Svet
31572 ogledov

Skrivnostna smrt zunanjega ministra šokirala ruski tabor

Vladimir Makej Epa Vladimir Makej.
V Minsku in Moskvi so šokirani. Še pred nekaj dnevi je sodeloval na pomembni konferenci.

V 65. letu starosti je umrl beloruski zunanji minister Vladimir Makej, je danes sporočila beloruska tiskovna agencija Belta. Vzrok smrti zaenkrat še ni znan.

Vladimir Makej se je rodil 5. avgusta 1958 v regiji Grodno. Diplomiral je na državnem pedagoškem inštitutu za tuje jezike v Minsku. Med letoma 2000 in 2008 je bil pomočnik beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, avgusta 2012 pa je bil imenovan za zunanjega ministra, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Pred predsedniškimi volitvami in kasnejšimi množičnimi protivladnimi protesti v Belorusiji leta 2020 je bil Makej eden od pobudnikov prizadevanj za izboljšanje odnosov Belorusije z Zahodom in tudi kritiziral Rusijo. Kmalu po začetku protestov pa je spremenil svoje stališče in trdil, da za protesti stoji Zahod.

Volodimir Zelenski Svet Prve razpoke med Ukrajinci: Zelenski ostro nad Klička!

V začetku tega tedna se je minister Makej v Erevanu udeležil konference Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), vojaške zveze več nekdanjih sovjetskih držav, v ponedeljek pa naj bi se srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Na smrt ministra so se že odzvali v Moskvi. "Pretreseni smo zaradi poročil o smrti vodje ministrstva za zunanje zadeve Belorusije Vladimirja Makeja. Uradno sožalje bo objavljeno kmalu," je na Telegram zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Komentarjev 12
  • Avatar Sivi Volk
    sivi 11:07 28.november 2022.

    Naklonsky Kaj so mafijske metode zahoda kaj drugačne?

  • Kmodri 12:45 27.november 2022.

    Metode KGB v subtilni obliki!

  • Naklonsky 10:59 27.november 2022.

    Ministra je najlažje zamenjati tako, da ga počiš in na njegovo mesto postaviš novega. Komunistične metode eliminacij - skratka nič posebnega, kaj se čudite?

Sorodne novice