Avto
8624 ogledov

"Ali je proti nevarnemu vozniku dovolj prijava občana?"

Vožnja s telefonom PU Kranj
Že prijava priče prekrška je lahko utemeljena podlaga za ukrepanje.

Policija v prometu ne more biti vseprisotna. A priče nevarnih dogodkov lahko vseeno dosežejo odstranitev nevarnih voznikov s ceste.

V zadnjih dneh je bilo mogoče v dnevnih policijskih kronikah zaslediti več primerov, ko je policija ukrepala na podlagi prijav občanov. 

"Občan nas je obvestil, da na cesti od Gradišča proti Kozini osebni avto italijanskih registrskih številk prehiteva kolono tovornih vozil v škarje. Policisti so ustavili vozilo, ki ga je peljal 50-letni državljan BiH. Izdali so mu plačilni nalog zaradi nepravilnega prehitevanja preko polne črte ter kolone vozil. Globo je plačal na kraju."

Druga policijska vest pa: "V Kranju so policisti v petek obravnavali voznika, ki ga je pešec prijavil zaradi objestne vožnje preko prehoda za pešce. Policisti so voznika izsledili in ga obravnavali zaradi prekrška. Pešcu je na prehodu odvzel prednost. Do nesreče ni prišlo."

In tretja: "Gorenjski prometni policisti so na podlagi prijave osebe včeraj zvečer v Kranju obravnavali voznika z dvema promiloma alkohola (0,92 mg/l). Moški razumljivo ni funkcioniral. Komaj je hodil, na parkirišču pred trgovskim centrom se je odpeljal v napačno smer, s težavo pa je sploh našel izhod iz parkirišča. Policisti so ga ustavili in izločili iz prometa. Prijavitelju se zahvaljujemo za informacijo."

Prijavitelj mora sodelovati

Da nekdo ne bo kaznovan za prometni prekršek, če ga ob tem neposredno ne zasači policija, ne drži. S policije so za Žurnal24 pojasnili, da lahko občani nekega voznika prijavijo na telefonsko številko 113 vedno, ko ta voznik s svojo vožnjo ogroža varnost ostalih udeležencev v prometu. Ne gre torej za tožarjenje, temveč za zaščito življenj.

"Ob prijavi oziroma naznanitvi je pomembno, da prijavitelj navede čim več podatkov, ki so v nadaljevanju pomembni za izsleditev storilca in izpeljavo prekrškovnega postopka - podati je potrebno čas in kraj storitve prekrška, znamko, barvo in registrsko označbo  vozila ter opis prekrška - kaj je kršitelj storil, da je ogrožal ostale udeležence v prometu." Na policiji dodajajo, da če je obvestilo posredovano v realnem času, operativno komunikacijski center o njem seznani policijske patrulje v bližini, ki skušajo voznika izslediti. 

"Če ob izsleditvi voznik še vedno krši cestno prometne predpise, policisti zadevo lahko obravnavajo kot lastno zaznavo in s  tem samostojno izpeljejo prekrškovni postopek," so pojasnili na policiji. V primeru prijav, da nekdo z vozilom vozi nesigurno, recimo da vijuga po cesti, policisti ob ustavitvi preizkusijo, ali je voznik pod vplivom alkohola ali drog. Tudi v tem primeru torej policija postopek izvede samostojno.

V primeru, da je voznik izsleden, policisti pa konkretnega prekrška niso neposredno zaznali, je uspešnost prekšrkovnega prekrška pogojena "z aktivnim sodelovanjem prijavitelja", opozarjajo pri policiji. Prijavitelj mora v postopku sodelovati kot priča, ob tem pa "po resnici povedati čim več relevantnih dejstev in okoliščin o obstoju očitanega prekrška storilcu.

"V nadaljevanju prekrškovni organ na podlagi zbranih dejstev in okoliščin ter zanesljivosti dokazov odloči ali bo prekrškovni postopek uveden."

Policijski nadzor prometa | Avtor: PPP Maribor PPP Maribor

Policisti imajo radi video, fotografije manj

Pri dokazovanju prekrška policiji zelo prav pridejo dodatni dokazi. "Fotografija ali posnetek je eden izmed možnih dokazov iz  katerega prekrškovni organi ali sodišča črpajo podlago za ugotovitev o obstoju ali neobstoju odločilnega ali pomembnega dejstva," pravijo policisti. 

A ob tem opozarjajo, da zgolj fotografija kot fizičen predmet ne more biti dokaz v postopku. Je pa dokaz vsebina posnetka, "kolikor seveda omogoča spoznavanje in ugotavljanje pomembnih dejstev." Kot pravijo pri policiji, se namreč video od drugih dokazov razlikuje po tem, da ne temelji na zaznavah človeka, ampak na slikovni registraciji, ki jo izvrši tehnična naprava.

"V postopku o prekršku se prekrškovni organ odloča tudi o takšnem podanem dokazu in se odloči ali bo v uvedenem prekrškovnem postopku uporabljeno," dodajajo pri policiji. 

O tem, koliko na leto dobijo prijav o cestnoprometnih prekrških, policisti nimajo evidence.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • djdj 09:46 28.junij 2020.

    A ni tako da plača 500€ kdor si drzne poklicati policijo? Sploh, če bi prijavljeni objestnež zaradi njihove počastnosti že ušel.

  • SonnyBlack 09:24 28.junij 2020.

    za taksne stvari imamo prometno policijo,katera ima vec kot vsa orodja,da take modele odstranijo iz prometa... s tem da nekoga prijavim,ker je cez polno crto prehiteval celo kolono,si na tak nacin v prvi vrsti lahko nakopam cel kup tezav...

  • Zikollino 09:02 28.junij 2020.

    Vse kar ste napisali je laž in enostavno ne pije vode ... tudi, če policist zazna prehitro/objestno vožnjo, sodišče brez nedvoumnih dokazov le to prijavo zavrne ... kar je popolnoma prav ... kaj vi veste koliko nekogaršnjih žen vara svojega ...prikaži več moža? Z izmišljenim objestnim voznikom ... ne strašite jebačev, je moje sppročilo ...