Šport
301 ogledov

Spopad slovenskih velikanov pripadel ACH-ju

ACH Volley ACH Volley Ljubljana
Odbojkarji ACH Volleyja so dobili prvi letošnji derbi s Calcitom Volleyjem. V dvorani Tivoli so v 2. krogu državnega prvenstva pokalne prvake premagali s 3:1 (-20, 19, 19, 22) in jim tako zadali drugi poraz v sezoni, Kamničani so namreč izgubili tudi derbi prvega kroga proti prvakom iz Maribora.

V prvem derbiju sezone med starima znancema, ekipo ACH Volleyja Ljubljana in Calcit Volleya smo spremljali gledljvo odbojko na obeh straneh, ki je na koncu osrečila ljubljanske odbojkarje. V domači dvorani Hale Tivoli so zasluženo slavili z rezultatom 3:1 ( -20, 19, 19, 22).

V izenačenem začetku tekme med večkratnim slovenskim prvakom ACH Volley Ljubljana in aktualnim pokalnim zmagovalcem  kamniškim Calcitom, so si prvi občutnejšo prednost, na servisu Dika Puriča, zagotovili Kamničani (3:7). Na strani kamniške ekipe se je v bloku izkazal Miha Bregar, ki je na mestu korektorja zamenjal še vedno poškodovanega Mitjo Gasparinija. Kamničani so ohranjali prednost, zato je pri rezultatu 5:8 v taboru oranžnih zmajev prišlo do prve menjave, in sicer je mladega Filipa Rutarja na mestu blokerja zamenjal reprezentant Matic Videčnik. Kamničani so nadaljevali z dobro igro v obrambi, in po uspešno zaključenem napadu povedli z rezultatom 9:14, kar privedlo do prve minute odmora domačega trenerja Mladena Kašića. Odbojkarji Kamnika se niso ustavljali ter so le še stopnjevali ritem igre ter prevladovali na igrišču. Tako so mirno pripeljali niz v svojo korist z rezultatom 20:25.

V drugem nizu so oranžni zmaji začeli odločneje. V napadu sta se razigranemu kapetanu Janu Pokeršniku, pridružila tudi Nikola Gjorgiev in Alen Šket, ki je z dvema silovitima napadoma ekipo povedel do vodstva s 7:5. Po maratonski točki, ki se je končala v korist domače ekipe (9:6), je bil trener Kamničanov, Matija Pleško, primoran vzeti minuto odmora. To ni ustavilo oranžnih zmajev, ki so razliko le še večali in zagospodarili na igrišču. V nadaljevanju niza so se prebudili tudi igralci Calcita, ki so zmanjšali prednost ACH Volleyja, vendar to ni bilo dovolj, da bi resno zapretili domačinom, ki so niz z asom Pokeršnika zaključili v svojo korist.

Ekipa oranžnih zmajev je delovala vedno močneje in dobro igro prenesla tudi v tretji niz, ki se je začel izenačeno. Ekipi sta stopnjevali ritem in spremljali smo vedno bolj gledljivo odbojko z daljšimi izmenjavami. Pri rezultatu 11:8 v prid ACH Volleyja Ljubljana, je po minuti odmora posegel trener Calcita, kar je spodbudilo gostujočo ekipo, kateri je uspelo zmanjšati zaostanek. Uspešen napad Šketa in blok Nemanje Mašulovića pa sta pripeljala do zaključne točke, ki je ob razburjenju gostujočih igralcev ter
rdečem kartonu Kosmine, prineslo vodstvo oranžnih zmajev z 2:1 v nizih.

ACH Volley | Avtor: ACH Volley Ljubljana ACH Volley Ljubljana

Da so igralci ACH Volleyja Ljubljana resnično ujeli pravi ritem se je pokazalo tudi v četrtem nizu, ko so z močnimi servisi oddaljili nasprotnika od mreže in tako enostavneje prihajali do uspešnih zaključkov v napadu. Vodili so praktično skozi ves niz in v zaključku z odličnim blokom Vuka Todorovića in napako Danila Pavlovića niz zmagali z rezultatom 25:22. ACH Volley Ljubljana je z zmago v prvem derbiju sezone, vsem tekmecem poslal jasno sporočilo, da je cilj v letošnji sezoni jasen – osvojitev obeh domačih lovorik.

