Šport > Nogomet
690 ogledov

Rasistični napad na angleškega reprezentanta

Raheem Sterling
Londonski klub bo kaznoval svoje navijače.

Angleška policija je sprožila preiskavo dogajanja na sobotni tekmi med Chealsejem in Manchester Cityjem, ko naj bi več navijačev londonskega kluba z rasističnimi gesli obkladalo napadalca Cityja Raheema Sterlinga. Odzval se je tudi londonski klub, ki je štirim navijačem izrekel prepoved vstopa na tekme, poročajo angleški mediji.

Incident se je zgodil med prvim polčasom tekme, ki jo je Chelsea dobil z 2:0, ko je Sterling izven igrišča pobiral žogo. Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, kažejo, kako se nekateri domači navijači verbalno spravijo na Sterlinga, pri čemer naj bi vsaj eden izmed njih uporabljal rasistična gesla, poroča časnik The Guardian.

V preiskavo se je vključil tudi londonski klub, ki je že v nedeljo obljubil pomoč organom pregona pri izsleditvi odgovornih in ugotavljanju dejstev. Klub je v ponedeljek popoldne sporočil, da bo štirim navijačem prepovedal vstop na tekme, poroča spletni portal BBC.

Na dogajanje se je odzval tudi 24-letni angleški reprezentant, ki je potrdil, da je bil tarča rasističnega napada. Ob tem je na Instagramu zapisal, da "boljšega od nekaterih navijačev niti ne pričakujem" in okrivil del medijev za razpihovanje sovraštva.

Kot primer problematičnega medijskega poročanja je v objavi izpostavil dve zgodbi tabloida MailOnline o mladih nogometaših Cityja, ki so letos kupili hiše. Pri tem je v naslovu v primeru temnopoltega igralca zapisano, da je že pred prvo odigrano tekmo "zapravil" 2,25 milijona funtov za nakup hiše, medtem ko je v primeru belega nogometaša zapisano, da je hišo kupil svoji mami.

"Že iz teh primerov, ko dva mlada nogometaša, soigralca, kupita hiše svojima mamama, je razvidno, kako mediji prenašajo sporočila, ko gre za temnopoltega igralca in za belega igralca. Temnopolti igralec je predstavljen v slabši luči," je zapisal.

Kot še poroča The Guardian, je incident s Sterlingom le zadnji v nizu problematičnih dogodkov ob nogometnih zelenicah na Otoku. Prejšnji teden je policija prijela navijača Tottenhama, potem ko je na igrišče v smeri temnopoltega nogometaša topničarjev Pierre-Emericka Aubameyanga vrgel bananin olupek. 

V Edinburghu pa sta bila v soboto aretirana dva navijača, ki naj bi na tekmi med Hearts in Motherwellom z rasističnimi gesli napadla temnopoltega igralca Christiana Mbuluja.

Na zadnje dogodke se je odzvala tudi angleška organizacija za preprečevanje diskriminacije v nogometu Kick it Out, ki je naslovila poziv vsem odgovornim v nogometu za aktivno odzivanje na vse pojave rasizma.

Podatki organizacije namreč kažejo na skokovit porast primerov diskriminacije, še posebej rasizma, v angleškem nogometu. Tako je ta lani obravnavala 282 primerov diskriminacije v različnih ligah, kar je 59 odstotkov več kot leto prej. Več kot pol vseh incidentov naj bi imelo rasistično ozadje.

Navijači Chelseaja so bili sicer v središču pozornosti zaradi rasističnega vedenja že nekajkrat tudi v preteklosti.

Komentarjev 1
  • Avatar Camilosta
    Camilosta 23:42 10.december 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top