Šport > Nogomet
1045 ogledov

To se lahko zgodi le v Rusiji, aktivisti zgroženi

medved tim Reševalni pas/Twitter
Aktivisti za pravice živali opozarjajo na nevarnosti tovrstnega izkoriščanja.

Udomačeni medved, ki sliši na ime Tim, je zabaval gledalce pred začetkom tretjeligaške tekme v Rusiji med ekipap Mashuk-KMV in Angusht Nazran. Posnetek je dvignil veliko prahu med aktivisti za pravice živali, na udaru ostrih kritik pa se je znašla tudi Ruska nogometna zveza. 

Neuradno se je celo govorilo, da naj bi šlo za generalko pred svetovnim prvenstvom v Rusiji, na katerem naj bi medvedi pred začetkom vsake tekme predali žogo glavnemu sodniku. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je navedbe nemudoma demantirala.

Tima je na igrišče pripeljal trener in mu v šape položil žogo. Medved je nato okroglo usnje predal sodniku in ob aplavzu gledalcev zaploskal skupaj z njimi. Pri tem je stal na zadnjih nogah. Posnetek je hitro zaokrožil po svetovnem spletu in sprožil burne odzive zgroženih aktivistov za pravice živali.

"Ne samo, gre za povsem nehumano in nepremišljeno dejanje, temveč je uporaba medveda v ujetništvu v takšne namene zelo nevarno početje. Medved je simbol Rusije, zato upam, da bo država pokazala malo več sočutja in državnega ponosa ter jih prenehala izkoriščati," je za BBC povedala Elisa Allen, predstavnica organizacije PETA.

Dogodek so ostro obsodili tudi številni drugi aktivisti. Brian da Cal, predstavnik organizacije Four Paws (Štiri tačke, op. a.) v Veliki Britaniji, je opozoril: "Morda se je nekaterim zdelo zabavno, a takšne zlorabe niti približno niso nedolžne. Medvedi so divje živali. Imajo zelo posebne in kompleksne potrebe. S prisiljevanjem v nenaravno nastopanje pred veliko množico jim povzročamo velik stres, ki ima lahko nepredstavljive fizične in psihološke posledice."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice