Šport
2078 ogledov

Sagan znova pobegnil Rogliču, ali se mu lahko Slovenec še letos približa?

Primož Roglič in Peter Sagan Epa
Slovak Peter Sagan (Bora Hansgrohe) je z zmago na 10. etapi Dirke po Italiji še podaljšal svoj neverjetni niz.

Izjemnega slovaškega kolesarja Petra Sagana se bodo bodoče generacije najverjetneje spominjale kot kolesarja, ki je kar trikrat zapored postal svetovni prvak.

Vsestranski kolesar nemške ekipe Bora Hansgrohe se je s tem dosežkom zapisal v zgodovino kolesarstva, zaradi česar ljudje po svetu pogostokrat spregledajo druge izjemne rezultate tega slovaškega kolesarskega zvezdnika.

Peter Sagan | Avtor: Profimedia Profimedia

Med drugim še posebej izstopa neverjetna serija, katero drži že od leta 2015, saj je v vsakem letu dobil vsaj eno etapo na kateri izmed treh najprestižnejših tridenskih dirk.

Z zmago na 10. etapi Dirke po Italiji je tako že na prvem izmed tako imenovanih Grand Tourov v letu 2021 uspel svojo serijo podaljšati še na sedmo zaporedno sezono.

Kot rečeno se je serija začela leta 2015, ko je dobil etapo na Vuelti, naslednje leto se je lahko pohvalil s kar tremi zmagami na Touru, leta 2017 je dodal novo zmago na Dirki po Franciji, na kateri je kar trikrat slavil tudi v letu 2018. Leta 2019 je dosegel svojo do sedaj poslednjo zmago na Touru, lani in pa letos pa se lahko pohvali s po eno zmago na Giru.

Slovak je sicer v zadnjih dveh letih pokazal nekoliko slabšo formo, a ga tudi to ni ustavilo pri nadaljevanju tega izjemnega niza, kateremu se je izmed trenutno aktivnih kolesarjev edini približal ravno veliki slovenski šampion Primož Roglič.

Kisovčan bo namreč poizkušal poleti na Dirki po Franciji še šesto leto zapored zabeležiti vsaj eno zmago na katerih izmed velikih tritedenskih dirk, s čimer bi za Slovakovim nizom znova zaostajal za vsega eno leto.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Rogličeva serija se je namreč začela eno leto kasneje kot Slovakova, ko je leta 2016 prvo leto po prestopu iz Adrie Mobil k Jumbo-Vismi (takratni LottoNL-Jumbo) že slavil na svojem prvem Grand Touru v karieri, ko je dobil kronometer na Dirki po Italiji.

Svojo izjemno serijo je nadaljeval tudi preko naslednjih štirih let, ko je leta 2017 kot prvi Slovenec dobil etapo na Touru, na katerem je slavil tudi naslednjo sezono. Resnično prelomno pa je bilo leto 2019, ko je dobil dve etapi Gira ter eno etapo Vuelte, kateri je dodal tudi skupno zmago na španski pentlji.

Lansko sezono pa je svojemu seštevku dodal še eno etapno zmago na Dirki po Franciji ter kar štiri etape in skupno zmago na Dirki po Španiji.

Glede na to, da je Roglič že izpustil prvo veliko tritedensko preizkušnjo sezone, bo imel svojo priložnost, da se približa Saganovemu nizu že konec junija in nato julija, ko bo znova poskusil napasti legendarni Tour, ki mu je lani tako nesrečno na predzadnji etapi spolzel skozi prste.

Morda pa se pred koncem sezone znova pojavi tudi še na Vuelti, katero si je v zadnjih nekaj letih kar rezerviral zase, saj je bil na španskih cestah praktično nepremagljiv.

Žiga Jerman Intervju Šport Jerman: Na domači dirki želim med tri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice