Šport > Zimski športi
32900 ogledov

S Smučarske zveze razkrili, kakšna je situacija z Zoranom Zupančičem

Gorazd Pogorelčnik Profimedia
Planica je bila po besedah Pogorelčnika češnjica na torti celotne sezone, a Smučarsko zvezo čaka še veliko dela. Tu pa je tudi vprašanje glavnega trenerja ženske reprezentance.

Potem ko so prve sezono svetovnega pokala končale smučarske skakalke z olimpijsko prvakinjo Uršo Bogataj in zmago v pokalu narodov, je v Planici padel zastor še nad 43. sezono skakalcev. Vodja panoge pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) Gorazd Pogorelčnik je poudaril, da sezone ne gre oceniti drugače kot za zelo, zelo uspešno. "Planica je bila le češnjica na torti celotne sezone," je uvodoma po koncu finala v Planici dejal Pogorelčnik.

"Sploh glede na to, da so dekleta že na uvodu sezone takoj stopila na zmagovalni oder, fantje so se jim sicer malo kasneje pridružili s 'top' rezultati, v Kuusamu, kjer je Anže Lanišek zmagal. Seveda pa je treba tu omeniti predvsem štiri kolajne z olimpijskih iger ter dve na svetovnem prvenstvu v poletih," je vrhunce omenil vodja panoge in dodal: "Sezone ne moremo oceniti drugače kot za zelo, zelo uspešno. Ne samo po rezultatski, tudi po organizacijski plati."

In kaj storiti, da bosta ekipi, ki ju prihodnjo sezono čaka domače nordijsko svetovno prvenstvo v Planici, ponovili ali izboljšali dosežke? "Ravno zaradi izjemnih dosežkov naših skakalcev in skakalk je zdaj na nas velika odgovornost, kako nadgraditi sistem, ki je že doslej na precej visoki ravni," se zaveda vodja panoge.

Gorazd Pogorelčnik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Z ožjo trenersko ekipo se bomo morali kar nekajkrat usesti in preveriti, kaj je bilo resnično dobro narejeno, kaj ohranjati in kakšno podrobnost spremeniti oziroma nadgraditi. Da bodo lahko tekmovalci in tekmovalke dosežke te rekordne sezone ponovili ali celo še nadgradili," meni Pogorelčnik.

Izjemno sezono skakalk je zaznamoval tudi presenetljiv odstop glavnega trenerja ženske vrste Zorana Zupančiča, ki se je po trojni slovenski zmagi na zadnji tekmi sezone v Oberhofu poslovil s položaja, saj ga moti neenakopravnost ženskih skokov v primerjavi z moškimi. Po njegovem je prevelik razkorak ugleda znotraj tako Smučarske zveze Slovenije (SZS) kot Mednarodne smučarske zveze (Fis).

Pogorelčnik je glede tega sicer tako kot Zupančič dejal, da odločitev še ni dokončna, vendar so vrata za Zupančičevo vrnitev bolj priškrnjena kot pa odprta. "Gre za to, da se bomo morali najprej usesti s stroko dekliške ekipe ter s skakalkami samimi, pridobiti mnenja ter se na podlagi tega odločiti, s kakšno ekipo naprej," je dejal.

zoran zupančič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Dejstvo je, da je Zoran najuspešnejši trener v zgodovini ženskih smučarskih skokov, tega mu ne more oporekati nihče. Po drugi strani pa je tudi dejstvo, da moramo mi na položajih zaščititi sistem in zaradi ene ekipe ne moremo podirati sistema v ozadju. Mi moramo gledati za danes, jutri, deset let naprej. Ne moremo le gledati na to, da bo ena ekipa danes dobro delovala, čez deset let pa ženskih smučarskih skokov pri nas ne bo," je še razmišljal Pogorelčnik in priznal, da so finančne zahteve ena od srži problema.

Poudaril je, da bo odločitev o trenerju ženske vrste znana najpozneje v treh tednih, saj morajo takrat skakalke začeti priprave na novo sezono.

Zoran Zupančič Zupančič: Šport "To drastično odločitev sem moral sprejeti"

"Zagotovo so finance del težave, vendar gre za skupek stvari, ki so se glavnemu trenerju Zoranu nabrale v zadnjem letu dni. Od nezadovoljstva z organizacijskega vidika SZS in mednarodne zveze, občutka, da so ženski skoki še vedno podcenjeni. Svetovni pokal v ženskih skokih se je začel s sezono 2011/12, moški skačejo več kot 150 let in imajo svetovni pokal od leta 1979. V desetih letih so ženski skoki naredili takšen napredek, da si tako jaz sam kot mnogi drugi nismo niti predstavljali. Tudi po zaslugi uveljavljenih poti moških skokov, seveda," je o tem še menil Pogorelčnik, ki ni želel špekulirati o morebitnem novem trenerju.

"Seveda si želimo, da v sezoni z domačim svetovnim prvenstvom tudi žensko ekipo ohranimo rezultatsko na tako visoki ravni kot to sezono," je še zatrdil vodja panoge.

Jelko Gros Skakalna drama Šport Jelko Gros odgovarja Zupančiču: "Ne razumem ga!" Zoran Zupančič Dovolj ima Šport Zupančič ostro nad SZS, izvzet ni niti FIS: "Podcenjujoč odnos boli!" Slovenske skakalke Urša razkrila Šport Po zgodovinski trojni zmagi sledil šok iz slovenskega tabora
Komentarjev 3
  • milan41 13:13 04.april 2022.

    Veliko veliko raje sem gledal ŽENSKE SKOKE kot pa moške , zato IZENAČITE oz . SESTAVITE smučarske skoke v eno, v en račun na enake dele !

  • munja 19:44 28.marec 2022.

    Vse, ki so se zaredili in vkopali na smučarski zvezi in delajo samo škodo, odstavit od jasli čimprej, je že malo pozno.

  • jakec1575 10:24 28.marec 2022.

    Sam trdim, da so zmage nasoh punc sprozile iskro in tekmovalnost pri nasih fantih. Rezultati pricajo o tem. 150 let moskih skokov in 1leto zenskih za razlog je pa precej macisticna izjava. Jaz sem oboje skoke enako gledal. Zupancic ima ...prikaži več prav. Izgovor, da je treba skrbeti za zaledje je prirocen. Naj zreducirajo parkirane kadre v SZS, pa bo dnarja ko pecka.

Sorodne novice