziroma Carigradu odmevajo po vsej Evropi.

Italijanski minister za šport, Vincenzo Spadafora, je na Evropsko nogometno zvezo (Uefa) poslal pismo z zahtevo, da finale nogometne lige prvakov 2020 ne bi potekalo v Istanbulu. Razlog je izraz podpore turških reprezentantov turški ofenzivi proti Kurdom v Siriji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Prosim vas, da premislite, ali ni neprimerno, da bi finale nogometne lige prvakov 30. maja 2020 potekalo v Istanbulu," je Spadafora zapisal v pismu, namenjenemu predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu. "Vsi se dobro zavedamo pomembnosti enega najpomembnejših športnih dogodkov," je minister po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa še zapisal Slovencu na čelu evropskega nogometa.

Spadafora upa, da bo Uefa sprejela "pogumno odločitev" in še enkrat pokazala, da je šport orodje miru. Prepričan je, da je očitno, da dejanja nogometašev ne prispevajo k rešitvi situacije v Siriji.

Turški reprezentanti so namreč na petkovi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 proti Albaniji z vojaškimi pozdravi izrazili podporo turški ofenzivi proti Kurdom v Siriji. Do domnevnega incidenta je prišlo po odločujočem zadetku Cenka Tosuna v zadnji minuti rednega dela tekme v Istanbulu za domačo zmago z 1:0.

turška nogometna reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Po tekmi je reprezentanca tudi objavila sliko na svojem uradnem profilu na Twitterju, na kateri igralci salutirajo, v spremnem besedilu pa piše, da zmago "posvečajo hrabrim vojakom in drugim mučenikom".

Dejanja turških nogometašev so po poročanju tujih medijev v preteklih dneh že predmet Uefine preiskave. Trenutno naj bi evropska krovna zveza preverjala vse informacije in poskušala pridobiti izjave vpletenih igralcev. Uefin odbor za nadzor, etiko in disciplinske zadeve bo po informacijah dpa v četrtek razpravljal o ukrepih zoper turško reprezentanco zaradi dogodkov na in po petkovi tekmi z Albanijo v Istanbulu. Za zdaj še ni jasno, ali bi odbor že v četrtek odločil tudi o morebitnih sankcijah. Pravila Uefe prepovedujejo uporabo političnih in verskih simbolov na tekmah, za prekrške pa so predvidene visoke kazni.

Več evropskih medijev, vključno z euronews, pa danes poroča, da je več turških reprezentantov pri proslavljanju izenačujočega zadetka za 1:1 v 82. minuti ponedeljkove kvalifikacijske tekme za EP s Francijo v Parizu znova salutiralo.

Na to se je na družbenem omrežju odzval tudi francoska ministrica za šport, ki je zahtevala odločno ukrepanje Uefe. "Turški nogometaši so s salutiranjem pokvarili ves trud organizatorjev, da bi zagotovili varnost na tekmi in s tem izkazali, da jim ni mar do športnega obnašanja. Od Uefe zahtevam poučno kazen," je na Twitterju zapisala Roxana Maracineanu.

ivan perišić Blamaža Šport Hrvaški zvezdnik ni mogel verjeti, kaj sliši, vmes posegla zveza Reševalno vozilo Tragično Šport Skrivnostna smrt vznemirila javnost

angleška nogometna reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Bolgarski premier Bojko Borisov je Borislava Mihajlova, predsednika bolgarske nogometne zveze (Bfu), pozval k odstopu zaradi rasističnih incidentov, ki so zaznamovali ponedeljkovo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2020 proti Angliji.

"Borislava Mihajlova pozivam, da takoj poda svoj odstop. Nedopustno je, da je Bolgarija, ki je sicer ena najbolj tolerantnih držav na svetu, povezana z rasizmom in ksenofobijo," je med drugim na svojem profilu na omrežju facebook zapisal Borisov, ki sicer velja za velikega nogometnega navdušenca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tamkajšnji minister za šport Krasen Kralev je prav tako Mihajlova pozval k odstopu in dejal, da bo vlada prekinila odnose z zvezo, s tem pa zamrznila tudi vso finančno pomoč, dokler Mihajlov ne bo odstopil.

Kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo med domačo izbrano vrsto Bolgarije in gostujočo Anglijo na stadionu Levski je namreč zaznamovalo rasistično navijanje domačih navijačev in nacistično salutiranje. Glavni sodnik Hrvat Ivan Bebek je tako v prvem polčasu kar dvakrat prekinil tekmo, ki so jo Angleži na koncu dobili s 6:0.

