Svet
1605 ogledov

Francija bo ukrepala v ponedeljek

Sirija napad zaveznikov
Varnostni svet ni podprl resolucije z obsodbo napadov.

Na sedežu ZN v New Yorku je na zahtevo Rusije potekalo izredno zasedanje Varnostnega sveta o ameriško-britansko-francoskem napadu na tri tarče v Siriji, ki ga izvajalci napada opredeljujejo kot potrebnega in upravičenega, Rusija pa kot kršitev mednarodnega prava. Zahtevala je tudi obsodbo napada, a Varnostni svet resolucije o tem ni podprl.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je obsodil agresijo treh stalnih članic Varnostnega sveta na Sirijo, vendar pa je britanska veleposlanica Karen Pierce to zavrnila in zagotovila, da so bili napadi zaradi uporabe kemičnega orožja v Siriji s strani režima Bašarja Asada pravilni in zakoniti.

Sirija napad zavezniki letala | Avtor: Epa Epa

Ruski predlog neuspešen

Rusija je sestavila predlog resolucije z obsodbo napadov, ki pa ni bila potrjena. Za resolucijo so glasovale tri države, štiri so se vzdržale, osem pa jih je bilo proti.

Po domnevnem kemičnem napadu v Dumi pred tednom dni je Rusija predlagala dve resoluciji proti napadom na Sirijo, vendar ni uspela zbrati niti dovolj glasov za potrditev tudi brez veta drugih stalnih članic.

V napadih po doslej znanih informacijah ni bila zadeta nobena ruska tarča v Siriji.

napad na Sirijo Trump Svet Trump: Rezultat napada na Sirijo ne bi mogel biti boljši

Francija v ponedeljek s pobudo za rešitev krize

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na začetku zasedanja pozval države, naj v tem ključnem trenutku delujejo v skladu z ustanovno listino ZN in mednarodnim pravom, vključno z normami proti kemičnemu orožju.

Ponovil je poziv za preiskavo domnevnega kemičnega napada, vendar to ni v ruskem interesu, saj je Moskva že v začetku tedna blokirala poskus vzpostavitve preiskovalnega mehanizma.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je zvečer po glasovanju v Varnostnem svetu dejal, da bo Francija že v ponedeljek sprožila pobudo za rešitev sirske krize, tako v ZN kot na ravni zunanjih ministrov EU, ki se bodo sestali v Luksemburgu.

napad na Sirijo | Avtor: Profimedia Profimedia

ZDA ne načrtujejo novih operacij

Obrambni minister ZDA James Mattis je kmalu po napadih na tri tarče, povezane s kemičnim orožjem, v Siriji dejal, da ne načrtujejo novih operacij ne glede na to, da je predsednik ZDA Donald Trump v napovedi napadov dejal, da bodo ti trajni.

Zjutraj je tudi Trump tvitnil, da so dosegli cilj in v slogu Georga Busha mlajšega na začetku iraške vojne leta 2003 nalogo razglasil za opravljeno.

ZDA zavezniki napad Sirija letala letalo rakete Sirija Svet Moskva: Prestregli smo večino raket

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • jozicamurn 13:24 17.april 2018.

  Že to da so ZDA tam nelegalno in imajo bazo skupaj s Kurdi in seveda podpirajo tudi isisovce, katere so kreirali, je napad oziroma okupacija države Sirije, kjer je na oblasti še vedno legitimno demokratsko izvoljen predsednik Assad. Assad je ...prikaži več povabil legalno samo Ruse na svoje ozemlje, vsi ostali, ki se tam vpletajo, pa so dejansko okupatorji in zločinci oziroma kot je zgoraj @Notsocommon povedal gre torej za agresijo na suvereno državo mimo vsega. Rusi pa so tiho, tudi to je smešno.

 • Avatar križar
  križar 06:50 15.april 2018.

  Ne vem kaj se duva zraven obeh preostalih debilov ta pederček Macaron??Nej rajš Francijo spuca obrezanih teroristov,da ne bojo njegovi državljani ogorženi in umiral zarad tega??

 • Notsocommon 22:04 14.april 2018.

  Napad na Sirijo je po Ženevski konvenciji vojni zločin oz agresija nad suvereno državo.