Svet
4340 ogledov

Ključna bitka, pomembnejša od Hersona, o kateri vemo zelo malo

uničen tank Herson Epa
Frontna linija v Ukrajini je v zadnjih dneh precej statična. Kljub temu se odvija nekaj pomembnih spopadov.

Po ukrajinski osvojitvi Hersona in selitvi ruskih sil na levi breg Dnepra so se končali veliki premiki obeh vojska na južnem bojišču. Rusi so velik del svojih sil, skoraj 30.000 vojakov, premestili na vzhod, v bližini Bahmuta, Herson pa obstreljujejo s topništvom. Ukrajinska oblast je zato v zadnjih dneh evakuirala večji del Hersona.

Manj znano bojišče se nahaja na polotoku Kinburn. Slednji je bil prizorišče pomembne bitke v Krimski vojni leta 1855, zdaj se tam odvija strateško ključen boj.

Kinburn leži zahodno od Hersona, tik ob izlivu Dnepra v Črno morje. Gre za redko naseljeno območje brez večjih mest, zato edine informacije, ki pridejo s tega področja, pošiljajo štabi obeh vojska. Tem poročilom pa ne gre vedno zaupati.

15. novembra so Ukrajinci sporočili, da so zavzeli mesto Herojske, preko katerega na polotok vodijo vse pomembnejše ceste. Vse od takrat divja bitka za Kinburn. Rusi ga skušajo obdržati pod svojo kontrolo, medtem ko Ukrajinci ne želijo tvegati težko izvedljivega amfibijskega napada.

V vojaškem smislu bi bila osvojitev Kinburna morda celo pomembnejša kot pridobitev Hersona. Ukrajincem bi polotok služil kot odskočna deska za napad na južni del Dneprskega zaliva in s tem naskok na levi breg velike reke.

Poleg tega je Kinburn prostor, s katerega Rusi pošiljajo drone nad Mikolajiv in Odeso. Pod vprašaj bi prišel tudi nadzor nad črnomorsko luko Očakiv.

uničen tank Herson | Avtor: Epa Epa

V Hersonu brez vode in elektrike

Ruske sile so v zadnjih tednih izvedle več napadov na ukrajinsko kritično infrastrukturo, zaradi česar so številna gospodinjstva v državi sedaj brez ogrevanja, elektrike in vode.

V mestu Herson je trenutno na električno omrežje priključenih približno 17 odstotkov gospodinjstev, je v nedeljo dejal guverner regije Jaroslav Januševič. Zaradi nenehnega ruskega obstreljevanja mesta pa so ukrajinske oblasti v soboto začele z evakuacijo tamkajšnjih civilistov.

Obstreljevanje sledi nedavnemu umiku ruske vojske iz tega mesta. Herson je edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih neuspehov ruskih sil v tej vojni. Ob umiku ruskih sil je mesto z njimi zapustilo tudi več tisoč civilistov.

Vladimir Makej Svet Skrivnostna smrt zunanjega ministra šokirala ruski tabor
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice