Šport > Nogomet
2109 ogledov

Nič novega: Nov dan, prvo ime znova Slovenec

Liverpool, Atletico Epa
Evropski prvak se je moral posloviti. Pot v četrtfinale mu je preprečil Jan Oblak, ki je tako nadaljeval uspešno slovensko zgodbo, ki jo je v torek s štirimi goli začel pisati Josip Iličić.

Na Otoku imajo ljubitelji nogometa še moč v živo spremljati tekme lige prvakov, branilec lovorike Liverpool se je tako pred polnimi tribunalmi legendarnega Anfielda pomeril z madridskim Atleticom. Jan Oblak in soigralci so sicer dobili prvi svoboj, na domači zelenici so slavili z 1:0. Pred tremi tedni Angleži niso uspeli sprožiti strela na vrata slovenskega čuvaja mreže, ki je tako ostal brez pravega dela. 

Španci so se kljub vsemu zavedali, da jih čaka težko delo, Reds na domači zelenici niso izgubili že leto in pol, v minuli sezoni lige prvakov pa so izničili tudi veliko prednost Barcelone in se preko Lionela Messija in kolegov po zaostanku z 0:3 prebili v finale. Doma so proti Kataloncem slavili s kar 4:0.

Tokrat je moral Oblak posredovati že v peti minuti, a strel z glavo Georginia Wijnalduma za Slovenca ni predstavljal težav. Gostitelji so po pričakovanjih sicer takoj prevzeli pobudo, izjema je bil le strel Diega Coste z roba kazenskega prostora že po 15 sekundah dvoboja. Žoga je končala mimo domačih vrat.

Josip Iličić Liga prvakov Šport Neverjeten večer Josipa Iličića, štirikrat je zadel v polno

Preko prečke je na drugi strani sprožil Mohamed Salah, Jordan Henderson pa je na dvajsetih metrih slabo zadel žogo in jo prav tako poslal mimo želenega cilja. Pritisk domačih se je stopnjeval, v 14. minuti pa se je moral Škofjeločan prvič resno izkazati. Alex Oxlade-Chamberlain je z desne strani kazenskega prostora nameril v dolgi kot, a je Oblak skrajšal kot in s skokom v svojo desno odbil okroglo usnje. 

V 18. minuti so po kotu zapretili tudi gostje. Felipe je skočil na prvi vratnici, a je bil kot za strel pretežak in ostalo je brez spremembe rezultata. Tudi na drugi strani je nekaj zmede v obrambi povzročila podaja iz kota, a so branilci Atletica uspeli izbiti žogo. Gostje so domači gol poskušali ogrožati iz protinapadov, domači pa so v valovih pritiskali proti Oblaku.

Jan Oblak | Avtor: Epa Epa

Ta je po dobre pol ure igre moral še dvakrat posredovati. Sadio Mane je sprožil za las izven šestnajsterca, a meril po sredini gola, velika lepša pa je bila dve minuti kasneje priložnost Roberta Firmina, ki je tik pred golom preusmeril let žoge, vendar je Oblak s hitrim refleksom uspel posredovati in je odbil še en poizkus gostiteljev.

Nato pa so ti le našli pot mimo Slovenca. Oxlade-Chamberlain je v 43. minuti poslal hiter in natančen predložek v kazenski prostor z desne strani, Wijnaldum pa je bil najvišji in z glavo zadel za 1:0. S tem je poravnal izid iz Madrida.

V 48. minuti je dobro postavljeni Oblak zaustavil nov strel Salaha, le dve minuti kasneje pa še enkrat dokazal, da sodi med najboljše vratarje na svetu. Mane je namreč prišel do strela iz voleja tik pred golom, a je slovenski reprezentančni vratar izjemno reagiral. Zadetek sicer ne bi veljal, saj so sodniki naknadno dosodili prepovedeni položaj Senegalca.

Sledil je nov nevaren poizkus Oxlade-Chamberlaina od daleč, Oblak pa je žogo z roko odbil v kot. Ob koncu 56. minute je na drugi strani zelenice Joao Felix usmeril prvi strel neposredno na vrata domačih, a je bil njegov udarec preslaboten, Adrián je zlahka opravil z njim.

Slavospevi Šport Takšne pohvale si je prislužil fantastični Slovenec

V 60. minuti je Oblak ob podaji s prostega strela sprva krenil v prazno, a nato uspešno iztegnil roko in preprečil drugi zadetek domačih. Razburljivo je bilo tudi pred golom Liverpoola, Felix je znova ustrelil izven šestnajsterca, Adrian je žogo odbil predse, do odbitka je prvi pritekel Ángel Correa, a ustrelil znova v Andaluzijca v angleških vratih. Slednji je nato le ukrotil okroglo usnje.

Nato se je zatresla prečka Oblakovega gola. Salah je preigraval v kazenskem prostoru gostov, sledila je podaja v peterec, prvi pri žogi je bil Andy Robertson, ki pa je zatresel le okvir vrat.