"Takoj, ko smo dvignili raven svojega sprejema, smo popravili tudi igro v napadu in to je tisto, na čemer bomo morali še veliko delati. Dobro je, da po izgubljenem prvem nizu nismo izgubili glave. Ostali smo mirni in prišli do ugodnega rezultata. Zavedamo se, da je bila pot do zmage nekoliko lažja, saj ni igral Mitja Gasparini. Ko se bo vrnil on, bo Calcit Volley drugačna ekipa, čeprav ga je Miha Bregar odlično zamenjal. Verjetno je pred nami še veliko medsebojnih tekem, prvenstvo bo še dolgo in do konca negotovo. Čudim se le, da v Sloveniji po treh osvojenih srebrnih kolajnah v šestih letih na tribunah ni več gledalcev, ker se resnično igra zelo dobra odbojka," je po tekmi dejal trener domačih Mladen Kašič.

"Očitno smo potrebovali celoten prvi niz, da smo se ogreli in zaigrali tako kot znamo. V vseh treh nadaljnjih nizih smo prevzeli pobudo in bili boljši v vseh elementih igre. Odigrali smo tudi veliko bolj taktično kot v prvem nizu in zasluženo zmagali," pa je svoje misli strnil novi kapetan ACH-ja, Jan Pokeršnik.

"Morda smo prvi niz odigrali še predobro, vedel sem, da bomo v takšnem tempu težko nadaljevali, ko pa smo za malenkost padli na sprejemu, je bila tudi učinkovitost v napadu slabša. Na drugi strani so se domačini v tem elementu igre dvignili, v prvem nizu so imeli zahvaljujoč tudi našemu bloku in obrambi le 18-odsotno učinkovitost. Med tednom smo imeli preveč težav, saj Jan Klobučar in Danilo Pavlović nista mogla trenirati, to pa se nam je še kako poznalo v igri. Vse pohvale si zasluži Miha Bregar, ki je po 'poklicu' bloker, a je tokrat odlično igral na korekciji. Poskušali smo, vedeli smo, da bo težko, hkrati pa sem fantom dejal, da igrajo lahko sproščeno. V prvem nizu nam je to uspelo, v nadaljevanju žal ne. Ne ostane nam drugega, kot da ostanemo pozitivni, moramo trenirati naprej in verjamem, da bodo kmalu sledile tudi zmage," pa ostaja optimističen trener Calcita Matija Pleško, ki je še lani sedel na klopi ACH-ja.

 

Do druge zmage tudi Mariborčani, na vrhu Salonit

Tako kot ACH je tudi Merkur Maribor zabeležil drugo prvenstveno zmago. S 3:0 (26, 20, 18) je premagal Hišo na kolesih Triglav. Prva polovica tekme je bila izenačena, v prvem nizu so v končnico s prednostjo dveh točk vstopili Kranjčani, ki pa prednosti niso zadržali. Do izida 18:18 je bil izenačen tudi drugi niz, ki pa so ga na koncu vendarle zanesljivo dobili gostitelji. Ti so še najlažje dobili tretji niz.

Pri Mariborčanih, ki so igrali brez madžarskega reprezentanta Rolanda Gergyeja, je 21 točk dosegel Ahmed Ihbajri, 15 jih je prispeval Filip Kovačević, 13 pa Žiga Donik, slednji je v ekipi zamenjal Madžara. S štirimi bloki se je spet izkazal tudi Jan Kržič. Pri Gorenjcih je bil z 12 točkami najučinkovitejši kapetan Janko Bregant.

Na vrh prvenstvene lestvice pa je skočil Salonit, ki ima med tremi ekipami s šestimi točkami najboljši količnik med danimi in prejetimi točkami. Tokrat je s 3:0 (22, 21, 21) premagal Črnuče. Kljub gladkemu porazu so se gosti favoritom dobro upirali, to velja predvsem za prvi in tretji niz. V prvem so celo vodili z 22:21, a izgubili zadnje štiri točke, v tretjem pa so držali korak do izida 18:18. Matic Vrtovec je k zmagi prispeval 15 točk, še eno več je na drugi strani dosegel Črt Bošnjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice