Šport > Nogomet
2090 ogledov

Legenda: "Vse, kar rečete o črncih, je rasizem, za belce pa to ne velja!"

Sebastian Coltescu Epa
Osramočeni romunski sodnik se je zaradi rasističnega škandala na tekmi Lige prvakov znašel pod plazom kritik, a vseeno obstajajo tudi številni nogometni veljaki, ki so stopili v bran nesrečnemu sodniku.

Nogometni sodnik Sebastian Coltescu je bil na tekmi Lige prvakov med PSG-om in Istanbulom Bašakšehirjem obtožen razisma, potem ko je na vprašanje glavnega sodnika, kdo si zasluži rumeni karton, pokazal na pomočnika trenerja turške ekipe Pierra Weboa ter izjavil: "Tisti črni."

Na njegovo izjavo je znorela cela turška klop, najbolj vročekrven pa je bil senegalski napadalec Demba Ba, ki je na nesrečnega četrtega sodnika kričal, kako si ga je upal tako oklicati, vse skupaj pa se je končalo z velikim škandalom, ko sta obe ekipi zapustili stadion, Coltescu pa je postal tarča zgražanja in posmeha celotnega sveta.

A obstajajo tudi nekateri nogometni veljaki, ki so se postavili na stran osramočenega sodnika. Najbolj znani imeni, ki sta podprli Coltescuja, sta legendarni trener Jorge Jesus ter nekdanji odlični nogometaš, (temnopolti) Micah Richards.

"Ne vem, kaj točno se je zgodilo, kaj točno je bilo izrečeno, toda zdi se mi, da je danes rasizem postal zelo moderen. Kot posameznik imam pravico do svojega mnenja, toda to si lahko izoblikujem šele, ko izvem, kaj točno je bilo vse izrečeno," je incident pokomentiral legendarni trener Benfice ter zaključil:

"Danes se vse, kar izrečete proti črncem, označi za rasizem, medtem ko za belce to ne velja. Ne vem, kaj točno je bilo izrečeno temu trenerju, vem le, da je rasizem trenutno zelo moderen."

"V Romunščini beseda 'negro' preprosto pomeni barvo kože. Rekel sem le, da si je zaradi ugovarjanja zaslužil rumeni karton temnopolti član ekipe. Med tekmo se namreč sodniki med sabo sporazumevamo v Romunščini," se je branil Coltescu ter dodal:

"V naslednjih dneh ne bom prebiral nobenih sporočil. Vsak, ki me pozna, sam dobro ve, da nisem rasist. Vsaj verjamem, da to vedo," je za Pro Sport vse skupaj pokomentiral osramočeni sodnik, katerega je nekoliko nepričakovano podprl celo nekdanji angleški nogometni reprezentant, temnopolti Micah Richards, ki je mnenja, da Coltescu ni naredil ničesar narobe.

"Da netko sada uđe u ovu prostoriju i za mene kaže 'that black man', ne bih to smatrao nikakvom uvredom nego logičnim...

Posted by Nogometne Ikone on Tuesday, December 8, 2020

"Da nekdo vkoraka zdaj v ta prostor ter mi izza hrbta reče, 'ta črnec', sam to ne bi smatral za žalitev, temveč zgolj za opis. Če je to, kar se govori o incidentu, vsa resnica, potem verjamem, da je bila reakcija Pierra Weboa ter Dembe Baja pretirana. Je pa potrebno počakati na celotno poročilo, da se prepričamo, da ni v ozadju še kaj, česar ne vemo. Zelo pomemben je kontekst, v katerem je bila uporabljena ta beseda," je incident pokomentiral nekdanji nogometaš, ki je za Manchester City zbral kar 245 nastopov, 13-krat pa je oblekel tudi reprezentančni dres.

Komentarjev 9
  • Friderik1950 12:32 10.december 2020.

    Mislim, da je tu posebej Evropa povsem ponorela. Črnec je črnec, belec je belec, mulat pa mulat in to je tudi v večini primerov prvi identifikacijski atribut, če samo pogledamo recimo Ameriko. Tako bo tudi ostalo, dokler bo še kaj ...prikaži večkaj belcev. No, lahko pa, da se tudi motim. Ja, lahko.

  • anton55 11:51 10.december 2020.

    Črni imajo kompleks sramu še iz časov suženjstva.

  • kapibara 11:31 10.december 2020.

    Ne vem, za kaj je treba nad človeka s takim pogromom ?? - Pa saj je povedal samo resnico- in nič drugega, kot čisto belo resnico ! - Ali je model mogoče BEL..??

Sorodne novice