Šport > Nogomet
548 ogledov

Pritisk javnosti: se bliža konec ene najznamenitejših nogometnih tradicij?

Benficin orel Profimedia
Ali bo slovita Benfica morala prenehati z legendarnim ritualom ter predstavo, ki jo pred vsako tekmo uprizori njen orel?

Portugalski nogometni velikan Benfica se je znašel pod pritiskom tamkajšnje javnosti zaradi tradicije, ko njihov orel, simbol Benfice, pred vsako tekmo poleti nad tribune in se na koncu spusti na klubski grb na sredini igrišča, medtem ko gledalci skorajda v transu spremljajo njegov let ter bodrijo svojo ekipo.

Veliki orel je že leta del spektakla na stadionu Luz v Lizboni, a prav lahko bi se zgodilo, da so mu šteti dnevi. Politična stranka in nevladna organizacija sta namreč skupaj pozvali klub, da prekine ta običaj.

Benficin orel | Avtor: Profimedia Profimedia

"Divjim živalim ni mesta v športu, temveč v naravi, kjer bi morala svobodno živeti," je poudarila Ines Sousa Real, zastopnica stranke Ljudje, živali, narava v portugalskem parlamentu. Nogometnemu klubu je predlagala uporabo plišaste maskote orla. "Ljubiti živali pomeni spoštovati njihovo divjo naravo in svobodo."

Konec ene najznamenitejših nogometnih tradicij je pred začetkom novega portugalskega prvenstva zahtevala tudi nevladna organizacija PETA.

"Orli so živali samotarji, ne smejo se zadrževati znotraj stresnega in bučnega ambienta stadiona. Te prelepe živali letijo preko širokih prostranstev, večino časa preživijo na drevesu ter svobodno lovijo na velikem prostoru. Takšen ambient pri njih ustvarja frustracije ter ekstremni stres," je PETA zapisala v pismu, ki ga je naslovila na ta legendarni portugalski klub.

Benficin orel | Avtor: Profimedia Profimedia

Predstava pred začetkom Benficinih tekem sicer velja za eno najbolj slavnih nogometnih tradicij. Uslužbenec kluba namreč s treniranim orlom na roki vstopi v dvigalo na stadionu, od koder ga nato izpusti pred začetnim sodniškim žvižgom. Orel nato leti nad tribunami, na koncu pa pristane na klubskem grbu na sredini igrišča.

Najpogosteje se za let uporablja orla z imenom Vitoria (Zmaga), čeprav imajo v klubu trenutno tri usposobljene orle za omenjeno predstavo. Drugi zelo pogosto uporabljeni orel se imenuje Gloria (Slava).

Navijači Benfice, ki ljubijo omenjeni ritual, so z leti postali precej vraževerni, tako da med najzvestejšimi navijači kluba obstaja legenda, da bo klub zagotovo dobil tekmo, če orel pred začetkom tekme dvakrat obkroži cel stadion.

Benficin orel | Avtor: Profimedia Profimedia

Omenjeni orli so odlično trenirani in zdresirani s strani trenerja orlov Andrea Rodriguesa, tako da se je v minulem desetletju le dvakrat zgodilo, da je maskota kluba pobegnila. Nazadnje leta 2018, ko se je Vitoria sam kasneje vrnil na stadion, medtem ko so ga leta 2012 morali celo iskati, a so ga našli še isti večer v sami bližini stadiona.

Benfica je sicer lansko sezono končala na tretjem mestu ligaške lestvice. Letošnjo pa je začela z zmago s 4:0 nad Arouco v uvodnem krogu prvenstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice