Šport
2969 ogledov

Ruska Slovenka do medalje na svetovnem prvenstvu!

Jekaterina Vedenejeva Profimedia
Vedenejeva na SP v Valencii do kolajne s trakom.

Slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Jekaterina Vedenejeva je na 40. svetovnem prvenstvu v Valencii dosegla nov uspeh. V finalu najboljše osmerice s trakom je ponovila lanski dosežek in ubranila bronasto kolajno z 31,200 točke. Že pred tem je bila v sredo šesta tako z obročem kot žogo, danes pa je osvojila tudi olimpijsko kvoto.

Vedenejeva si je finalni nastop najboljše osmerice v današnjih kvalifikacijah priborila s sedmim dosežkom, vendar je že večkrat dokazala, da je prav trak njen najmočnejši adut. V finalu so tekmice delale veliko napak, slovenski ritmičarki pa je uspela res lepa sestava, ki ji je zasluženo prinesla drugo kolajno s SP v karieri. Tretja je bila že na lanskem SP, ko je osvojila sploh prvo kolajno na tekmovanju najvišje ravni za Slovenijo.

Jekaterina Vedenejeva | Avtor: Profimedia Profimedia

Še četrti naslov tega SP je s trakom pripadel Nemki Darji Varfolomeev (33,350 točke), ki je pred tem zmagala že z obročem, žogo in s kiji. Srebro je s trakom osvojila Bolgarka Borjana Kalejn (31,850).

Bronasto odličje s trakom pa danes ni bilo edini uspeh za 29-letno Rusinjo, ki od leta 2018 nosi slovenski grb. V Španiji so bile namreč tudi glavne kvalifikacije za olimpijski turnir v Parizu 2024, Vedenejeva pa je vse štiri sestave opravila brez velikih napak in se v kvalifikacijskem mnogoboju uvrstila na visoko peto mesto. Ta dosežek ji je zanesljivo prinesel tudi olimpijsko kvoto za naslednje igre.

Jekaterina Vedenejeva | Avtor: Profimedia Profimedia

Petek je na SP rezerviran za tekmovanje v skupinskih sestavah, v soboto pa bo na sporedu finale mnogoboja in boj za najbolj prestižen svetovni naslov tudi s slovensko predstavnico Vedenejevo, ki je bila v kvalifikacijah peta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 23:32 24.avgust 2023.

    Bravo in čestitke pod slovensko zastavo..

Sorodne novice