Šport > Zimski športi
3605 ogledov

"S takšnim nahrbtnikom ne morem smučati"

Ilka Štuhec
Ilka Štuhec se bo po krajšem počitku podala novim izzivom naproti.

Zmagovalka Val Gardene Ilka Štuhec, ki ji je uspela zgodovinska zmaga tako na smuku kot na superveleslalomu, si bo ob vrnitvi v domači Maribor najprej privoščila malo počitka, po praznikih pa se odpravlja na trening v Italijo. Razloge za vrhunsko vrnitev na tekmovališča po poškodbi vidi predvsem v svoji sproščenosti.

žan kranjec Slovensko slavje Šport Na isti dan tudi tri slovenske zmage

"Vedela sem, da smučati nisem pozabila. Da se moram enostavno sprostiti in bo vse skupaj prišlo samo od sebe," je dejala na današnjem srečanju njene ekipe z novinarji v Mariboru. Začetek sezone s tekmami v Lake Louisu, ko je bila na startu svetovnega pokala po 21 mesecih okrevanja, je bil stresen. "V tistem trenutku se mi mogoče ni zdelo, zdaj, ko gledam nazaj, pa vidim, da je bilo. Dejstvo je, da sem si zastavila visoke cilje, ki so bili glede na realno stanje mogoče malce previsoki za začetek in sem bila potem potrta. A vem že od prej, da s takšnim nahrbtnikom ne morem smučati, in sem vesela, da mi ga je uspelo hitro odložiti in enostavno smučati in uživati," je povedala.

Njen trener Gregor Koštomaj vidi ključ do uspeha v Val Gardeni v njeni "sproščenosti, osredotočenosti na progo in svojo izvedbo ter samozavesti, ki jo je verjetno dobila s številko 1 na prvem treningu z res odlično vožnjo". "Rezultat, ko uživaš v smučanju, skoraj ne more izostati," je prepričan.

Vodja ekipe in mama Štuhčeve Darja Črnko si je s prihodom serviserja Aleša Sopotnika oddahnila. "Zdaj imam več časa kot prej, lahko se tudi naspim. Res je lažje," je dejala. Glede programa za naprej je povedala, da načrtujejo nekaj dni odmora in kondicijski trening na Mariborskem Pohorju, po praznikih pa se bodo odpravili na trening v Italijo, kjer se bodo pripravljali na tekmo v avstrijskem St. Antonu.

Po besedah Koštomaja bodo izpustili dva veleslaloma, ki sta na sporedu do St. Antona. "Da si Ilka malo spočije. To je v bistvu edini pameten in možen čas za te stvari," je povedal. Glede udeležbe na veleslalomu v Kronplatzu še niso sprejeli končne odločitve. "Mislim, da ga bomo tudi spustili, ker je prepotrebno vzdrževati ritem počivanja po napornih poteh in potovanjih," je dejal. Tudi glede Zlate lisice v Mariboru je negotovost. "Je še nekaj časa do tam. Kot smo se v prejšnjih sezonah odločali iz tekme v tekmo, tudi zdaj ne bomo bistveno spreminjali tega pristopa. Načeloma bo fokus na hitrih disciplinah, še vedno na kombinaciji. Kljub vsemu pa treniramo tudi veleslalom in slalom," je pojasnil trener velike zmagovalke Val Gardene.

ilka štuhec Nagrade Šport Toliko sta ob svojih zmagah zaslužila Kranjec in Štuhčeva

Najboljša slovenska alpska smučarka je v manj kot 24 urah najprej zmagala na smuku za svetovni pokal alpskih smučark, nato pa je popolno vrnitev po poškodbi v slogu največjih šampionk kronala še z najhitrejšo vožnjo za zmago na superveleslalomu za popolni dvojček zmag na progi Saslong v Dolomitih. Popolna vožnja to še vedno ni bila in Ilka verjame, da je lahko še boljša. Napake, ki jih je storila, šteje kot izkušnje za naprej. "V takšnih trenutkih je treba improvizirati, se odločiti v tisočinki sekunde. Te zadeve te utrdijo," je povedala.

Na vprašanje, če jo je poškodba kakor koli spremenila, je Ilka povedala, da ne vidi večjih razlik. "Če ne drugega, sem starejša. Dosti se ni spremenilo. Ko smo po dolgem času prišli nazaj v Kanadi na tekmo svetovnega pokala, smo videli, da so punce več ali manj iste, da je hotel isti. Ene stvari se preprosto ne spremenijo in je mogoče tudi to malo pomagalo, da nisem bila predolgo preveč zategnjena," je dejala. "Hvala Bogu sem hitro ugotovila, kaj delam narobe, kdaj nisem sproščena, in sem lahko to popravila," je dodala.

Štuhčeva je z devetimi zmagami v svetovnem pokalu presegla dosežek legendarnega Bojana Križaja, za dve zmagi pa je izboljšala dosežek Mateje Svet. Več zmag od Štuhčeve ima od Slovenk in Slovencev v svetovnem pokalu le Tina Maze, ki jih je v karieri nanizala kar 26.

andrea massi Izreden uspeh Šport Massi razdelil pohvale: "Pričakovan rezultat"
Komentarjev 3
 • Avatar Meganlasa
  Meganlasa 17:48 21.december 2018.

  Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top

 • Charlotte_Anton 13:59 21.december 2018.

  Prejšnji mesec sem zaslužil 32497 $ z uporabo spletnega najučinkovitejšega od treh do petih ur na mojem prenosnem računalniku in to je bilo tako čisto, da po mojem mnenju nisem mogel sprejeti kot verodostojno, če prej ne rabim te spletne ...prikaži več strani. če tudi vi hočete zaslužiti to vrsto ogromnega denarja, potem pridi in postanite del nas. to internetn0 spletno stran na spletu ........... ..... >>>>>>>>> http://www.Internet43.Com

 • maresem 12:38 21.december 2018.

  Bravo, kapo dol!