Bolgarska zveza je sicer s strani Evropske nogometne zveze (Uefe) že bila sankcionirana zaradi rasističnih izpadov njenih navijačev na junijskih tekmah proti Kosovu in Češki, zato je del tribun za ponedeljkov dvoboj bil zaprt. A to ni preprečilo, da bi skupina v črno oblečenih in delno tudi zamaskiranih huliganov na domači tekmi Bolgarije vnovič povzročalo težave.

Bolgarija navijači | Avtor: Epa Epa

Žrtve nespodobnega navijanja so bili trije angleški temnopolti igralci Raheem Sterling, Marcus Rashford in Tyrone Mings. Angleški selektor Gareth Southgate je po koncu pohvalil svoje igralce, da so ohranili mirno kri, in ocenil, da so se najverjetneje tako odzvali, ker so rasizma navajeni že iz tekem domačega angleškega prvenstva.

Southgate je med polčasom govoril z ekipo, a so se odločili, da bodo tekmo odigrali do konca ter tako zabeležili pomembno zmago v kvalifikacijah. "Na žalost so ti igralci zaradi izkušenj doma utrjeni proti rasizmu. Ne vem, kaj to pove o naši družbi, ampak to je realnost. To me žalosti. Na koncu so se v slačilnici lahko smejali, ker so igrali tako dobro," je po koncu dejal Southgate in dodal, da je zelo ponosen na svojo ekipo.

Na drugi strani pa je bolgarski selektor Krasimir Balakov na konferenci zanikal, da bi slišal neprimerne vzklike, češ, da je bil osredotočen na igro. Že pred tekmo je Balakov dvignil veliko prahu, ko je na vprašanja angleških medijev o morebitnih težavah z rasističnimi navijači izjavil, da naj se Angleži brigajo za svoje navijače, saj naj bi bilo v Angliji več težav z rasizmom kot v Bolgariji.

Tako se je odzval Čeferin

Danes se je Čeferin odzval.  Poudaril je, da se proti temu zlu v športu zveze ne morejo boriti same, ampak za to potrebujejo sodelovanje politike.

Čeferin je še enkrat poudaril, da imata Uefa in celotna nogometna družina ničelno toleranco do rasizma v športu.

"Bili so časi, ko smo mislili, da smo izkoreninili to zlo. A zadnja leta so nas naučila, da je bilo takšno razmišljanje preveč samozadovoljno. Vzpon nacionalizmov po Evropi je prispeval k nesprejemljivemu vedenju, nekateri pa mislijo, da je množica nogometnih navijačev pravi prostor za izražanje takšnih pogledov," je zapis na Uefini strani začel Čeferin.

Najmilejša kazen je zapiranje stadionov

Poudaril je, da se Uefa v sodelovanju z nevladno organizacijo Fare (Football Against Racism Europe, Nogomet proti rasizmu v Evropi) že zdaj ostro bojuje proti takšnim dejanjem. Kazni Uefe so med najvišjimi v vseh športnih panogah, najmanjša kazen, na katero lahko računajo tisti, ki takšno dogajanje dopuščajo, je zaprtje stadionov oziroma tribun, s čimer se zmanjšajo prihodki, obenem pa stigmatizirajo navijače takšnih klubov.

Kot je še poudaril Čeferin, je Uefa edina mednarodna zveza, ki lahko tudi igralce kaznuje z do desetimi tekmami prepovedi nastopanja zaradi rasizma. "Verjemite mi, Uefa bo naredila vse, da bo to bolezen spravila iz nogometa. A s tem se ne smemo zadovoljiti, vedno moramo biti še odločnejši."

Pozval je, da se morajo vsi v nogometni družini, od uradnih oseb do igralcev, trenerjev in navijačev, boriti proti rasistom na nogometnih prizoriščih. A Uefa in nacionalne zveze same tega boja ne morejo dobiti, pravi predsednik Uefe.

"Nogometne zveze same tega problema ne bodo rešile. Tudi vlade in nevladne organizacije morajo na tem področju narediti veliko več, skupaj moramo biti bitko proti rasizmu in zavrženim pogledom posameznikov. Samo s skupnimi močmi bomo dostojanstveno prišli do napredka," je nagovor končal Čeferin.

Komentarjev 6
 • Avatar Lion007
  Lion007 07:56 16.oktober 2019.

  Metro Ⓜ Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️Ⓜ️

 • Avatar Lion007
  Lion007 07:56 16.oktober 2019.

  Turčija ni Evropa, ima pa metro linije tako kot Evropa.

 • ECKING 16:56 15.oktober 2019.

  TURCIJA NI EVROPA!!!! FAJONKA SPIZDI!!!