Šport > Nogomet
75401 ogledov

Italijani razkrili Čeferinovo plačo

aleksander čeferin Profimedia
Predsednik evropske krovne nogometne organizacije se je v ponedeljek postavil na stran navijačev. Njegovi prihodki so v primerjavi s šefi ameriških lig nizki.

Aleksander Čeferin je v ponedeljek ostro nastopil proti ustanoviteljem "superlige" in s svojimi besedami povzel misli milijonov po vsem svetu, ki so v nedeljo zvečer z ogorčenjem spremljali objave najbogatejših klubov.

Odpor proti projektu "superlige" je bil z navijaške, medijske, igralske in politične ravni tako silovit, da je uničil sanje superbogatih lastnikov.

aleksander čeferin Upor zatrt Šport Čeferin pokazal svojo moč: "Dajte mi 24 ur ..."

Počasi in sramežljivo so začeli padati tudi protiudarci. Uefa in Fifa, ki sta odločno nasprotovali "superligi", še zdaleč nista neoporečni organizaciji in oglasili so se njuni kritiki ter opozorili, da velja trenutno situacijo izkoristiti za prevetritev celotnega nogometa, od zgoraj navzdol. Nekaj predlogov je konstruktivne narave, v nekaterih primerih pa gre za poskuse diskreditacije.

florentino perez Ne prizna poraza Šport Pérez o Čeferinu: "Takšne agresije še nisem doživel"

Čeferin je v teh dneh bolj pod drobnogledom svetovne in evropske javnosti kot kadarkoli prej in kot tak je postal še večja tarča. Predsednik Reala in nesojene "superlige" Florentino Pérez je ob predstavitvi projekta Čeferinu očital, da skriva višino svoje plače.

"Vem, koliko v NBA zasluži LeBron James, ker je njegova pogodba javna. Ne vem pa, koliko zasluži predsednik Uefe," je dejal španski gradbeni mogotec.

Italijanska revija Calcio e Finanza, specializirana za nogometne posle, je odgovorila na Pérezov izziv. Analizirala je finančne odlive in prilive Uefe ter ugotovila, da je Čeferin v časovnem obdobju sezone 2019/20 zaslužil 2,19 milijona evrov, brez bonusov. Plača predsednika Uefe se je, po poročilih omenjenega medija, v primerjavi s predhodno sezono povišala za 450.000 evrov.

Za primerjavo: komisar lige NBA Adam Silver, ki skrbi za 30 franšiz, letno zasluži 10 milijonov dolarjev. Komisar lige NFL (32 franšiz) Roger Goodell pa letno zasluži kar 40 milijonov dolarjev.

V enakem obdobju so se precej povečali prihodki generalnega sekretarja Uefe Grka Theodoreja Theodoridisa. Zato pa so bili zmanjšani honorarji podpredsednika in vseh članov Izvršnega odbora Uefe. V času pandemije covida-19 so si vsi funkcionarji Uefe zmanjšali plačo za dvajset odstotkov.

Šport: Takšne so spremembe v ligi prvakov - Aleksande Čeferin Podla igra Šport Španci nad Čeferina: je to pravi razlog za razpad superlige?
Komentarjev 24
  • Avatar Marjan Ješovnik
    Marjan Ješovnik 19:11 13.maj 2021.

    Pri nas,nekater samo za odpravnino dobijo miljon.

  • munja 18:32 23.april 2021.

    Čeferin je kolikor mi je znano, že nekaj časa nazaj sam povedal, koliko ima plače, tako da ni to nobena novost. Peres pa svoje še ni razkril. Se pa strinjam, da je zelo visoka, vendar mu jo je nekdo odobril in podpisal.

  • Avatar Arif Kendić
    arif71 14:44 23.april 2021.

    Postaviti "plafon" koliko največ lahko posamezni klub porabi za enega igralca.

Sorodne novice