Svet
1207 ogledov

"To je novi Hitler!"

Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trum tarča ostrih kritik.

Govor ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Generalni skupščini ZN je deležen ostrih kritik s strani nekaterih voditeljev. "Nov Hitler mednarodne politike," je bil oster venezuelski predsednik Nicolas Maduro. "Trumpov ignorantski sovražni govor spada v srednji vek," je na Twitterju ocenil iranski zunanji minister Džavad Zarif.

Torkov začetek splošne razprave svetovnih voditeljev v uvodu v 72. zasedanje GS ZN je minil v znamenju groženj, s katerimi se sooča svet na čelu z jedrsko Severno Korejo in podnebnimi spremembami.

Predsednik ZDA je v svojem prvem velikem govoru v ZN predstavil precej temačno vizijo sveta kot skupine suverenih držav, ki si prizadevajo predvsem za dobrobit svojih državljanov. A precejšen del govora je posvetil kritiki malopridnih režimov, ki jih je označil kot "kugo našega planeta danes".

Melania Trump Uboga Melania Svet Najbolj neprijeten video Donalda in Melanie doslej

Najostrejši je bil do Severne Koreje, ki ji je zagrozil s popolnim uničenjem, če ne bo prenehala z jedrskimi in raketnimi grožnjami. Severnokorejskega voditelja Kim Jong-una je označil za "raketnega moža" na samomorilski misiji.

V skladu s pričakovanji je kritiziral tudi jedrski sporazum svetovnih sil z Iranom, "skorumpirano diktaturo za lažno krinko demokracije", katere "glavni izvozni artikli so nasilje, prelivanje krvi in kaos". Jedrski sporazum z Iranom je označil kot "eno najslabših in najbolj enostranskih kupčij", ki so jih ZDA kadarkoli sklenile.

Napadel je tudi "socialističnega diktatorja" Madura in njegov "pokvarjen režim", ki da povzroča veliko trpljenje dobrim prebivalcem Venezuele. Druge voditelje je pozval, naj pomagajo obnoviti "demokracijo in politično svobodo" v Venezueli, ter znova zagrozil z zaostritvijo gospodarskih sankcij proti tej državi.

Kim Jong Un Svet Trump zagrozil z ognjem in besom, ki ga svet še ni videl

Kot poročajo tuje tiskovne agencije in mediji, si je Trump s temi besedami že prislužil vrsto kritik, ne le s strani tistih politikov, ki jih je napadel. V Pjongjangu se sicer na grožnjo s popolnim uničenjem zaenkrat še niso odzvali.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na vprašanje novinarjev, kako ocenjuje Trumpov govor, sarkastično pripomnil, da so bile v njem tudi pozitivne reči - predvsem to da "ZDA ne bodo vsiljevale svojega načina življenja drugim". "To je zelo dobrodošla izjava, ki je od kakega ameriškega voditelja že dolgo nismo slišali," je dejal po srečanju z ameriškim zunanjim ministrom Rexom Tillersonom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • ode 19:02 21.september 2017.

    Trump je prvi pravi predsednik ZDA za Reaganom. Vsi vmes so bili salonski predsedniki, toliko, da jim mine čas in da s tem še mimogrede malo obogatijo.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 14:11 20.september 2017.

    Maduro je lahko samo tiho!! To je zagrižen komunist katerega sin se vozi z zlatim Ferarijem 75% ljudi v Venezueli pa strada!! Nič boljše ni v S.Koreji!! Se vam rdečim zdi normalno,da ima predsednik S.Koreje 40 priležnic?? Se vam zdi ...prikaži več normalno,da ljudje nimajo kruha on pa ves denar daje za jedrski program?? Vendar ni kriv Kim ampak Kitajci!! Prav Kitajci nudijo podporo Kimu in,če pride da 3. svetovne vojne bodo glavni krivci prav Kitajci!!

  • Tupamaros 12:03 20.september 2017.

    Razburjajo se sami taki, ki so že (še) zdaj v srednjem veku.

Sorodne novice