Zadetek je nekaj časa visel v zraku. Za močan strel se je odločil še Trent Alexander-Arnold, Škofjeločan je zbral osmo obrambo, odbitek je poskušal v mrežo poslati Robertson, a je bil njegov strel blokiran in ostalo je le pri novem kotu za domače. Škot je imel lepo priložnost tudi v 81. minuti, ko je prišel do strela na robu kazenskega prostora, a meril malce previsoko.

Enak izkupiček je iztržil tudi Mane, ki je nekaj minut kasneje z atraktivnimi škarjicami poizkusil zatresti špansko mrežo, v 87. minuti pa je preko prečke po samostojni akciji sprožil še Salah. Alexander-Arnold je prišel do strela v šestnajstercu Atletica, a bil blokiran, Mane pa je z novim poskusom preko glave streljal previsoko.

V zadnjih trenutkih rednega dela dvoboja je sicer Anfield za hip onemel, saj je po prostem strelu in podaji z glavo mrežo zatresel Saúl Ñíguez, a je bilo takoj jasno, da se je pri tem znašel v nedovoljenem položaju. Sledila sta podaljška.

Domači hitro do gola v prvem podaljšku, nato pa šok za šokom

Na začetku 93. minute je Oblak zaustavil še en strel Wijnalduma, v nadaljevanju akcije pa je z glavo zgrešil Firmino. Vendar je bil Brazilec natančen že v naslednji minuti. Po podaji Wijnalduma je na šestih metrih ostal sam, znova ustrelil z glavo, najprej zadel vratnico, a se je žoga odbila nazaj na njegovo nogo, Firminu pa tako ni bilo težko zadeti na pol praznega gola.

Tribune pa niso dolgo slavile. Adrian je slabo izbijal žogo, to je prestregel Felix, podal do rezervista Marcosa Llorenteja, ki je natančno nameril in z diagonalnim strelom zadel malo mrežico za 2:1.

Do konca prvega podaljška je Salah z ugodnega položaja še enkrat ustrelil previsoko, nato pa je sledil še en šok za domače. Rezervista Alvaro Morata in Llorente sta v 105. minuti stekla v protinapad, ostali soigralci jima niso krenili v pomoč, prvi pa je našel drugega na 18 metrih. Llorente je z žogo storil korak v desno in se odločil za strel ter še v drugo poslal mimo Adriana.

Marcos Llorente | Avtor: Epa Epa

Liverpool je v drugem podaljšku krenil na juriš, bunker gostov pa je odbijal napad za napadom. Oblak je posredoval ob strelu Maneja, preostali poizkusi gostiteljev pa so po pravilu leteli mimo njegovih vrat. Atletico je brez večjih težav uspešno branil priigrano prednost. 

Domači so ob koncu tekme izgubljali živce, nepotreben prekršek je nad slovensko hobotnico storil James Milner. Za piko na i je nato poskrbel še Morata, ki je iz hitrega protinapada zadel za 2:3. 

V Parizu brez gledalcev, zunaj pa fešta

V francoskem glavnem mestu je bila na sporedu dvobojev brez navijačev, Nemci pa so v Pariz pripotovali s prednostjo 2:1. Na klopi domačih se je znašel tudi izjemni napadalec Kylian Mbappe, ki je po prestanem testu zaradi koronavirusa dobil zeleno luč za nastop.

Njegovi soigralci so v 28. minuti nadoknadili prednost Borussie. Po kotu z desne strani so Nemci pozabili na Neymarja, ki je v padcu streljal z glavo in poskrbel za 1:0.

Neymar | Avtor: Epa Epa

Prednost Parižanov je narastla tik pred odhodom na glavni odmor. Domači so lepo kombinirali, žoga je prišla do Pabla Sarabie, Španec pa se je z desne strani kazenskega prostora odločil za ostro podajo pred vrata. Nogo je podstavil njegov rojak Juan Bernat in še drugič na tekmi je moral vratar nemške zasedebe Roman Bürki po okroglo usnje v svojo mrežo.

Ob podvojitvi naskoka je zavladalo veliko veselje pred stadionom Park princev, kjer so se kljub prepovedi zbrali najzvestejši privrženci domačega kluba. Ti sicer niso smeli vstopiti na objekt pariškega kluba, a so zato bučno navijali pred njim.

Borussia je bila enakovreden tekmec Parižanom, z zadetkom bi si priigrala podaljšek, a ji to do konca tekme ni uspelo. PSG se je tako prebil v četrtfinale.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi: 

Liverpool : Atletico Madrid   2:3* (1:0)    /0:1/ 
Wijnaldum 43., Firmino 94.; Llorente 97., 105., Morata 120.

PSG : Borussia (D)   2:0 (2:0)     /1:2/
Neymar 28., Bernat 45.

* - podaljšek

/.../ - izida prvih tekem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice