Šport > Zimski športi
5938 ogledov

Semenič in Zajc do dosežkov kariere

Peter Prevc Epa
V Nižnem Tagilu je potekala tretja posamična tekma sezone v svetovnem pokalu. Peter Prevc je bil po prvi seriji v igri za najvišja mesta, na koncu pa so se trije Slovenci zavihteli v prvo petnajsterico.

Po presenetljivi zmagi Jerneja Damjana konec minulega tedna so se smučarji skakalci tokrat preselili v Rusijo, na tekmo v Nižnem Tagilu pa so se uvrstili prav vsi Slovenci, ki so nastopili v kvalifikacijah. V današnji poskusni seriji je bil med izbranci Gorana Janusa najboljši  Peter Prevc, ki je zasedel 12. mesto. Tik za njim se je uvrstil Damjan.

Tako kot v kvalifikacijah je bil od vseh tekmecev boljši Nemec Markus Eisenbichler, za njim pa sta se zvrstila Richard Freitag in Poljak Kamil Stoch. Od ostalih Slovencev je bil  Tilen Bartol 18., Timi Zajc 22., Anže Semenič 29., Robert Kranjec 36. in Anže Lanišek 47.

Prevc do skoka sezone v konkurenci

Slednji je na skakalnici, ki mu je v preteklosti že prinesla lepe uvrstitve, nato prikazal svoj najboljši skok v sezoni in s številko 8 prevzel vodstvo. Doskočil je pri 122 metrih. Deset metrov krajši je bil nato Kranjec, ki se je tako že poslovil od možnosti za uvrstitev ned trideseterico najboljših. Krajši od Laniška je bil sicer tudi Zajc, ki pa je imel v zraku precej slabše razmere, s skokom dolgim 119,5 metra je tako prišel tik pred starejšega kolega iz reprezentance.

Po polovici prve serije se je skok v finalu odmikal tudi Lanišku, Zajc pa je bil po nastopu 25 skakalcev peti in si tako zagotovil prve točke v svetovnem pokalu. Polomil ga je nato Bartol, ki je s številko 26 priskočil pri 119,5 metra in takrat zasedel 12. mesto. Zaostal je tudi za Laniškom. Precej bolje je svojo nalogo opravil Semenič, s skokom dolgim 130 metrov pa je začasno skočil na tretje mesto.

Kot prvi je Semeniča premagal Prevc s skokom 131,5 metra. Pred nastopom v zadnjih dneh najboljšega Eisenbichlerja je bil Prevc četrti, Semenič pa deveti. Eisenbichler se v prvi seriji ni izkazal in je zaostal za obema, na vrhu pa je bilo še sedem skakalcev, med njimi tudi drugi v skupni razvrstitvi Damjan. Tik pred slednjim je do 141 metrov poletel Daniel Andre Tande, Norvežan pa je imel težave pri doskoku in je tako zaostal za vodilnim Nemcem Karlom Geigerjem. Damjan je nato skočil 127 metrov in zasedel 16. mesto.

Prevc je bil po prvi seriji šesti, Semenič 14., poleg Damjana pa si je drugi skok priskakal tudi Zajc s 27. mestom. Lanišek je bil 32., Bartol 35., Kranjec pa 45.

Odlična skoka Zajca in Semeniča

Zajc, ki je imel v prvi seriji najslabše pogoje med skakalci, ki so se uvrstili v finale, je tudi v drugo skočil odlično, z daljavo 134 metrov pa se je začel hitro vzpenjati po lestvici. Kot prvi je Zajca ugnal eden izmed favoritov pred tekmo Andreas Wellinger, ki je bil še štiri metre in pol daljši od sedemnajstletnega Slovenca.

Anže Semenič | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob nastopu Damjana je bil Zajc še vedno tretji, za njim pa je zaostal tudi izkušenejši rojak (127,5 m), ki je pred skoki najboljše petnajsterice zasedel 5. mesto. Se je pa zato tik za Wellingerja nato uvrstil Semenič (131 m). Pred nastopi zadnje deseterice so bili Slovenci uvrščeni na tretje, peto in osmo mesto.

Ob nastopu Prevca je vodil Freitag, ki je bil osmi po prvi seriji, slovenski šampion pa ni uspel ponoviti Nemčevega dosežka, s 123,5 metra je zaostal tudi za Semeničem in Zajcem. Freitag je nato odbil vse napade, vodilni po prvi seriji Geiger je končal šele kot šesti. Na drugem mestu je ostal Tande, na tretje se je zavihtel rojak slednjega Johann Andre Forfang, četrto mesto pa sta si z desetinko zaostanka za stopničkami razdelila Avstrijec Stefan Kraft in Wellinger. 

Semenič je bil na koncu deveti, Zajc 12., Prevc 13., Damjan pa 18. Semenič in Zajc sta sicer prišla do dosežkov kariere med elito. Prvi je bil 10. v Planici v sezoni 2014/15, mladi Zajc pa je prišel sploh do prvih točk.

Rezultati so TUKAJ.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:35 02.december 2017.

    Nikoli ne gledam skokov ................Rumenjak in Kahlica sta razred zase ! V skupinskih skokih- po parih !

Sorodne novice