Šport > Zimski športi
645 ogledov

Šesta kolajna za Slovenijo na SP v Oberstdorfu

Nika Križnar Epa
Skakalke so se merile na veliki skakalnici. Tokrat je od Slovenk na zmagovalni oder stopila Nika Križnar.

Po treh preizkušnjah na srednji skakalnici, kjer so Slovenke osvojile zlato med posameznicami in srebro v konkurenci ekip, so se skakalke preselile še na veliko skakalnico v Oberstdorfu. To je bila prva ženska tekma na velikih skakalnicah v zgodovini nordijskih SP. V slovenskem taboru so bili po uspešnih kvalifikacijah, kjer je Ema Klinec zasedla drugo mesto, ostale tri pa so se uvrstile v prvo deseterico, lahko optimistični.

Prva je od Slovenk nastopila Jerneja Brecl, ki pa je v preveliki želji storila napako in dosegla manj od pričakovanega. Pred nastopom zadnje deseterice v prvi seriji je vodila Avstrijka Chiara Hoelzl, takoj za njo pa se je nato uvrstila Urša Bogataj. 

Kasneje je zanesljivo vodstvo prevzela Maren Lundby, ki je bila najboljša tudi v poizkusnem skoku. Klinčeva je imela najslabše razmere med tekmovalkami, zaostala je za Norvežanko in Rusinjo Irino Avakumovo. Kasneje so jo prehitele še Marita Kramer, Sara Takanaši in Silje Opseth. Na vrhu skakalnice je bila le še najboljša tekmovalka svetovnega pokala Nika Križnar. Ta je za Lundbyjevo zaostala za 3.6 točke in prišla na drugo mesto.

Klinčeva je bila pred finalno serijo sedma, Bogatajeva 10., Breclova 18.

Slednja je v drugo dokazala, da je bil prvi skok zgolj nesrečen slučaj. Devetnajstletna Slovenka je s 122,5 metra, skočila je 16 metrov več kot v prvi seriji, prepričljivo povedla in kasneje pridobila nekaj mest. Bogatajeva je po svojem skoku zaostala za takrat vodilno Nemko Juliane Seyfarth.

Nika Križnar | Avtor: Epa Epa

Nato je Holezlovi uspel do takrat najdaljši skok dneva, po njenih 133 metrih je reagirala žirija tekme in za eno zaletišče zmanjšala zalet pred nastopom Klinčeve. Te to ni zmedlo in je poletela do 139 metrov, pri tem ni zmogla doskočiti v telemark. Zanesljivo je prevzela vodstvo. Avakumova za njo je morala v smučino še z dve mesti nižjega zaletišča. Rusinja je zaostala za Slovenko. Na nastop je čakalo še pet skakalk.

Opsethova je skočila 138 metrov, a pri tem podrsala po tleh, vendar vseeno prevzela vodstvo. Žirija je spet zmanjšala nalet za eno mesto. Takanašijeva je s 134 metri krepko prevzela vodstvo. Avstrijske ljubitelje skokov je nato razočarala Kramerjeva. Veter se je obrnil, Avstrjka je zaostala za Japonko.

Križnarjeva je nastopila v podobnih razmerah kot Kramarjeva. Pristala je pri 129 metrih in za 0.8 točke zaostala za Takanašijevo. Lundbyjeva je nato zadržala prednost. Norvežanka je slavila z 8.7 točke naskoka pred japonsko skakalko. To je šesta slovenska kolajna na tem SP, skupno jih je Slovenija na nordijskih SP zdaj osvojila 15.

Klinčeva je osvojila 6. mesto, Bogatajeva 11., Breclova 16.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice