Šport > Nogomet
363 ogledov

Superliga z novim poizkusom, tokrat nekoliko drugače

Karim Benzema Gareth Bale Levante Real Madrid Epa
Nov koncept superlige brez stalnih nastopajočih.

Organizatorji nogometne superlige, ki je letos propadla pod pritiski številnih deležnikov, se še niso vdali v želji po izvedbi tekmovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ta je dobila vpogled v dokument, ki razkriva nekatera nova pravila tekmovanja in hkrati kritizira obstoječa tekmovanja pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa).

Predlagatelji superlige, za zdaj so v njej ostali španska Real Madrid in Barcelona ter italijanski Juventus, so se zavzeli za spremembe tekmovanja, ki ne bi bil več zaprt za večino klubov. V dokumentu so izpostavljene tudi kritike, uperjene proti Uefi zaradi obstoječega sistema lige prvakov, sama listina pa je namenjena predvsem Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu.

Evropsko sodišče bo namreč prihodnje poletje odločilo, ali je lahko Uefa edina, ki regulira evropska klubska tekmovanja. V primeru nekaterih prejšnjih tekmovanj se je sodišče nekajkrat že odločilo v korist več različnih tekmovanj, kot denimo v košarki, piše dpa.

Prva sta o spremembah tekmovalnega sistema v zadnjih dneh pisala nemška časopisa, Frankfurter Allgemeine Zeitung in Wirtschaftswoche. Izpostavila sta alternativo ligi prvakov z 20 nastopajočimi klubi v najvišjem rangu in morebitnim drugim rangom tekmovanj za dodatnih 20 klubov, pri čemer bi vsi še naprej nastopali v svojih državnih prvenstvih.

Zagovorniki superlige so prepričani, da v ligi prvakov ni dovolj kakovostnih tekem, da najboljši igralci med seboj ne nastopajo dovolj pogosto ter da so pomembne tekme na sporedu prepozno v sezoni. Vse skupaj naj ne bi izzvalo dovolj zanimanja mlajših generacij, kar posledično prinaša manjše število gledalcev.

Prvi načrt superlige s klubi v zaprtem klubskem tekmovanju je propadel meseca aprila po protestih navijačev, ligaških tekmovanj, zvez ter številnih vlad po celotni Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice